2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valóban tesznek a cégek a változásért?

A Time 300 cég éves pénzügyi jelentéseit elemezte az elmúlt tíz évből, hogy megtudja, a vállalatok csak a szavak szintjén foglalkoznak a fenntarthatósággal, vagy tesznek is érte.

Az évente az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) számára kötelezően benyújtott pénzügyi jelentés, a 10-K a legalkalmasabb annak vizsgálatára, milyen akadályokat lát az adott cég a jövőbeli eredményessége útjában – mutat rá a Forbes.

A dokumentumokból kiderült, hogy már 2012-ben megjelentek a klímaváltozáshoz köthető kifejezések, de hosszú idő telt el, mire ebből gyakorlati lépések születtek. A cégek klímakommunikációját tanulmányozó Patrick Callery, a Vermonti Egyetem professzora szerint ez a trend hasonló az érzelmi sokkok feldolgozási folyamatához.

„Először tagadjuk, majd elfogadjuk, aztán egy ponton elkezdünk valóban tenni valamit. Szerintem most az elfogadás fázisában vagyunk, és a cégek már beszélnek arról, hogy tesznek valamit, de nem hiszem, hogy a vállalatok nagy része valóban tenne már valamit.”

Míg 2012-ben a 300 cég kevesebb mint felének 10-K-jelentésében bukkant fel a klímaváltozás vagy hasonló kifejezések, 2021-re már 91 százalékuknál szerepelt.
A fenntarthatóság kifejezés 27 százalékról 80 százalékra növekedett ugyanebben az időszakban. Az ESG kifejezés szinte ismeretlen volt 2012-ben, míg 2021-re a jelentések felében felbukkant. 

A saját klímacéljaik elérésére vonatkozó konkrét terveket megfogalmazó nyelvi fordulatok száma is emelkedett, de továbbra is meglehetősen alacsony. 

A Time arra jutott, hogy a klímaváltozás okait és hatásait leíró, különböző csoportokba sorolható szavakat egy évtizede használják a cégek rendszeresen, miközben azokat, melyek a krízissel konkrétan, tevékenyen foglalkozó szavak, csak 2-3 éve váltak normává. A cégek kezdik elismerni saját felelősségüket és elszámoltathatóságukat, és célokat tűznek ki annak érdekében, hogy javítsanak a helyzetükön.

Fotó: NiseriN/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam