2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közeleg az egységes töltők korszaka

Az Európai Bizottság már egy évtizede szorgalmazza az egységesített töltőportok használatát, abban reménykedve, hogy a gyártók megtalálják majd a közös megoldást. Miután ez nem történt meg, a bizottság, elsőként a világon, egy törvénytervezetet nyújtott be a javaslat kikényszerítése érdekében.

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága szerdán elfogadta a a javaslatot, így megnyílt az út a jövő hónapban esedékes parlamenti szavazás előtt – ismertette a Reuters nyomán a Portfolio.

Az unió területére évente félmilliárd töltőt szállítanak, amelyből 11 000–13 000 tonna szemét keletkezik. Egy egységesített töltőfej a vitát vezető EU-s tisztviselő szerint jelentősen enyhítene ezen a problémán.

A bizottság azt szeretné, hogy az USB Type-C port legyen a mobiltelefonok, táblagépek, fejhallgatók, e-readerek, kis teljesítményű laptopok, billentyűzetek, számítógépes egerek, fülhallgatók, okosórák és elektronikus játékok szabványa.

Az Apple iPhone-ok Lightning-kábelről tölthetők, míg az Android-alapú eszközök USB-C csatlakozóval. Az EU-ban értékesített telefonok többsége androidos készülék. Az Apple szerint ugyanakkor a javaslat ártana az innovációnak, és a váltás újabb hulladékhegyeket hozna létre.

Fotó: Oleksandr Siedov/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam