2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos lehetőséget hoz a magyar cégeknek a zöld átállás

A következő három évtizedben évente a GDP 2-3 százalékát kellene felhasználni a klímacélok megvalósítására Magyarországon – mondta el az InfoRádióban a BME Zéró Karbon Központjának vezetője.

Az egy éve létrehozott a BME Zéró Karbon Központ fő feladata, hogy Magyarország 2050-es átállását a klímasemleges gazdaságra tudományközi együttműködés szervezésével és végrehajtásával támogassa. Mérnökök, közgazdászok, jogászok és a vállalati partnerek bevonásával próbálnak olyan működőképes megoldásokat összerakni, amelyek segíthetnek abban, hogy ez a három évtizedes dekarbonizációs folyamat Magyarországon sikeresen megvalósuljon – ismertette Kaderják Péter.

A klímavédelem mellett a másik céljuk az, hogy ez az átállás úgy valósuljon meg, hogy ebből a magyar vállalkozások, illetve a magyar kutatók a lehető legnagyobb lehetőséget hasíthassák ki.

A zöld átállás lényegében egy gigantikus beruházási program: a következő 3 évtizedben a magyar GDP 2-3 százalékát kell majd erre a célra fordítani, hogy az átállás megvalósulhasson. Az lenne jó, ha ebben a programban a magyar vállalkozások minél nagyobb mértékben tudnának részt venni

– fejtette ki a BME Zéró Karbon Központjának vezetője. A zöld átállás kulcskérdése Kaderják Péter szerint az, hogy a ma használt fosszilis energiahordozókat milyen gyorsan és milyen hatékonyan tudjuk a klímavédelem szempontjából barátságos megoldásokkal kiváltani. Ilyen az atomenergia és ilyenek a zöld energetikai megoldások, valamint az energiatakarékosság is.

Ugyanakkor a napenergia sikeres terjedéséhez bizonyos kérdéseket meg kell oldani, és ezek közül a legégetőbb a villamosenergia-szektor rugalmassági képességének növelése – mutatott rá a szakértő.

Egy másik fontos terület a dekarbonizációban a közlekedés zöldítése. Magyarországon is egyre népszerűbbek a részben vagy teljesen elektromos meghajtást alkalmazó gépjárművek. Elindult az úgynevezett zöld busz program – sorolta Kaderják Péter, hozzátéve: ezek a programok még csak negyed- vagy félúton vannak, így még nagyon sok teendő van e területeken.

Fotó: Erikona/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam