2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Korábban mehetnek nyugdíjba több szennyezett bányavidék lakosai Romániában

Több székelyföldi szennyezett bányavidék is felkerült Romániában azon települések listájára, ahol a környezeti károk miatt két évvel korábban mehetnek nyugdíjba a lakosok.

A nyugdíjtörvény módosítását két Hunyad megyei település, Alváca és Reketyefalva miatt kezdeményezték, de a korkedvezményes nyugdíjazásra jogosító települések listája a szenátusi elfogadáskor és a képviselőházban is tovább bővült, öt Hargita megyei település is felkerült a listára.

A törvénymódosítás kihirdetését követően két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba azok, akik legalább harminc éven át valamelyik érintett településen, vagy annak nyolc kilométeres körzetében éltek

– ismertette az RMDSZ közleménye. „Balánbánya Románia egyik legnagyobb rézbányászati központja volt 2006-ig, a Gyergyóditróhoz tartozó Orotván a kilencvenes évek közepéig működött a ritkafémek feltárását szolgáló bánya. (...) Ezáltal a települések kiemelt ökológiai károkat szenvedtek, a nehézfémek pedig maradandó szennyezést okoztak a környező településeken is” – indokolta korábban a törvénymódosítás szükségességét Hajdu Gábor Hargita megyei parlamenti képviselő.

A hatályos szabályozás szerint Romániában azon területek lakói kérelmezhetik két évvel korábban nyugdíjazásukat, amelyek fokozottan szennyezettek egyebek mellett szén vagy olajpala kitermelése, előkészítése és elégetése, uránércek kitermelése és előkészítése, port vagy üvegházhatású gázokat tartalmazó ércek kitermelése és feldolgozása, illetve például kőolajfinomítás miatt.

A szerdán megszavazottakkal 110-re bővült a törvény által nevesített, érintett települések listája.

Fotó: Bogdanhoda/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam