2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigorúbb szabályozás szoríthatja fenntartható működésre az amerikai vállalatokat

Új követelményeket szabhat az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a vállalatok környezetre gyakorolt hatására, illetve az arról szóló jelentésekre vonatkozóan. Az előírás nagyban befolyásolhatja az amerikai cégek magatartását, amelyek egyelőre semmit nem tesznek a környezeti és éghajlati hatásaik enyhítésére.

A Just Capital legújabb tanulmánya szerint a Russell 1000 indexben – egy olyan tőzsdeindex, ami a Russel 3000 index legmagasabb rangú ezer részvényét követi – szereplő vállalatok egyharmada nem tesz közzé környezeti információkat.

A Világgazdaság ismertetése szerint a jelentés 13 környezetvédelmi mérőszámot vizsgált, köztük az üvegházhatású gázok kibocsátását, a vízhasználatot és az újrahasznosított hulladékot, valamint az olyan politikákat, mint az éghajlati kötelezettségvállalások.

A jelentés alapján egy Russell 1000-es vállalat ezek közül átlagosan három adatot tesz közzé – leggyakrabban a szén-dioxid-kibocsátásról, legritkábban a 1,5 °C-os klímaváltozási küszöbérték elleni küzdelem jegyében tett lépseikről számolnak be.

Bizonyos iparágakban elterjedtebb gyakorlat a közzététel, a közüzemi és személyes termékeket gyártó cégek átlagosan hét-nyolc pontot is megosztanak, valamint az olaj-és gázipari vállalatok és más üvegházhatást okozó gázt kibocsátó iparágak is szintén előkelő helyet foglalnak el a rájuk nehezedő szigorú ellenőrzés miatt.

Bár a felmérés szerint javul a vállalatok gyakorlata, egy dolog közölni az adatokat, más dolog, hogy azok valósak-e: a megkérdezettek többsége egyetértett azzal, hogy van némi képmutatás a fenntarthatósággal kapcsolatban, és hogy szervezetük néha „túlértékelte a fenntarthatóságra irányuló erőfeszítéseiket”.

Az új tőzsdefelügyeleti szabályok célja a teljesítmény mérésének bizonyos mértékű konzisztenciája, hogy az adatok megbízhatóbbak legyenek.

Fotó: 400tmax/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam