2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MNB szerint jelentős növekedés indult el a zöldpénzügyi piacokon

A Magyar Nemzeti Bank friss Zöld Pénzügyi Jelentése szerint tavaly jelentős növekedés indult el a zöldpénzügyi piacokon; Magyarország az uniós középmezőnyben áll a versenyképes energiafelhasználás, a zöldgazdaság terén.

Emlékeztettek arra, hogy tavaly több hitelintézet indult el a zöldhitelezéssel, és négy bank él az MNB lakáscélú zöldtőkekövetelmény-kedvezményével is. A Növekedési Kötvényprogramnak, illetve a zöldállampapíroknak is köszönhetően fejlődésnek indult a hazai zöldtőkepiac, de itt is van még tér a növekedésre a jegybank szerint.

Míg uniós szinten a tőkepiacok eszközértékének 42 százalékát, itthon csak 1,8 százalékát teszik ki az ESG befektetési alapok.

Az MNB szerint a hazai hitelintézetek portfólióinak klímakitettsége nem tér el jelentősen az európai bankokétól, viszont az üvegházhatásúgáz-kibocsátás intenzitása számottevően magasabb. A leginkább szennyező ágazat Magyarországon az energiaellátás; ezt növeli a hazai ingatlanállomány jelentős energiahatékonysági elmaradása is.

A banki portfóliók szempontjából itthon a klímakockázatoknak leginkább kitett szektorok a turizmus, a kereskedelmi ingatlanok, illetve a fa- és papíripar.

A jegybanki jelentés szerint egyenetlen a bankszektor szereplőinek felkészültsége az MNB Zöld ajánlásának való megfelelésre, egyes szereplőknek fel kell gyorsítaniuk a folyamatot. A jegybank zöldjogtár kialakításával is segíti a fenntarthatósághoz kapcsolódó jogszabályi, adatszolgáltatási változások áttekinthetőségét.

Az MNB tavaly adta ki első alkalommal a Zöld Pénzügyi Jelentését, amelyben a fenntarthatósághoz kapcsolódó pénzügyi piaci folyamatokról és a jegybank piacszabályozó és -alakító tevékenységéről számol be.

Fotó: ipopba/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam