2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem?

Az IPCC friss jelentése szerint minimálissal, sőt: ha az elszaladó klímaváltozás okozta gazdasági veszteségeket is figyelembe vesszük, akkor a mérséklés globális költségét meghaladnák az abból származó előnyök – mutat rá a Másfélfok oldalán Lehoczky Annamária éghajlatkutató.

Mint a kutató emlékeztet, az éghajlatváltozás mérsékléséről szóló diskurzusban gyakran hangzik el ellenérvként, hogy az alacsony karbonkibocsátású gazdaságra való átállás túl sokba kerülne, és a GDP jelentős visszaesését okozná. Az IPCC legújabb, egyben utolsó jelentése azonban cáfolja ezt az érvet.

A kutatók több tucat, a klímavédelem gazdasági vonatkozásait vizsgáló tanulmány eredményeit összegezve arra jutottak, hogy

az éghajlatváltozás mérséklése nem okozná a globális GDP csökkenését, hanem csak nagyon kis mértékben lassítaná annak növekedését: a századra vetítve éves szinten csupán 0,03-0,04%-kal.

Ha a globális felmelegedést a még biztonságosnak mondható 1,5 °C-nál akarjuk korlátozni, akkor a mérséklési intézkedések költsége mindössze 2,6–4,2%-kal alacsonyabb globális GDP-t eredményezne 2050-ben ahhoz képest, mint ha nem tennénk további erőfeszítéseket. Az engedékenyebb, de jóval veszélyesebb 2 °C-os határt célozva meg, a globális GDP 1,3-2,7%-kal lenne alacsonyabb a mérséklési költségek miatt.

A fenti modellszámítások ugyanakkor nem vették figyelembe a fokozódó klímaváltozás miatti növekvő gazdasági károkat és az alkalmazkodás egyre növekvő költségeit, vagyis a referencia-forgatókönyv nem fejezi ki pontosan a „nemcselekvés” igazi árát, miközben alulbecsüli a cselekvés gazdasági előnyeit – ismertette Lehoczky Annamária.

Hozzátette: azok a modellek, amelyek kifejezetten az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás költségeit igyekeznek számszerűsíteni, megmutatták, hogy minél gyorsabban mérsékeljük a klímaváltozást, annál nagyobb az éghajlatváltozás okozta károk elkerüléséből és az alkalmazkodási költségek csökkenéséből fakadó gazdasági előny.

A számítások hátterét részletesen bemutató tanulmány a Másfélfok oldalán olvasható.

Fotó: primeimages/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam