2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza

Indonézia a belföldi árak megfékezése érdekében április 28-án leállította a pálmaolaj exportját.

A pálmaolaj nagyon fontos alapanyag, szinte mindenben van, amit egy boltban megvásárolhatunk, „a pizzától a csokoládén át a dezodorig, fogkrémig, samponig mindenben megtalálható, sőt még a bioüzemanyagban és a takarmányban is benne van” – mondta el az Infostartnak Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágvezetője.

Az exporttilalom a szakértő várakozásai szerint a következő negyedévben az élelmiszerárak további emelkedését eredményezi.

A napraforgó- és a repceolajjal versenyző terméket a Távol-Keleten, Malajziában és Indonéziában állítják elő. A világban az előállítás 85 százaléka ott történik, és nem éppen etikusan.

„Erdőkivágások vannak a növény telepítése érdekében, gyerekmunkát alkalmaznak, az élővilágot pusztítják. Korábban is történtek erőfeszítések az Európai Unióban, hogy visszaszorítsák ennek a terméknek a felhasználását” – emlékeztetett Hollósi Dávid.

Fotó: silentstock639/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Indonézia betiltotta a pálmaolaj kivitelét A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam