2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A drágább telefonok térnyerése csökkenti a készülékek ökológiai lábnyomát

Az okostelefonok mint a világ legnépszerűbb szórakoztatóelektronikai eszközei a Deloitte Global előrejelzése szerint csak 2022-ben várhatóan 146 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kibocsátást okoznak majd.

A Deloitte Global előrejelzése szerint a teljes kibocsátás 83%-a az idén piacra kerülő 1,4 milliárd új okostelefon gyártásából, szállításából és első éves használatából származik – ismertette a Profitline.

A már piacon lévő további 3,1 milliárd okostelefon használatához kapcsolódó kibocsátás további 11%-ot tesz majd ki, a fennmaradó rész pedig a meglévő okostelefonok felújításából (4%) és az életciklus végi folyamatokból (1%) származik, beleértve az újrahasznosítást is.

A gyártás jár a legnagyobb károsanyag-kibocsátással, ugyanakkor újrahasznosítással jelentősen csökkenthető a környezetterhelés.

„A legnagyobb tényező, amellyel csökkenthető az okostelefonok CO2-lábnyoma, a várható élettartam meghosszabbítása” – hangsúlyozta Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás-üzletágának menedzsere.

Szerencsére az okostelefonok fizikailag egyre strapabíróbbak, ez csökkenti a nem tervezett cserék szükségességét, emellett az okostelefonok szoftveres támogatása is egyre hosszabb ideig érhető el. Az, hogy egy gyártó mennyi ideig tartja fenn a szoftvertámogatást, nagyban befolyásolja a készülék viszonteladási értékét.

Az okostelefonok átlagos tulajdonlási ideje folyamatosan növekszik a fejlett piacokon, miközben a felújított és használt telefonok globális piaca egyre nő: a Deloitte Global előrejelzése szerint a felújított okostelefonok piaca 2024-ig várhatóan évente 11,2%-kal, összesen 65 milliárd dollárra nő.

Fotó: Karen Poghosyan/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza A zöldre festés miatt szigorodik a francia reklámtörvény A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam