2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Együttműködési megállapodást kötött az MNB és az Európai Beruházási Bank

A jegybank közleménye szerint a két intézmény együttműködésével a magyarországi zöldprojektek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak forintfinanszírozáshoz, ezzel támogatva a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedést, a járvány utáni gazdasági kilábalást és a hazai klímavédelmi beruházásokat.

A megállapodás értelmében az EIB hosszú futamidejű, euró-forint kamatfedezeti ügyletet köthet az MNB-vel annak érdekében, hogy fix kamatozású forinthiteleket nyújtson magyarországi ügyfeleinek legfeljebb 20 éves futamidővel.

Az EIB magyarországi tevékenységéért felelős alelnöke, Teresa Czerwinska kiemelte: az együttműködés mérsékli a hazai ügyfeleiket érintő, az euróban denominált hitelek átváltásból származó kockázatokat, így

hozzájárul a hosszú távú infrastrukturális, klímavédelmi és környezeti fenntarthatósági célú beruházások kiszámítható finanszírozásához.

Emellett bővíti a Magyarországon elérhető hosszú távú finanszírozási lehetőségek körét, ami a fenntartható növekedés és a versenyképes gazdaság elengedhetetlen feltétele.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke kiemelte: a két intézmény közötti együttműködés a következő fontos lépés a hazai zöldberuházások ösztönzésében. 

Fotó: picture alliance/ContributGetty Images
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam