2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindenképp zöldülniük kellene a kriptopénzeknek

A kriptoeszközök ismertsége és népszerűsége szinte folyamatosan emelkedik, ezzel együtt pedig nő a blokklánc-technológia mögött futó számításokat végző bányászgépekhez kapcsolódó fogyasztás is.

Bár a kriptovalutákkal foglalkozó cégek hangoztatják, hogy több lehetőség is van a tevékenységük zöldítésére, a gyakorlat azt mutatja, hogy az ötletelés sokszor könnyebb, mint a megvalósítás – számolt be róla a CNBC nyomán a Világgazdaság.

A Kripto-klímaegyezmény (Crypto Climate Accord) célja, hogy 2030-ra nettó nulla kibocsátást érjen el a villamosenergia-felhasználás terén, 2040-re pedig a teljes kriptoipar értéke nettó nulla legyen az üvegházhatású gázok kibocsátásában.

A megállapodás aláírói egy olyan szoftver létrehozásán dolgoznak, amely képes lenne igazolni, hogy a kriptobányászat során felhasznált energia forrása megújuló-e vagy sem

– mondta el az egyezményt szintén aláíró, edinburgh-i székhelyű Zumo vállalat klímapolitikai tanácsadója, Kirsteen Harrison.

A kezdeményezés kritikusai szerint azonban a problémák nagy részét mindez nem oldaná meg: a kriptotranzakciók ellenőrzésének mechanizmusát kellene átalakítani. A jelenlegi proof of work megközelítésnek ugyanis hatalmas a számítási igénye.

A Svédországban, vízenergiával működő ethereumnál megpróbálkoznak az átállással a proof of stake mechanizmusra, ami a remények szerint 99 százalékkal csökkentené az energiafogyasztást. A legtöbb kriptoeszköz esetében azonban ez igen nehezen kivitelezhető, mivel a rendszer nagyon decentralizált.

Fotó: Eoneren/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam