2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nő a globális élelmiszer-kereskedelem kibocsátása

A nagy szén-dioxid-kibocsátást generáló termények jelentős része kimondottan exportra készül, s így a szén-dioxid-teher nem a fogyasztói, hanem a termelői oldalon jelentkezik – hívta fel a figyelmet a mezőgazdasági termékek kereskedelméhez köthető kibocsátást vizsgáló nemzetközi kutatócsoport.

Hiába nem egy adott országban termelik meg például a marhahúst, attól annak a környezetterhelése még létezik, sőt, ezt a fogyasztáshoz kell kötni, hisz a fogyasztás nélkül senki se termelné meg – mutat rá a Science-ben publikált tanulmányt ismertetve a National Geographic.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a – gyakran fél világot átfogó – kereskedelmi hálózatok működtetése milyen kibocsátással jár. A kutatók kiszámították, hogy a világ termőterületeinek közel negyedén olyan termelés folyik, amelynek eredménye tengeren túlra (más kontinensekre) exportált árucikk lesz.

2004–2017 között az ehhez köthető üvegházgáz-kibocsátás 5,1-ről 5,8 gigatonnára nőtt: a többletfogyasztás miatt nagyobb erdőterületeket alakítottak át mezőgazdasági területekké. 

„A kutatásunkból kiderült, hogy e kibocsátás igen nagy része a szegényebb országokban jelentkezik, mégpedig a gazdagabb országok fogyasztásához köthetően” – magyarázta Steven Davis kutató.

Az export miatt keletkező kibocsátásban Brazília és Argentína (állattartás) és Indonézia (olajpálma termesztése) járnak az élen, ahol a természetes növénytakaró helyét mezőgazdasági termőterületek veszik át.

Ahhoz, hogy javuljon a helyzet, a szakemberek szerint arra van szükség, hogy az importőrök csak környezeti szempontból elfogadható termelésből származó árut vásároljanak, s ezzel ösztönözzék a kibocsátó országokat a jobb, tisztább technológiák alkalmazására.

Fotó: pabst_ell/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Viták kereszttüzében a lebomló zacskók Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam