2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aktivista befektetők továbbra is nyomást gyakorolnak a Shellre

A Third Point, Daniel Loeb aktivista fedezeti alapja tavaly 750 millió dolláros részesedést szerzett a Shellben, és nyomást gyakorol az olajóriás szerkezetátalakítására.

Loeb a Shellt több vállalatra bontaná: külön cégekbe kerülne a kőolaj-finomítás, a megújulóenergia-szegmens és a cseppfolyósított földgáz feldolgozása – írja a Világgazdaság.

Szerinte a feldarabolás célravezető lenne az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való áttérés során.

A Shell eddig megvédte a vállalati modelljét, amit tavaly elsöprő többséggel támogattak a részvényesek.

A héten a felső vezetők Londonban találkoznak a befektetőkkel, hogy a Shell szén-dioxid-kibocsátási céljairól és más éghajlati célokról egyeztessenek, még a májusban esedékes közgyűlés előtt.

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy a Shell és más nagy olajvállalatok a néha egymásnak ellentmondó befektetői várakozások között próbálnak lavírozni.
Egyrészt profitálnak a magas nyersanyagárakból, másfelől a szén-dioxidtól üzleti modelljeiket a fenntartható energia felé fordítják.

Fotó: SOPA Images/Getty Images
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam