2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja

A klímaváltozás jelentősen érinti a pénzügyi szektort, ez főleg az átállási kockázatokban: a kormányzati szabályozásban, a fogyasztási szokásokban és a technológiai fejlődésben mutatkozik meg – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaság Bankszektor 2022 című konferenciáján.

A jegybank egy úgynevezett hosszú távú klímastresszteszt keretében vizsgálta meg, mi történne, ha a gazdasági szereplők cselekszenek a klímaváltozás mérséklése érdekében, illetve ha nem történne érdemi reakció a részükről.

Meghiúsult átállás esetén a GDP szintje 2050 végére 4,25 százalékkal lenne alacsonyabb a klímaváltozás fizikai következményei miatt.

Rendezett átállás esetén ugyanakkor a globális hőmérséklet visszafogottabb emelkedése következtében a fizikai hatások jelentősen mérséklődnek. Az MNB alelnöke azonban hangsúlyozta, hogy a rendezett átállásnak az alapja, hogy minden ország és nemzetközi szervezet teljesíti a vállalásokat a klímaváltozás elleni fellépés érdekében.

Kandrács Csaba elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank lépései nemcsak a klímakockázat beépítésére fókuszálnak, hanem a pénzügyi rendszer és a banki mérlegek zöldítésére is. Bár a hitelintézetek többsége üzleti lehetőséget lát a zöldhitelezésben, azonban az intézmények tizedénél van folyamatban vagy alakítottak ki zöldhitelezési politikát.

A Zöld Ajánlás mellett a jegybank a 2020–2021-es év során számos új adatszolgáltatást épített ki a piacon zajló zöldfolyamatok nyomon követésére.

Tavaly év végére 218,19 milliárd forintnyi zöldhitelkitettség került be az MNB zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény-kedvezmény programjába, illetve az infrastruktúra-támogató faktorral érintett zöldhitelek állománya meghaladta a 461 milliárd forintot – ismertette az alelnök, hozzátéve: ellenőrizni kell, hogy a szereplők éltek vagy visszaéltek a támogatásokkal.

Fotó: BrianAJackson/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam