2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átgondolt szabályozással a közbeszerzések is elősegíthetnék a fenntarthatósági célok teljesítését

A jogszabályok egyértelműen megkövetelik a fenntarthatósági követelmények figyelembevételét az uniós forrásokból támogatott beruházások megvalósítása során, ugyanakkor a tisztán költségvetési forrásokból támogatott beruházásokra vonatkozó szabályozások további kidolgozásra, finomításra szorulnak – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék Az állami beruházások hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez című elemzésében.

A jogszabályok előírnak ugyan a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó elvárásokat, de az elfogadott célok eléréséhez szükséges lenne, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű állami beruházások tervezése és megvalósítása során megkülönböztetett figyelmet fordítsanak a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére.

Az ilyen beruházások kivitelezése és üzemeltetése nagymértékben hozzájárulhat az élhető, jó életminőségű jövőnk biztosításához, ráadásul mintaadók a gazdaság többi szereplője számára

– hangsúlyozza az ÁSZ elemzése. A szabályozás mellett szemléletformálásra is szükség van annak érdekében – hívták fel a figyelmet az ÁSZ elemzői –, hogy az uniós és/vagy hazai költségvetési források kedvezményezettjei a nem közvetlenül klímavédelmi célú beruházások esetében is a klímatudatos megoldásokat válasszák a költségkímélőbb, ám a fenntarthatósági szempontokból kevésbé hatékony megoldások helyett.

Mindezt jelentősen elősegítenék olyan anyagi ösztönzők, amelyek a klímatudatos megoldások alkalmazásakor keletkező többletköltségeket költségvetési forrásból kompenzálnák – javasolják a számvevőszék szakértői.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam