2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását

A The Guardian kutatása alapján az olaj- és gázipari nagyvállalatok számos olyan gigaprojektet terveznek, amelyek fenyegetik a 1,5 fokos éghajlatvédelmi cél elérését. 

A vállalatok hatalmas befektetései az új fosszilis tüzelőanyag-termelésbe csak akkor térülhetnek meg, ha az országok nem tudják gyorsan csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást – márpedig a tudósok szerint ez létfontosságú lenne – emlékeztet az Index.

Az olaj- és gázipar rendkívül változékony, de hihetetlenül jövedelmező, különösen akkor, amikor az árak magasak – mint jelenleg az infláció miatt.

Az elkövetkező évek kolosszális kifizetései ellenállhatatlannak tűnnek az olajtársaságok számára, annak ellenére, hogy a világ klímatudósai februárban kijelentették, hogy a fosszilis tüzelőanyagok további felhasználása azt jelentené, hogy elszalasztjuk az utolsó esélyt arra, hogy „mindenki számára élhető és fenntartható jövőt biztosítsunk”.

A tervezett projektek részletei nem könnyen hozzáférhetők, de a The Guardian információi szerint:

  • A fosszilis tüzelőanyag-ipar rövid távú terjeszkedési tervei 195 „szénbombát” tartalmaznak – olyan gigantikus olaj- és gázprojekteket, melyek egyenként legalább egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátást eredményeznének. 
  • A legnagyobb olajtársaságok az évtized hátralévő részében napi 37 ezer millió forintot fognak költeni új olaj- és gázmezők kiaknázására, amelyeket nem lehet elégetni, ha a globális felmelegedést jóval 2 fok alatt akarjuk tartani.
  • Általában a Közel-Kelet és Oroszország kapja a legnagyobb figyelmet a jövőbeli olaj- és gázkitermeléssel kapcsolatban, ugyanakkor az USA, Kanada és Ausztrália a legnagyobb bővítési tervekkel rendelkező országok közé tartozik.
Fotó: ArtistGNDphotography/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam