2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sor került a Kék Bolygó Alapítvány tőkealapjának első befektetésére

A Kék Bolygó Tőkealap 1,2 milliárd forintos befektetést hajt végre az energiapiacra szakosodott magyar Navitasoft Zrt.-ben. A Navitasoft legfontosabb célja az energiapiaci digitalizáció és a zöldenergia terjedésének támogatása.

A társaság energiakereskedelmi és energialogisztikai szoftvereket fejleszt, ezeket 14 európai országban használják jelenleg – értesült az érintettektől a Forbes.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealapot 2020-ban, a Kék Bolygó Alapítvány tevékenységi körének kiszélesítésére hozták létre, és azért, hogy a befektetésein keresztül támogassa Magyarország klímavédelmi céljait.

A Navitasoft főtulajdonosa Füzi Ákos energetikai szakközgazdász, az IP Systems Zrt. egyik alapító tulajdonosa, amely informatikai platformokat fejlesztett az energiapiaci szereplőknek. A Navitasoft márkát a külpiacokon való megjelenésre hozták létre.

Az IP Systems-Navitasoft megoldásaival tudták korábban összekapcsolni például a lett és az észt gázszállító infrastruktúrát, de az ukrán háborúban is sikeresen üzemeltetik az Ukrenergo elszámolási rendszerét.

Mire használják a befektetést?

Az utóbbi években tömegével jelennek meg kicsi szereplők az európai színtéren szolárpanelekkel, szélturbinákkal vagy csak szabályozható fogyasztóként.

„Ezeknek a kis szereplőknek kész szoftvermegoldásokra van szükségük, anyagi keretük nem alkalmas nagy formátumú fejlesztések finanszírozására. Azonban, ha a natív felhőalkalmazásokat a kis termelők és/vagy fogyasztók számára elérhetővé tesszük, akkor bevonhatjuk őket akár a nemzetközi piaci körforgásba is. Az IoT (dolgok internetje) mintájára szeretnénk megteremteni a dolgok energiapiacát (Energy Market of Things-t – EMoT). Ennek finanszírozásához kerestünk befektetőt” – mondta el Füzi Ákos, a Navitasoft vezérigazgatója.

Fotó: MF3d/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam