2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a biztosítókat sem kíméli

A klímaváltozás által okozott káresemények világszerte egyre nagyobb kihívásokat jelentenek. Ráadásul egy friss felmérés szerint a biztosítóknak csak töredéke van felkészülve a lehetséges hatásokra.

A klímaváltozás hatalmas anyagi veszteségeket jelent a biztosítási ágazatnak is, és a biztosítóknak csupán 8 százaléka van megfelelően felkészülve az új folyamatok kezelésére – ismertette a Reuters alapján a Capgemini és az Efma közös kutatását az Origo.

A jelentés szerint a természeti katasztrófákból adódó gazdasági veszteségek az elmúlt 30 évben globálisan 250 százalékkal nőttek. Az olyan események pedig, mint az erdőtüzek vagy a viharok egyre gyorsuló ütemben növelik a károkat:

az elmúlt három évtizedben a természeti katasztrófákból adódó biztosított károk 3,6-szeres növekedést mutattak, míg a nem biztosított károk megduplázódtak.

A biztosítók számára korábban az amerikai hurrikánok jelentették a legnagyobb kockázati tényezőt a természeti katasztrófák körében. Az elmúlt években viszont az látszott, hogy az európai árvizek, illetve az ausztráliai és kaliforniai erdőtüzek is egyre súlyosabb problémát okoznak.

A kutatásban megkérdezett biztosítótársaságok 74 százaléka nyilatkozta azt, hogy a klímaváltozás megnehezíti egyes területek biztosítását.

A jelentés rámutat, hogy a biztosítók igyekeznek újfajta kockázatkezeléssel reagálni a klímaváltozásra. A megkérdezett cégek közel 60 százaléka használ mesterséges intelligenciára épülő árazási modelleket, míg 53 százalékuk olyan adatokhoz jut hozzá, melyek közvetlenül képesek monitorozni a klímaváltozásból adódó kockázatokat.

Fotó: blackdovfx/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam