2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért küszködek a csomagolásmentes boltok?

Napjaink gazdasági válságaiban nem könnyű vállalkozni. Ez a probléma természetesen a csomagolásmentes boltokat, zero waste webáruházakat sem kíméli, de sajnos nem ez az egyetlen tényező, ami miatt egyre többen döntenek a bezárás mellett.

Az utóbbi években nagyobb figyelmet kapott az ökológiai válság, a közbeszédben is többet szerepelnek a környezeti problémák. A sok negatív hír mellett természetes, hogy éhezzük a pozitív fejleményeket, így örömmel olvassuk pl. újabb csomagolásmentes boltok megjelenését. A probléma csak az, hogy vásárolni már nem megyünk el – mutat rá a Humusz oldalán Urbán Csilla környezetkutató.

A szakértő szerint ennek több oka is van. Először is van egy fizikai korlátja: kontraproduktív órákat autókázni egy csomagolásmentes vásárlásért. Gondolhatnánk, hogy ezen segíthet az, ha több ilyen üzlet nyílik.

A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy még egy olyan nagyvárosban is, mint Budapest, egyszerűen nincs annyi vásárló, hogy több boltot fenntartson, csak egymás elől viszik el a vevőket.

Mindemellett a környezettudatos vásárlók egy szűk réteget képviselnek, ráadásul olyan réteget, amire nem igazán érdemes hosszú távon boltot építeni: csak azt veszik meg, amire valóban szükségük van, és olyan eszközökbe fektetnek be, amelyeket utána éveken keresztül tudnak használni – mutat rá Urbán Csilla.

Fotó: pixdeluxe/E+/Getty Images

A legnagyobb problémát azonban a vásárlók árérzékenysége okozza. A környezetbarát termékek ára valóban magasabb az esetek többségében, de az igazság az, hogy minden más valótlanul olcsó.

„Kínai tömeggyártott termékekhez vagyunk szokva, amelyekkel a megbízható, fenntartható forrásokból származó hazai kézműves termékek egyszerűen nem tudják felvenni a versenyt.”

A valóság az, hogy akik komolyan tenni akarnak a környezetért, és ezért kezdenek bele vállalkozásba, azok nagy része sokkal több energiát és pénzt tesz be az üzletbe, mint amennyit az valaha vissza fog hozni – vonja le a következtetést a környezetkutató.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam