2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élet a műanyag evőeszközökön túl

A magyar Vilhemp alapítóinak kiindulópontja egyfajta „hadüzenet” volt a műanyagra épülő világnak. Ötletük alapját a fenntartható módon termeszthető ipari kender és a növényi keményítőből gyártott politejsav (PLA) mixelése jelentette. Innen azonban még hosszú út vezetett a fenntartható evőeszközök piacra viteléig. 

Sikerült előállítaniuk egy olyan anyagot, aminek a gyártása és az alapanyagainak előállítása is a fenntarthatóságon alapult, szemben a fosszilis eredetű alapanyagot használó műanyagiparral. Azonban egy uniós szabály közbeszólt – derül ki a vállalkozás alapítójával készült interjúból, amely a Hello Biznisz oldalán jelent meg.

A szabály megtiltotta az ipari kender felhasználását minden, élelmiszerrel érintkező anyag gyártása esetén. Az egyébként a Green Brands minősítést is elnyerő Vilhemp így szinte az alapjait érintő változtatásra kényszerült;

az ipari kendert elhagyva átálltak a máshol már hulladékként kezelt fa- és farosthulladékok felhasználására.

Ugyanakkor egy újabb, az egyszer használatos műanyag termékek betiltását célzó uniós rendelet eldöntötte, hogy mivel lép piacra a Vilhemp: környezetbarát és komposztálható evőeszközök és szívószálak gyártásába kezdtek – mondta el Rédey Soma.

Fotó: hellobiznisz.hu

Természetesen meg kellett oldaniuk az ipari mennyiségben való gyártás gazdasági és környezetbarát módját is, amiben a Klímainnovációs Közösség (KIK) által szervezett Startup Plastic Surgery versenyén elnyert különdíj volt a segítségükre.

Ugyanakkor mint Rédey Soma rámutatott: egy fenntarthatóan működő vállalkozásnak számos tényezőnek kell megfelelnie, az üzleti életben pedig a jó célok megtartása mellett szükség van a kompromisszumokra is. „Mi a csomagolások terén kényszerültünk kompromisszumokra.”

Szembe kerültek a dilemmával: hogyan lehet úgy ipari mértékben megoldani a csomagolást, hogy az megfeleljen a higiéniai előírásoknak, a környezetvédelmi szempontoknak, és anyagilag se legyen ráfizetés.

„Azt a döntést hoztuk, hogy bizonyos termékeink esetében, ahol kiemelten fontosak a higiéniai elvárások, a papírcsomaglás vékony, forrasztható műanyag réteggel van bevonva” – mondta Rédey Soma. Ugyanakkor ők sem örültek ennek a megoldásnak, ezért ahol nem szükséges a gépesítés, ott száz százalékban papírcsomagolást használnak.

Neked ajánljuk
Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Cukornádból és PET-palackból is készül már legó Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hellobiznisz.hu
Vissza
Hírfolyam