2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia

Az épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében a holland kormány 2026-tól kötelezővé tenné, hogy új fűtési rendszer kialakítása vagy régiek cseréje esetén már csak hibrid hőszivattyút lehessen beszerelni egy épületbe.

A hőszivattyú úgy működik, hogy egy adott forrásból, földből, (talaj)vízből vagy levegőből származó energia segítségével melegít vizet, ami aztán ugyanúgy kering az épület fűtési rendszerében, mint amikor egy gázkazán állítja elő a meleget – írja a Bloomberg alapján a G7.

A hibrid hőszivattyú ettől annyiban tér el, hogy a melegítéshez szükséges energiát mindkét módon meg tudja termelni, attól függően, hogy az aktuális hőmérsékleti viszonyok mellett melyik a hatékonyabb.

A technológia másik előnye, hogy fűtés mellett hűteni is tudja az épületet. 

Hugo de Jonge lakásügyi és területrendezési miniszter közlése szerint a kormány már dolgozik a gyártásra és beszerelésre vonatkozó szabályozáson. De Jonge szerint az intézkedés nemcsak fenntarthatósági szempontok miatt előnyös, hanem mert a lakosság is spórol rajta.

Fotó: onurdongel/iStock/Getty Images Plus

A holland kormány szerint a holland gyártók képesek lesznek megfelelő mennyiségben és árszinten hibrid hőszivattyúkat gyártani, a nagyobb kapacitáshoz szükséges új gyárak építése már megkezdődött.

Hollandiában jelenleg 30 százalékos támogatás jár hőszivattyú vásárlásához, és a kormány évi 150 millió eurót különített el arra, hogy támogassa a cseréket 2030-ig.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2025-től nem szabadna új gázkazánokat értékesíteni, ha a világ az évszázad közepére el akarja érni a nettó nulla kibocsátást. 

Neked ajánljuk
Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam