2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az épületfelújítások felgyorsítását sürgeti a Schneider Electric

Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a párizsi megállapodásban megfogalmazott célokat. 

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. 

A Schneider Fenntarthatósági Kutatóintézetének elemzése szerint a keresletvezérelt átállás ösztönzése az egyetlen olyan forgatókönyv, amely lehetővé teszi a károsanyag-kibocsátás szükséges ütemű csökkentését.

Európában évente az épületállomány mindössze 1-1,5 százalékát újítják fel – ugyanakkor a felújítások ütemének el kellene érnie az évi 3 százalékos szintet a párizsi megállapodásban foglaltak eléréséhez. 

A kutatóintézet szerint a fenntartható épületekbe történő beruházások legnagyobb akadálya továbbra is pénz kérdése, holott a szén-dioxid-mentesítő technológiákba, a digitális és a városi ökoszisztéma-szolgáltatásokba történő befektetés valamennyi érdekelt fél számára maximális értékteremtést eredményezhet.

Ráadásul az energiahatékonysági technológiák a földrajzi elhelyezkedéstől és a meglévő eszközök minőségétől függően akár 10-60 százalékos energiafogyasztás-csökkentést, a digitális energiahatékonysági megoldások használata pedig 20-30 százalékos szén-dioxid-csökkentést eredményezhetne az épületállomány egészében.

A Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézete által készített e-könyv gyakorlati útmutatót kínál a kormányok és az iparágak számára, hogy hogyan teremthetnek egyensúlyt az energetikai átállás költségei és a közösségekre nehezedő többletterhek között. Emellett a tanulmány egy új, a Világgazdasági Fórummal közösen kidolgozott keretrendszert is tartalmaz a jövőálló épületek létrehozására.

Fotó: Eloi_Omella/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: prim.hu
Vissza
Hírfolyam