2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) új közzétételi és megnevezési követelményeket javasolt az ESG-szempontok mentén befektető befektetési alapokra vonatkozóan.

A SEC két olyan javaslatról szavazott, amelyek célja, hogy a befektetők több információt kapjanak az olyan befektetési alapokkal kapcsolatban, amelyek az ESG- –azaz a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási – tényezőket is figyelembe veszik befektetési döntéseik során – írta meg a The Wall Street Journal nyomán a Portfolio.

A SEC egyik javaslata felülvizsgálná az alapok nevére vonatkozó követelményeket. Egy két évtizeddel ezelőtt elfogadott szabály szerint ugyanis ha egy alap neve azt sugallja, hogy bizonyos iparágakra, földrajzi területekre vagy befektetési típusokra összpontosít, akkor az alapnak az állomány legalább 80%-át ilyen eszközökbe kell befektetnie.

A javaslat most kiterjesztené az úgynevezett névszabály hatályát a fenntarthatóságra összpontosító alapokra: azok, amelyek működésük során csak nagyjából hasonló mértékben veszik figyelembe az ESG-tényezőket, mint egyéb szempontokat, nem használhatnák a nevükben az ESG-t vagy más, kapcsolódó kifejezéseket.

A második javaslat előírná, hogy az ESG-t a befektetési folyamataikban figyelembe vevő alapoknak több információt kell közzétenniük: például arról, hogyan mérik az ESG-cél felé tett előrehaladást, illetve a portfóliójukban szereplő vállalatok által termelt üvegházhatású gázok kibocsátásáról.

Az amerikai alapkezelőket tömörítő szervezet (ICI) aggodalmát fejezte ki többek között a költségek miatt, amelyeket végső soron a befektetők fognak viselni.

Fotó: hallojulie/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam