2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ifj. Chikán Attila: a lineáris gazdasággal gyorsulva rohanunk a szakadék irányába

A kitermelem-elkészítem-kidobom pofonegyszerű megközelítésére épül a lineáris gazdaság, amelynek az a legnagyobb problémája, hogy megszületése óta nem vett számításba egy igen fontos dolgot: az erőforrások végességét. Pedig a végesség előbb-utóbb szűkösséghez vezet – mutat rá a hvg.hu-n megjelent írásában az Alteo Group vezérigazgatója.

Ifj. Chikán Attila írásában hangsúlyozza: „a bolygó számos erőforrása van kimerülőben, miközben a sokszor eszetlen pazarlásba átcsapó túlhasználatuk soha nem tapasztalt környezeti károkhoz, klimatikus válsághoz vezetett, közben pedig súlyos és kiterjedt társadalmi kataklizmákkal fenyeget.”

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke szerint

a lineáris gazdasággal a szakadék irányába tartó, gyorsulva rohanó világnak a körforgásos gazdaság jelenthet mentsvárat.

Ifj. Chikán Attila szerint a jelenlegi nyersanyag- és energiaárak, valamint a globális piacokon tapasztalható szűkösségek fényében a körforgásos gazdaság erőteljes belső hatékonyságra építő modellje hamarosan már nem versenyelőny lesz, hanem átalakul az üzleti szereplők jól felfogott érdekévé.

Mint kiemelte, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) három és fél éve indította el saját körforgásos gazdaság platformját az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint a holland nagykövetséggel együttműködésben. Ennek első felméréséből kiderül, hogy a magyar cégek többsége (38%) kiadásként gondol a körforgásos gazdaságra, és csak harmaduk bevételi lehetőségként, miközben a fel nem használt víz, energia és nyersanyag valójában pénzügyi megtakarítást jelent.

„Nagyon fontos tehát a szemléletformálás, hogy a cégek üzleti lehetőségként fogják fel azokat a változásokat, amelyeket a körforgásos gazdaságra történő átállással el lehet érni” – hangsúlyozza Ifj. Chikán Attila, hozzátéve: ebben mindenkinek megvan a szerepe. „Minden hangszeren játszani kell: a vállalatok, a szabályozás és a fogyasztók teljes partnerségére van szükség a sikeres átálláshoz.”

Fotó: petovarga/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam