2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet környezetbarát egy erdőben felépített bútorgyár?

Egy ipari park helyett egy norvég erdőben kapott helyet a Vestre kültéri bútorgyára. A 6500 négyzetméteres építmény egyben egy passzív ház is, ami zöldtetővel, napelemekkel, valamint hulladék-újrahasznosítási és víztisztítási lehetőségekkel is fel van szerelve.

A bútorgyártó egy norvég erdőben, Magnor falu közelében üzemelteti új egységét. A BIG építésziroda tervezésében készült épületnél a fenntarthatóságot több eszközzel és technológiával biztosítják – ismertette a Portfolio.

Az épületet egyrészt energiahatékony passzív házként tervezték, az építmény tetejét és környezetét összesen 1200 napelemmel építették be.

A Vestre szerint 90%-kal kisebb az energiafogyasztásuk egy hagyományos gyárhoz képest.

A kereszt alakú épület négy dupla magasságú szárnyból áll. Az egyes szárnyak falai mögött egy technikai folyosó kapott helyet, ahol a gyártási folyamat során keletkező hulladékokat újrahasznosítják, a fém alkatrészek mosásához szükséges vizet megtisztítják, valamint megszűrik, így a 90%-át vissza tudják forgatni a folyamatba.

Fotó: vestre.com

A faforgácsot és fűrészport összegyűjtik, és egy biomassza-erőműben villamos energiát nyernek belőle.

Az építés során fontos szempont volt, hogy minél kevesebb fa kivágásával jöhessen létre a gyártósor, ahol a beruházás miatt szükséges volt a talaj kiásása, ott később visszatelepítéssel biztosították annak megőrzését.

A vállalat állítása szerint ez a projekt összhangban van a párizsi megállapodásban meghatározott globális célokkal, melyek szerint 2030-ig a felére kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez az értékelés azonban nem veszi figyelembe az épület teljes életciklusa során keletkező fogyasztásokat, beleértve a Vestre gyártási folyamatához kapcsolódó kibocsátásokat is.

Így összességében a The Plus elnevezésű gyár végül nem éri el a nettó nulla szintet, amelyet minden régi és új épületnek 2050-re el kellene érnie.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam