2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mekkora az állampapírok karbonlábnyoma?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén első alkalommal publikálta a jegybank pénzügyi eszközeinek átfogó klímakockázati elemzését, amelynek keretében az elmúlt két évben kiépült állampapír-állomány klímakitettségét is megvizsgálták.

Mint Lénárt-Odorán Ritának, az MNB vezető közgazdasági elemzőjének Világgazdaságban megjelent írásából kiderül, a jegybank szakemberei az állampapírok értékeléséhez a brit jegybank jelentéséhez használt módszertanból indultak ki. A teljes gazdaság emisszióját (üvegházhatású gáz kibocsátását) a GDP-re vetítő WACI-mutató alapján számszerűsítették a súlyozott átlagos karbonintenzitást.

Az implicit feltételezés a mutató használata mögött az, hogy az állampapírok közvetve a teljes gazdaság tevékenységét finanszírozzák, ezért a teljes gazdaság emisszióját vesszük számba

– fejtette ki a szakértő. Eredményeik alapján Magyarország WACI-mutatójának értéke 495 tonna/millió euró volt 2020-ban, amely a szélesebb régiót tekintve átlaghoz közelinek számít. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Emellett saját megközelítés alapján is elemezték az állampapír-portfóliót. Megvizsgálták, hogy a részben az állampapírok által finanszírozott fiskális kiadások mely ágazatokba áramlanak, illetve hogy ezeknek az ágazatoknak milyen mértékű az emissziójuk.

Számításaik alapján a magas emisszióval rendelkező ágazatokba – bányászat, energiaellátás, mezőgazdaság és környezetvédelem – viszonylag alacsony fiskális költés áramlik (a fiskális kiadásokon belüli súly 5 százalék alatti).

Az oktatás, egészségügy, közigazgatás – ahova az állam többet költ – emissziója tevékenységükből fakadóan elenyésző.

Mint Lénárt-Odorán Rita konklúziója szerint az elemzésből kedvező kép rajzolódik ki: a magas emisszióval jellemezhető ágazatokra viszonylag keveset költ az állam.

Ugyanakkor rámutatott: „bár az önmagában kedvezőnek tekinthető, ha az állam a zöldebb, azaz kisebb emissziójú ágazatokra érdemi finanszírozást juttat. Az ugyanakkor már nem egyértelmű, hogy a barnaágazatokra fordított alacsonyabb mértékű finanszírozás kedvezőnek tekinthető-e a gazdaság zöldátmenetének támogatása szempontjából, hiszen a finanszírozások, a támogatások éppen hogy az emisszió mérséklését is támogathatják.”

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam