2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek

A New Climate Institute februári jelentése rávilágított: a nagyvállalatok jelentős része félgőzzel teljesíti a saját fenntarthatósági vállalásait, főleg a Google és Amazon nem áll jól ezen a téren.

A nagy techcégek szinte csak félgőzzel teljesítenek a környezetvédelemben – írja a HWSW az alapján, hogy a New Climate Institute jelentése szerint az önbevallásokban sokan megkérdőjelezhető adatokat tettek közé.

A jelentésben vizsgált, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának öt százalékáért felelős óriáscégek

felét sem valósították meg eddig a saját maguk által kitűzött klímacéloknak, és a zöldítésben élenjáró szereplők sem teljesítenek maradéktalanul.

Mint kiderült, a vállalatok által kommunikált és a valójában megvalósuló kibocsátáscsökkentés közötti különbség mértéke jelentős, többen félrevezetően számolnak be a saját eredményeikről. A listán szereplő cégek mindegyike vállalást tett a nettó nulla kibocsátásra, de legfeljebb 40 százalék lehetne elérhető, ha betartanák a kibocsátási célokhoz rendelt stratégiákat.

Az elmúlt években a nagy techcégek sorra jelentették be terveiket:

  • a Google tavaly azt ígérte, hogy az 1998-as megalapítása óta keletkezett szén-dioxid-lábnyomát nullára csökkenti, 2030-tól pedig kizárólag megújuló energiaforrásokból származó áramot használ működéséhez.
  • Az Apple célja, hogy 2030-ra „minden eladott Apple-eszköznek nettó nulla legyen az éghajlati hatása”, és zéróra redukálja a szén-dioxid-kibocsátást. 
  • A Microsoft szintén 2030-ra tűzte ki a karbonsemlegességet, 2050-re pedig teljesen eltörölné karbonlábnyomát.
  • Az Amazon 2040-re érné el üzleti tevékenysége során a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. 

Ezeket a kötelezettségvállalásokat a kritikusok szerint azonban a nagy cégek inkább a status quo és a jelenlegi működés megőrzésének eszközeiként használják. 

A Just Capital klímavállalásokat mérő legújabb tanulmánya szerint ugyanakkor a „legzöldebb” vállalatok között szép számmal találunk IT-cégeket is: az első helyezett például a VMWare szoftvercég, amelynek célja, hogy 2030-ra elérje a nettó nulla kibocsátást a működés és az ellátási lánc egészében, energiafogyasztásának mintegy 80%-a pedig már megújulónak minősül.

Fotó: NicolasMcComber/iStock Unreleased/Getty Images
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: hwsw.hu
Vissza
Hírfolyam