2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A dohányipar nem csak a fogyasztók egészségét károsítja

A dohányipar tevékenysége a talaj, a levegő és a vizek szennyezettségét is súlyosbítja, valamint fokozza az erdőirtásokat egy mexikói szakértő szerint.

A dohányipar az egyik fő előidézője a globális erdőirtásoknak, mert nagy területeken vágnak ki fákat, hogy helyet csináljanak a dohánygyáraknak. A dohánygyártás során rengeteg rovarirtó vegyszert használnak, ami tönkreteszi a talajt – mondta Gabriela Jiménez, a Mexikói Állami Egyetem ökológiai intézetének szakértője.

Évente 600 millió fát vágnak ki a dohányipar terjeszkedése miatt, és ez drámai környezeti veszteséget jelent, mert a fák oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, és termékeny talajt hoznak létre

– érvelt a szakértő. Jiménez a május 31-i dohányzásellenes világnapon azt is kiemelte, hogy súlyos környezeti károkat okoznak az eldobott cigarettacsikkek is.

Amikor esik az eső, a földre hajigált csikkek bemosódnak a csatornákba, és ezzel szennyezést okoznak a folyókban, tavakban, tengerekben. Akár tíz évig is tarthat, mire egy cigarettacsikk lebomlik, mert a legtöbb cigarettában használt filter tartalmazza a cellulóz-acetát nevű szintetikus vegyületet. Emiatt fontos lenne, hogy a dohányosok ne dobják el a csikkeket.

Fotó: Capuski/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam