2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Útiterv készült az európai építőipar klímabarát fordulatához

Európa épületállományának nagy része elöregedett és nem energiahatékony – a 2050-es EU-s klímacélok elérése érdekében a felújítási arányt legalább meg kellene duplázni. A World Green Building Council bemutatta az első olyan uniós szintű szakpolitikai útitervet, amely az épületek és az építési folyamatok teljes életciklusra vonatkozó dekarbonizációjának felgyorsításával foglalkozik.

A dokumentum mind az épületek üzemeltetéséből, mind pedig az anyagokból és az építési folyamatból származó karbonkibocsátások kezelésére javaslatokat tesz az uniós politikai döntéshozók számára.

A 2050-ig szóló útiterv számos ajánlást fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogyan juttathatná érvényre az uniós stratégia a kibocsátások számítását és szabályozását az épületek teljes életciklusára vonatkozóan, illetve milyen intézkedésekkel javíthatná az építőanyagok körforgását. Emellett mérföldköveket jelöl ki az építőipart érintő kulcsfontosságú uniós célkitűzések és szabályozások szigorításának menetéhez.

A jelentés négy fő út mentén mutat irányt: építési szabályozás, hulladék és körforgás, fenntartható beszerzés és fenntartható finanszírozás.

A javaslatcsomag többszintű kormányzási megközelítést alkalmaz, mivel az uniós, a nemzeti és a regionális szakpolitika csak az építőipar további kulcsszereplőivel való hatékony együttműködésben tudja a céljait elérni. így arra is kitér, hogy a vállalatok hogyan támogathatják az ütemterv végrehajtását.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke is üdvözölte az EU Policy Roadmap megszületését, amelyről elmondta: „Európa zöld jövője a tét, és ezért közös cselekvési tervre van szükségünk. Ebben hatalmas előrelépés a most elkészült útiterv, mely az épületek teljes életciklusát figyelembe véve gondolkozik és javasol lépéseket a fenntartható jövőért.” Hozzátette: „a HuGBC jelenleg keresi a forrásokat, hogy rövid időn belül elkészülhessen Magyarország hasonló útiterve is”.

Fotó: Drazen_/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Közösségi irodaterek és környezetbarát megoldások – az OTP új irodaháza Közösségi irodaterek és környezetbarát megoldások – az OTP új irodaháza Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam