2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A drónok vethetnek véget a tűzijátékkal járó szennyezésnek?

A drónrajokkal végrehajtott performance-ok környezetbarát alternatívát jelenthetnek a környezetszennyező, az emberi egészséget és az állatokat is veszélyeztető tűzijátékoknak.

Az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének kutatói úttörők a drónrajok irányítási technológiájának fejlesztésében, amit állatrajok csoportos viselkedése inspirált. Több mint 10 éven keresztül vizsgálták azt, hogy az állatok miként kommunikálnak egymással, hogyan hoznak döntéseket, milyen hierarchia uralkodik a csoportjaikban, és hogyan tudnak egyéni döntésekből egységes álláspontot kialakítani.

2014-ben a feltérképezett viselkedésmintákat átültették mesterséges egyedekre, így jött létre a világ első pilóta nélkül repülő, autonóm drónraja.

A speciális feladatra egyedi drónokat épített a csapat, melyek folyamatosan kommunikálnak és segítik egymást: például ha problémát észlelne egy egyed, a többiek utat engednének neki a mihamarabbi leszálláshoz.

A drónshow lett az a műfaj, ahol először volt szükség egy szervezetten együtt repülő rajra, így a flotta egy világújdonságnak számító interaktív, táncos-drónos bemutatóval debütált a 2015-ös Sziget Fesztiválon. A fejlesztők a nemzetközi trendek alapján azt jósolják, hogy tűzijáték kiegészítőjeként vagy akár alternatívájaként a drónshow-k bámulatos világa hazánkban is egyre több nézőt ejt majd ámulatba kültéri eseményeken, hiszen a tűzijátékhoz mérten környezet- és állatbarát műfaj.

Forrás: COLLMOT/youtube.com
Fotó: Kurt Kirchmer/iStock /Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Megtisztult az újpesti Szilas-patak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: digitalhungary.hu
Vissza
Hírfolyam