2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cukornádból és PET-palackból is készül már legó

A cég már 2015-ben elhatározta, hogy a jelenleg használt, kőolajból származó műanyag helyett új, környezeti szempontból fenntarthatóbb alapanyagot keres a készleteiben található alkatrészeknek.

A vállalat célja, hogy 2030-ra teljesen megszabaduljon az évtizedek óta bevált megoldástól. Ezen elhatározás első lépéseként már 2018-ban a boltokba kerültek az első olyan szettek, amelyekben a polietilén-alapú puhább alkatrészek (fák, bokrok és egyéb növényt formázó legóelemek) már cukornádalapú műanyagból készülnek – olvasható a 24.hu-n.

A legókocka lényege, hogy sokáig kitartson, bírja a strapát. Így a fenntartható fejlesztések során is ez a legfőbb dizájnkritérium:

az összes környezetbarát alkatrész ugyanolyan vagy még tartósabb legyen, mint a jelenleg használt megoldás

– mondta el Tim Brooks, a Lego-csoport fenntarthatóságért felelős alelnöke. 

A növényi alapú elemek ugyanúgy polietilénből készülnek, mint eddig, az új verzió azonban nem kőolajból készül, hanem brazil cukornádültetvényekről származik, méghozzá olyan területekről, ahol eddig is mezőgazdasági termelés folyt: így nem újabb esőerdők kárára termelik a szükséges nyersanyagot.

A fosszilis helyett növényi alapú polietilénből készülő alkatrészek az évente legyártott elemek mindössze két százalékát teszik ki Fotó: Luca_Daviddi/iStock Editorial/Getty Images Plus

A legóalkatrészek jelentős hányada még mindig ABS-ből (akrilnitril-butadién-sztirol) készül, viszont a vállalat célja, hogy 2030-ig ezt az alapanyagot is környezetbarát megoldásra cseréljék.

Az út első lépéseként a cég tavaly már bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült legókocka prototípusát. Az eldobott PET-palackokból készült elem (egy klasszikus, 2×4-es elem) az első olyan alkatrész, amit teljes egészében újrahasznosított anyagból állítottak elő, és megfelel a cég rendkívül szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek. 

Birkás Péter cikkéből a 24.hu oldalán a nagy múltú dán vállalat történetét és jövőjét is megismerhetjük.

Neked ajánljuk
Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam