2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök

Hosszúra nyúlt tervezési időszakot követően az Európai Parlament és az Európai Tanács tárgyalói végleges döntésre jutottak a fogyasztóelektronikai eszközök egységes vezetékes töltésének ügyében, rengeteg típusú eszköz esetében kötelező lesz az USB-C-kapu használata.

A szabályozók szerint a döntéssel az uniós polgárok évi 12 ezer tonnányi szükségtelen telefontöltőtől szabadulnak meg, a szabványos töltési technológiával az elektronikai hulladék mennyiségét kívánják drámaian redukálni – írta meg az Origo.

Az elfogadott szabályozás szerint az okostelefonok, a táblagépek, az e-könyv-olvasók, a fülhallgatók, a fejhallgatók, a headsetek, a digitális kamerák, a kézi játékkonzolok, továbbá a hordozható hangfalak gyártóinak 2024 őszéig kell átállítaniuk a termékeiket az USB-C-töltés használatára.

A laptopok gyártói haladékot kaptak, a törvény életbelépésétől számítva további 40 hónap áll majd a rendelkezésükre az átállás teljes végrehajtására.

A legtöbb elektronikai gyártó számára a szabályozás többé-kevésbé irrelevánsnak mondható, hiszen már évekkel ezelőtt maguktól megkezdték az USB-C-port használatát, ráadásul már töltőket is egyre ritkábban mellékelnek az eszközeikhez. Régóta az Apple volt az egyetlen olyan nagy szereplő, amely hevesen ellenezte a szabályozást, ám hiába: kénytelen lesz elbúcsúzni a saját Lightning-portjától az eszközein.

Fotó: gelmold/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Cukornádból és PET-palackból is készül már legó Cukornádból és PET-palackból is készül már legó Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam