2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csúcstechnológiával csökkentik kibocsátásukat a legfejlettebb ipari cégek

Egyre inkább a fenntarthatóság lesz a fejlesztések meghatározó célja azoknál a termelőcégeknél, amelyek fejlett ipar 4.0 technológiákat és megoldásokat használnak – derül ki a Schneider Electric és az MIT Technology Review közös kutatásából.

Ezek a vállalatok elsősorban szenzorokat és teljesítménymenedzsment-eszközöket alkalmaznak, ezáltal több adattal rendelkeznek, és hatékonyabban tudják csökkenteni karbonkibocsátásukat – ismertette a Schneider Electric közleménye alapján a Növekedés.hu.

A negyedik ipari forradalom egyben fenntarthatósági forradalmat is hoz a termelőcégek körében – állítja a Schneider Electric, az energiagazdálkodás és az automatizálás digitális átalakításának vezető vállalata és a Massachusettes Institute of Technology (MIT) kéthavonta megjelenő lapja, az MIT Technology Review közös elemzése.

A kutatás eredményei szerint a vezető gyártók már fejlesztéseik kiemelt céljaként tekintenek a fenntarthatóságra, nem csupán a felelősségteljes eszközmenedzsment melléktermékeként.

A meghatározó termelővállalatok annak érdekében korszerűsítik a folyamataikat, hogy lehetővé tegyék a szén-dioxid-mentesítést, vagyis a dekarbonizációt. Ezt a berendezések működésének javításával, a hulladék csökkentésével és a kevesebb szén-dioxid-kibocsátással beszerezhető alapanyagokból készült termékek előállításával érik el.

Az elemzés szerint ráadásul a gyártók az adatelemzés és a digitálisan összekapcsolt ellátási láncok révén még nagyobb átláthatóságra törekszenek. Az ipar 4.0 elveit alkalmazva érzékelőket és teljesítménymenedzsment-eszközöket használnak a szén-dioxid-kibocsátás és fenntarthatóság szempontjából releváns adatok mennyiségének növelésére, valamint áramlásuk felgyorsítására a vállalat teljes működésében.

Emellett a szervezetek ma már virtuális terveket használhatnak az új fenntarthatósági termelési modellek virtuális valóságban történő tesztelésére, mielőtt azokat a szén-dioxid-intenzív „fizikai” valóságban bevezetnék, csökkentve ezzel a gyártástervezési folyamatokra szánt energiát.

A vezető gyártó cégek újragondolják a gyártási folyamatokat a „körforgásos gazdaság” megvalósítása érdekében. Ez gyakran magában foglalja az anyaggazdálkodás hosszú távú üzleti tervét és a „fenntarthatósági tervezés” gyártási elveit.

Fotó: ipopba/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam