2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi

Az ipar szén-dioxid-mentesítésével is foglalkozó Mitsubishi Heavy Industries (MHI) hajóépítő cége egy olyan úszó teherszállító kialakításán dolgozik, mely a légkörből begyűjtött, cseppfolyósított szén-dioxidot tudná tengeri úton A-ból B-be juttatni.

A Mitsubishi hajóépítői egy olyan hajó prototípusának megépítésén dolgoznak, mely a tengeri tevékenység dekarbonizációjához vezet közelebb – egészen pontosan: egy újfajta rakomány, a szén-dioxid szállítására, ki- és berakodására képes – írta meg a Bloomberg alapján a Napi.hu.

A japán cég úgy gondolja, hogy ebben a még épp csak körvonalazódó, szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási szektorban komoly üzleti potenciál van.

Elképzelhetőnek tartanak egy olyan megoldást, amely során az egyébként hatalmas kibocsátással bíró tengerjáró hajók a saját szén-dioxid-kibocsátásukat maguknak kellene összegyűjteniük, és valahol az út során (kikötői terminálokba, tengeri átfejtőkbe) leadniuk.

Az első, bemutatóra szánt példány építése már zajlik, a japánok 2023 márciusában tervezik bemutatni a 72 méter hosszú, 1450 köbméter tartálykapacitású hajót.

Fotó: oisobach/iStock Editorial/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam