2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja

A KPMG felmérése szerint az ingatlanfejlesztők számára egyelőre még fontosabb az ESG-szempontoknak történő megfelelés, mint az ingatlanhasználóknak: bár a piac hajlandó a zöldépületekért 5-10 százalékos bérleti prémiumot fizetni, a KPMG szerint a fejlesztők és kivitelezők, illetve a felhasználók ESG-tudatossága közti különbség még okozhat feszültséget az árazásban.

Az ingatlanok építői és üzemeltetői nemcsak a hatósági előírások, hanem a könnyebb finanszírozhatóság, a kedvezőbb forrásbevonás lehetősége, a technika fejlődése miatt is tudatosan törekednek a fenntarthatóságra. Azonban a bérlők többsége számára egyelőre a zöldépületekkel járó működési megtakarítás a fő szempont – ismertette a KPMG kutatásának tanulságait a Világgazdaság.

A KPMG szerint az ESG-szempontok érvényesítése az ingatlanhasználatban ma még az életpályája kezdeti szakaszában jár. A bérlők nagy része az ESG-felárért cserébe értelmezhető mértékű költségoptimalizációt remél:

esetükben a fenntarthatósági elvek nem annyira közösségi, társadalmi célként jelennek meg, sokkal inkább a rezsi és más közvetlen költségek csökkentésének lehetőségét keresik.

Ugyanakkor a fenntarthatóság megtérülése még a mostani magas energiaárak idején sem vehető biztosra. Ráadásul a KPMG felmérése arra is rávilágít, hogy a vállalatok szemében az ESG- (környezeti, társadalmi és irányítási) keretrendszerből a környezettudatosság az igazán hangsúlyos:

a megkérdezettek mindössze 11 százaléka emelte ki a társadalmi szempontokat, a kohéziót és a humán faktort, holott az épített környezet társadalmi szempontból is különösen fontos.

A város élhetősége az oda dolgozni járók szempontjából sem elhanyagolható, a megközelíthetőség, az élhető munkahelyi környezet, valamint a vállalati felelősségvállalás pedig a munkaerőpiacon is vonzerőt gyakorolhat.

Ez azt jelenti, hogy ezen a téren legalább olyan – ha nem nagyobb – megtérülés érhető el, mint a zöld épületek rezsiszámláin, bár kétségtelen, hogy ez nem olyan egyszerűen számszerűsíthető hatás – véli Dános Pál.

Fotó: onurdongel/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam