2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát

Rohamtempóban csökkenteni kell az emberiség által felhasznált és eldobált műanyagok gyártását ahhoz, hogy az óceánok ne váljanak holt vizekké – állapította meg egy grandiózus nemzetközi kutatás. 

Hulladék 

Záró szakaszába érkezett a Tisza szennyezésének feltérképezése

A Tisza forrásától a torkolatáig felméri a hulladékszennyezést a PET Kupa csapata. Az IIB – International Investment Bank – támogatásával megvalósuló Clean Water, Happy Tisza elnevezésű projekt záró epizódjához, a Tisza Expedícióhoz érkezett.

Hulladék 

A Palatinus-tónál lesz az esztergomi szemétszedés

Az eredetileg tervezett Duna-parti helyszínt a folyó áradása miatt kellett megváltoztatni – közölte az eseményt kezdeményező Klímapolitikai Intézet.

Hulladék 

Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel

A július 1-től hatályos kormányrendelet alapján évente 15 ezer tonnányi egyszer használatos műanyagot – ételtartó dobozokat, italpoharakat, zacskókat – kell kiváltani más, környezetbarátabb termékkel Magyarországon – tájékoztatta a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) az MTI-t.

Hulladék 

A tiltás mellett az emberek tudatossága vethet véget a műanyagszennyezésnek

A műanyaggal kapcsolatos tudatosság terjedőben van, az emberek nyitottabbak a témára, „nem csak a fiatalok, az idősebbek is, elmélyednek a szelektív hulladékgyűjtésben, vagy nem vásárolnak meg olyan terméket, ami tartalmazhat egyszer használatos műanyagot” – fogalmazott a problémás műanyagok betiltása és a műanyagmentes július kapcsán Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa a Magyar Hírlapnak.

Hulladék 

Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal

Róma szeméttelepei teljesen megteltek: az évi 1,7 millió tonna háztartási hulladék 60 százalékát Olaszország más térségeibe és külföldre szállítják feldolgozásra.

Hulladék 

Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

A fiatal holland feltaláló, Boyan Slat által alapított The Ocean Cleanup szemétbefogó hajójának továbbfejlesztett változata júliusban indulhat első bevetésére.

Hulladék 

Romániának feladták a leckét az egyszer használatos műanyagok

Bár az uniós tagállamoknak 2021. július 3-tól meg kellett volna szüntetniük egy sor egyszer használatos műanyag termék forgalmazását, Romániában máig nem tudott hatályba lépni a két évvel ezelőtt kiadott szabályozással harmonizáló jogszabály.

Hulladék 

Kigyulladt a nagyszalontai hulladéklerakó, hazánkban nem okozott szennyezést a füst

A tűz a város szélén, egy műanyaghulladék-gyűjtő és -újrahasznosító raktárban keletkezett július 9-én (pénteken) hajnalban. Az első jelentések szerint a szél északnyugati irányba, a tíz kilométernyire lévő magyar határ felé fújta a magas szén-monoxid-tartalmú, sűrű fekete füstöt.

Hulladék 

QR-kódot kapnak a kukák Budapesten

A Fővárosi Közterület-fenntartó kísérleti programjában a hulladékgyűjtők azonosításával a cég naprakész információkhoz juthat, ami a kukásautók útvonalának jobb megtervezését teszi lehetővé, és a fogyasztókat is nagyobb tudatosságra ösztönözheti.

Hulladék 

A dohányzás a környezetre is káros

A csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón, ráadásul az előállításuk is jelentős károkat okoz – közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet.

Hulladék 

Vadkamerának köszönhetően bukott le egy illegális szemetelő

A Magyar Közút 57 helyszínre telepített vadkamerát, az egyik a Budapest–Csömör összekötő úton rögzített egy autóst hulladéklerakás közben. A vállalat feljelentést tett. 

Hulladék 

A műanyagmentes július jegyében nagyszabású szemétszedési akció indul Esztergomban

A Klímapolitikai Intézet a Szemétirtók szervezettel és a helyi önkormányzattal összefogva nagyszabású szemétszedési megmozdulást szervez Esztergomban 2021. július 24-én. Az akcióban a Duna-part fontos szakaszát tisztítják meg.

Hulladék 

A tehenek gyomrában lehet a válasz a műanyaggal kapcsolatos problémáinkra

Egyes mikrobák képesek lebontani a természetes poliésztert, amely például a paradicsom vagy az alma héjában található. Mivel a tehenek tápláléka tartalmazza ezeket a természetes poliésztereket, a tudósok sejtették, hogy gyomrukban bőségesen élnek olyan mikrobák, amelyek le tudják bontani az összes növényi anyagot.

Hulladék 

A többutas italcsomagolások előnyeit hangsúlyozzák környezetvédelmi szervezetek

Az italcsomagolás visszaváltása hatékonyabbá teszi a PET-palackok újrafeldolgozását, részben mert az egyszer használatos műanyag palackok, fémdobozok nem keverednek más típusú csomagolási hulladékkal. A Humusz Szövetség több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő bevonásával az italcsomagolás visszaváltásáról, hatékony betétdíjas rendszer kialakításáról készített összeállítást. 

Hulladék 

Mennyire környezetbarát valójában a lebomló műanyag?

Most, hogy a tiltólistára került társaik helyettesítésére egyre több ilyen terméket használunk majd, joggal merül fel a kérdés: mennyire váltják be ígéretüket a lebomló műanyagok? 

Hulladék 

Már a sirálytojásokban is kimutathatók a műanyag nyomai

Egy friss kutatás során a sirályok által lerakott tojásokban találtak műanyagszármazékokat, ami azt jelenti, hogy az állat szervezetében tartósan jelen lehet a műanyag.

Hulladék 

Mindent elárasztó szemét és hulladékimport – az újrahasznosítás viszontagságos helyzete Ukrajnában

Becslések alapján Ukrajna teljes területének mintegy 7 százalékát borítja kommunális hulladék. Ez több mint 42 ezer négyzetkilométert, Dániához mérhető területet jelent. Ugyanakkor az újrahasznosítással foglalkozó cégek részben külföldről kénytelenek beszerezni az alapanyagot – derül ki a Figyelő összeállításából.

Hulladék 

A fekete műanyag száműzésével fokozza az újrahasznosítást a Lidl

Az újrahasznosítást támogató színválasztás mellett a diszkontlánc célul tűzte ki, hogy 2025-ig a saját márkás termékeinek csomagolásában átlagosan legalább 20%-ban újrahasznosított anyagot használ fel.

Hulladék 

Tudósok követelik a műanyagszemét drasztikus csökkentését

A szárazföldi és vízi műanyagszennyezettség a tudósok szerint 2016 és 2025 között a duplájára növekedhet, amennyiben nem történik változás.