2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Fák kérgében található cukrokból állítottak elő lebomló polimert

A Bathi Egyetem kutatói egy korszakalkotó megoldással álltak elő, amelynek hála csökkenteni lehet a kidobott műanyagok mennyiségén. A tudósok egy olyan fenntartható polimert alkottak meg, ami a természetben található második leggyakoribb cukorfajtából, mégpedig a fák kérgében lévő xilózból épül fel.

Hulladék 

Az AB döntése értelmében alkotmányellenes a hulladékgazdálkodási törvény

Alkotmányellenes a hulladékgazdálkodási törvény egyik rendelkezése, mert sérti a tulajdonhoz való jogot – mondta ki az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán született határozatában, melyet szerdán tett közzé a testület a honlapján.

Hulladék 

Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola

Az előállított műanyagokból az Európai Unióban éves szinten 27,1 millió tonna hulladékként végzi, és ennek csak 31,1 százalékát dolgozzák fel újra. A nagyvállalatoknak felelősségük van abban, hogy ezek az arányok megváltozhassanak, illetve eleve kevesebb csomagolási hulladék keletkezzen, és az egyáltalán ne kerüljön olyan helyre, ahová nem való – például a természetes vizeinkbe vagy a kommunális hulladékba. 

Hulladék 

Még két hétig lehet jelentkezni a Tisztítsuk meg az országot! program pályázatára

A pályázat keretében összesen 7 milliárd forint támogatást nyújt a kormány azoknak a civil, gazdálkodó és egyházi szervezeteknek, amelyek egy terület illegális hulladéktól való megtisztítását vagy a szemetelőktől való megvédését vállalják – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Hulladék 

A tengeri füvek nemcsak a szén-dioxid, de a műanyag elleni küzdelmünkben is segíthetnek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő „labdácskák” – derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

Hulladék 

Kötelezd el magad az újrahasznosítás mellett!

Felismerve felelősségünket az élővilág és benne az ember jövője iránt, nem mehetünk el szó nélkül az úton-útfélen felhalmozódó hulladékhegyek mellett – szögezi le a Humusz Szövetség. Az elköteleződés jegyében a Break Free From Plastic nemzetközi mozgalom magyar tagjaként a szervezet mindenkit a #WeChooseReuse kampányhoz való csatlakozásra biztat.

Hulladék 

Az EU reformja hozhat megváltást a kínai hulladékfeldolgozó-iparnak

Január 1-jén új uniós szabályok léptek hatályba, amelyek megtiltják a válogatás nélküli műanyaghulladék külföldre szállítását. A lépés növeli az Európára nehezedő újrahasznosítási nyomást, de potenciálisan a hulladéklerakókat és a hulladékégetést is. Kína viszont a hazai piacon keletkező hulladék feldolgozására fókuszálhat.

Hulladék 

Hatvan köbméter illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai

Nógrád és Pest megyei erdőkből 60 köbméter illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek és szállíttattak el az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai decemberben, a munka ebben az évben is folytatódik – közölte az MTI-vel a balassagyarmati székhelyű társaság.

Hulladék 

A borosüveg visszagyűjtése környezetbarát megoldás

Sok vállalat nem hajlandó visszagyűjteni az üvegeket, amit a mosással járó környezetterheléssel és a szállítás okozta szén-dioxid-kibocsátással magyaráznak. Az életútvizsgálatok alapján ugyanakkor ezek az érvek nem állják meg a helyüket.

Hulladék 

Jelentős mennyiségű hulladékot hozhat az árhullám a Bodrogon

Teljes készültségben vannak a PET Kupa folyómentő akció önkéntesei.

Hulladék 

Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit

A hatalmas mennyiségű hulladék nemcsak környezetvédelmi vészhelyzetet teremt, de a térség vízerőműveinek működését is veszélyezteti.

Hulladék 

Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának

A január elsejétől életbe lépő szabályozás értelmében az unióból csak az úgynevezett tiszta műanyaghulladékot lehet elszállítani a fejlődő országokba.

Hulladék 

Búcsúznak a karácsonyfák

250 gyűjtőpontot jelölt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó a lebontott karácsonyfák kihelyezésére. Emellett a szemétszállítás napján a kukák, konténerek mellől is elviszik a fákat. Debrecen lakótelepein gyűjtőjárat működik.

Hulladék 

Az uniós hulladékszabályozás a Pepsit is az újrahasznosított csomagolások felé tereli

Az élelmiszeripari óriásvállalat meg akar szabadulni a műanyaghulladéktól. Az amerikai italgyártó vállalat 2021 végére az összes németországi PET-palackját újra felhasznált műanyagra kívánja váltani. 

Hulladék 

Több mint tízezer tonna illegális hulladéktól tisztult meg eddig az ország

A kormány 2020 februárjában hirdette meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, melynek egyik fontos célja Magyarország megtisztítása az évek alatt felhalmozódott illegális hulladéktól. A Tisztítsuk meg az országot! programban a leginkább érintett intézmények, közlekedési vállalatok, nemzeti parkok és közműcégek részvételével több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel az elmúlt hónapokban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Hulladék 

Hulladék borította el a bosznia-hercegovinai visegrádi erőművet

Közel négyezer köbméternyi vízen lebegő hulladék érkezett a Drinán a Bosznia-Hercegovinában található visegrádi vízerőmű gátjához, miután megsérült az építményt védő háló.

Hulladék 

Egyre több város száműzi a föld alá a konténereket

Szaloniki belvárosában is eltűnnek az avatatlan szemek elől a szemetesek.

Hulladék 

Kilencven tonna szemetet gyűjtöttek össze a hétvégén Bali partjain

Kilencven tonna szemetet gyűjtöttek össze a hétvégén Bali híres strandjain, ahol a hatóságok már alig tudnak lépést tartani a monszunszezonban partra vetődő hatalmas mennyiségű műanyaghulladékkal.

Hulladék 

Az űrszemét csökkentésére fából készítenek műholdat Japánban

A világ első fából készült műholdját a Kiotói Egyetem tudósai egy helyi céggel együttműködésben akarják elkészíteni Japánban. 2023-ban akarják útjára indítani a különleges űreszközt – adta hírül a BBC News.

Hulladék 

Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat

Ha a műanyagot fémekkel kellene helyettesíteni, az sokkal körülményesebb és bonyolultabb folyamatokat eredményezne a hétköznapokban is. Kancsár Zoltán szerint van még hova fejlődnie Magyarországnak a műanyagok újrahasznosításában.