2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Célba ért a folyómentő teherautó

A Magyarország minden részéről érkező felajánlások segítségével sikerült megvásárolni azt a folyómentő teherautót, amellyel Francz Béla gyűjti majd a szemetet a Tisza forrásvidékén. A kőrösmezői férfi egymaga vette fel a küzdelmet a hulladékáradattal.

Hulladék 

Áder János az ukrán és a román elnökhöz fordult a folyószennyezések miatt

Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt. Áder János azt kérte a szomszédos országok államfőitől, vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében.

Hulladék 

Az elektronikai hulladékkal nem csak a környezetet mérgezzük

A veszélyes hulladékban található nemesfémek kitermelése, bányászata jelentős ökológiai lábnyommal jár, ráadásul a lerakókba kerülő e-szemét a környezet mellett az emberi egészségben is súlyos károkat okoz.

Hulladék 

Felevatták az első, folyami hulladék felhasználásával készült kikötőt Zsurkon

A Palackorrú Lebegő Kikötő tervezésénél a folyami műanyaghulladék kreatívan született újjá.

Hulladék 

Döntött a parlament az egyszer használatos műanyagokról

Az Országgyűlés pénteken felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben tiltson be számos egyszer használatos műanyag terméket.

Hulladék 

Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben

Világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel 2019-ben, ami 21 százalékos emelkedést jelent az elmúlt öt évben – derült ki a frissen megjelent éves jelentésből.

Hulladék 

Már Japánban is fizetni kell a műanyag szatyrokért

A július elsejétől érvénybe lépő szabályozás komoly lépésnek számít a szigetországban, mivel Japán globálisan is élen jár az egy főre jutó hulladéktermelésben a műanyag csomagolások terén.

Hulladék 

Új korszak jöhet az újrahasznosításban

A csavarozás, szegecselés, hegesztés helyét a ragasztott alkatrészeket vették át, csakhogy ezeket nehéz részeikre bontani, ha életük végén környezetbarát módon szeretnének megszabadulni tőlük. Egy angliai egyetem kutatásai megoldást hozhatnak erre a kihívásra.

Hulladék 

A szelektíven gyűjtött szemét is az ázsiai vizekben köt ki

A legtöbb európai országnak nagyon fejlett a hulladékgazdálkodási infrastruktúrája, ennek ellenére a szétválogatott szemét 46 százalékát exportálják a kontinensről, nagyrészt olyan délkelet-ázsiai fejletlenebb országokba, ahol a hulladékgazdálkodás csaknem ismeretlen fogalom.

Hulladék 

Nemzetközi hulladékvadász akciót indít a JÖN Alapítvány

A JÖN célul tűzte ki, hogy lehetőséget biztosítson minden tenni akaró embernek, hogy akár egy bejelentéssel is, de hozzájárulhasson környezetünk tisztaságának megóvásához.

Hulladék 

A műanyagjárvány is gondokat okoz

Ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak, akkor a jövőben a járvány miatti rövid távú gondolkodás még nagyobb környezeti és egészségügyi problémákat okozhat – figyelmeztet Jacob Duer, a Szövetség a Műanyag Hulladék Megszüntetéséért (Alliance to End Plastic Waste – AEPW) elnök-vezérigazgatója.

vg.hu
Hulladék 

Idén is a műanyagmentesség jegyében telik a július

A Műanyagmentes Július (Plastic Free July) egy az egész bolygót behálózó adott hónapra szóló kihívás, mely több millió ember számára segít az egyszer használatos műanyag termékek mellőzésében, alternatíváinak ajánlásával.

Hulladék 

Mondj megálljt a szívószálnak (is)!

Júliusban a magyar vendéglátóipar műanyagmentesítésén munkálkodó Ecohills is az egyszer használatos plasztik elkerülésére hív.

Hulladék 

Jeladókkal követik a PET-palackok útját a Felső-Tiszán

A Hulladékmentes Tisza projekt keretében fejlesztett eszközök akár két éven keresztül is szolgálhatják működésükkel azt a kutatást, amely a folyón szállított hulladék útját követi nyomon.

Hulladék 

Drasztikusan csökkenti az élelmiszer-hulladékot a Tesco

Az áruházlánc, az ENSZ 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Céljait tíz évvel megelőzve, az elmúlt négy évben több mint felére csökkentette a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Az eredményeket a vállalat Little Helps Plan Közösségi Stratégia elnevezésű, 2019/2020-as társadalmi felelősségvállalási jelentése tartalmazza.

Hulladék 

Ausztráliában zokniba bújtatják a csatornákat

Egy ausztrál kisváros pofonegyszerű megoldása Portugáliától Chiléig, Brazíliától Kanadáig keltette fel a helyi patakok és folyók tisztaságáért tenni akaró önkormányzatok és lakosok figyelmét.

Hulladék 

Megkezdte a gyakorlati munkát a Klímapolitikai Intézet

Az ország számos területén megnyilvánuló környezetvédelmi erőfeszítések részeként május közepén megalakult intézet létrehozásának közvetlen gondolata az, hogy a migráció mellett a klímaváltozás is az egész 21. században velünk fog maradni, és az egész életünkre hatással lesz – mondta Kerekes György környezetvédelmi szakjogász az M1 Kék bolygó című műsorában.

Hulladék 

Újabb ipari baleset szennyezte Szibériát

Kigyulladt egy iparihulladék-telep a sarkkörön túli Norilszk közelében – közölte hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.

Hulladék 

Tetemes mennyiségű szeméttől kellett megtisztítani a Szamost

A kommunális hulladék és a természetes uszadék a folyó áradásával érkezett.

Hulladék 

Töméntelen szemetet hoz az áradó Tisza

Jókora árhullám indult meg a Tisza felső szakaszain és a Szamoson. A víz hatalmas mennyiségű szemetet szállít Ukrajnából és Romániából az országba, a szakemberek kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladéktól tisztították meg a folyót.