2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Ezektől a cégektől származik a legtöbb műanyaghulladék

A vállalatok nem dobják el a szemetet – azt megteszik az emberek, akik megvásárolják a termékeiket. A felelősség viszont a cégeké is.

Hulladék 

Új hónap, új kihívások

Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány.

Hulladék 

Világszintű összefogás a műanyaghulladék ellen

Gigacégek fogtak össze a bolygót elárasztó műanyagszemét ellen.

Hulladék 

A hulladék új útjai

Az elmúlt évtizedek egy sajátos körforgás jegyében teltek: az Európában és Amerikában szelektíven összegyűjtött hulladék nagy részét  hatalmas hajókra rakták, majd elküldték Kínába, ahol rendkívül környezetszennyező módszerekkel a műanyagból műszálakat készítettek, és olcsó ruhák, cipők alakjában visszaküldték a feladónak.

Hulladék 

Uniós támogatással fejlesztik a homokhátsági települések hulladékgazdálkodási rendszerét

Szegedtől független, önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoz létre a Mórahalmi és a Kisteleki járás 16 települése, valamint Domaszék és Szatymaz. A beruházást 2,2 milliárd forint uniós támogatás teszi lehetővé.

Hulladék 

Mit visz a szennyvíz?

A szennyvizekben lévő mikroműanyagok több mint 60 százalékát el lehet távolítani – derült ki a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) kutatóinak tanulmányából.

Hulladék 

Kaposvár is körkörös utakon jár

A körkörös gazdasági modellt szem előtt tartva a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a nem kívánatos hulladékból állít elő másodlagos nyersanyagokat.

Hulladék 

Sokat javulhat egy aprócska kártevő megítélése

A tudósok folyamatosan keresik a világot elárasztó műanyaghulladék ellenszerét. Spanyol kutatók egy különleges hernyó vizsgálata közben közelebb kerülhettek a megoldáshoz.

Hulladék 

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Az önkormányzat szerint az a baj, hogy nem csak a helyiek viszik oda a szemetüket.

Hulladék 

Szennyfogóvá vált a norvég tengerpart

Bergen térségében a tengeri áramlatok olyan sok szemetet sodornak partra, mint talán sehol másutt a világon – állapították meg a bergeni Norce kutatóintézet szakemberei.

Hulladék 

Az eldobható kávéspohár dilemmája

A 21. század rohanó világának praktikus kiegészítője lett az elvihető kávéspohár. Hordozható, hőálló, fedővel van ellátva – mindezért azonban nagy árat fizetünk. A Chickansplanet az eldobható poharak helyettesítésére létrejött alternatív megoldásokat szedte csokorba.

Hulladék 

Egységes hulladékfeldolgozást hoz létre Oroszország

Országos környezetvédelmi üzemeltető (hulladékfeldolgozó vállalat) megalapításáról írt alá rendeletet Vlagyimir Putyin elnök hétfőn Moszkvában.

Hulladék 

Valami, ami biztosan rajtunk múlik

Az élelmiszer-pazarlás nagyobbik része nem a vendéglátásban, hanem az otthonokban történik.

Hulladék 

Veszélyes hulladékra figyelmeztet a Greenpeace

A mai napig erősen szennyezett a talaj a csődbe ment és a fővárosban az Illatos úti szennyezéssel kapcsolatban is ismert Budapesti Vegyiművek Baranya megyei, hidasi telephelyén, és Garén, ahová a hidasi telephelyről szállították a vegyi hulladékot.

Hulladék 

Ha törődik a gorillákkal, adja le régi mobilját!

A régi, használatból kivont mobiltelefonokban értékes visszanyerhető nyersanyagok rejtőznek. Ha mindet összegyűjtenénk, talán nem kellene a bányászatukhoz kiirtani a gorilláknak otthont adó kongói őserdőt.

Hulladék 

Ne legyen tabu a szemét!

Szemétszedésre buzdít a tési Lippert Ferenc. A bakonyi kistelepülésen élő önkormányzati képviselő kezdeményezéséhez egyre többen csatlakoznak az országból.

Hulladék 

Illegális hulladéklerakók felszámolására pályázhatnak az önkormányzatok

Az illegális hulladéklerakók felszámolását támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv céljainak megvalósítása érdekében a tárca mintegy 240 millió forint támogatást bocsát a települési önkormányzatok rendelkezésére.

Hulladék 

A műanyagszemét beteríti Európát, és ezen a szelektív gyűjtés szinte semmit nem segít

A műanyag, az alumínium- vagy az üvegpalack károsítja jobban a természetet? A G7 utánajárt, és az elérhető információk alapján úgy tűnik, hogy a PET- (polietilén-tereftalát) palackokkal még annál is több gond van, mint amit elsőre gondolnánk – de a legrosszabb az alumínium. (Fotó: torange.biz)

g7.hu
Hulladék 

Értelmes búcsút veszünk a karácsonyfától

Jobb esetben. Csak a fővárosban több mint félmillió fától szabadulnak meg az emberek vízkereszt után. A kidobott fenyő sokszor nem a szemetes mellett vagy a gyűjtőponton végzi, hanem az út szélén.

Hulladék 

Betiltották a fültisztító pálcikát – és ez csak a kezdet

Az Európai Unióban elsőként Olaszország tiltotta be a műanyag fültisztító pálcikák eladását, példájukat a többi tagállamnak is követnie kell.