Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 7., Herman
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

A járványügyi helyzeten és a pénztárcánk állapotán is ronthat a kerti hulladék elégetése

Több városban már korábban is néhány hétre korlátozták a kerti hulladék, az avar égetésének időszakát, vagy azt meg is tiltották, de több helyen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, a levegő tisztaságát féltve szigorítottak a szabályokon, illetve kérik a lakosságot, hogy égetés helyett komposztálja a zöldhulladékot.

Hulladék 

Ahol mindent eláraszt a szemét

A csomagolások világszerte környezeti problémák forrásaivá válhatnak, de sehol sem okoznak annyi gondot, mint a fejlődő országokban.

Hulladék 

Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány

Nemcsak erdőkben, mezőkön, hanem lakott területeken, a szelektív hulladékgyűjtők közelében is gyűlnek a szemétkupacok. A szakemberek szerint egyre többször a háztartási hulladékot is kiszórják az ismeretlenek.

Hulladék 

Európai díjra jelölik a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programját

A városligeti intézmény képviseli Magyarországot az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díj nemzetközi döntőjében.

Hulladék 

Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál

Kutatók egy csoportja olyan baktériumfajt fedezett fel, amely bontja a poliuretánalapú műanyagok kémiai kötéseit.

Hulladék 

Ártalmas falatok nyomában

A Cardiffi Egyetem szakértői első alkalommal dolgoztak ki egy olyan módszert, amellyel megbecsülhető, hogy a különböző állatfajok mekkora műanyagokat nyelhetnek le.

Hulladék 

Beválthatja a reményeket a betétdíj bevezetése?

A jövő évre érvénybe lépő klímavédelmi akcióterv keretében betétdíjrendszert vezetne be a kormány a PET-palackokra, valamint az alumíniumdobozokra. A tervet a környezetvédelmi szervezetek mellett az üdítő- és sörgyártók is üdvözölték.

Hulladék 

Az átgondolatlan pánikvásárlás ára – világszerte a kukák laknak jól

Hogy milyen élelmiszerből mennyit érdemes betárazni a nehéz időkre, arról sok ajánlás született az elmúlt hetekben, azonban ezek nem mindenkihez jutottak el időben. Ahogy telnek a napok a karanténban, kezdenek lejárni a megvásárolt – nem tartós – termékek.

Hulladék 

Csak egy csavarintás, és máris szállnak az apró plasztikdarabok

Egy friss kutatási eredmény szerint már azzal is rengeteg mikroműanyag kerül a levegőbe, ha letekerjük a műanyag palackról a kupakot.

Hulladék 

Azok előtt is emeljünk kalapot, akik most is tisztán tartják városainkat

Az egészségügyben, tömegközlekedésben, kereskedelemben, rendvédelemben dolgozók és a futárszolgálatok munkatársai mellett a szemétszállítók és a köztisztaságért felelős dolgozók sem maradhatnak otthon ezekben a napokban.

Hulladék 

Most a szemétszedés is nagy körültekintést igényel

Az eddigi vizsgálatok szerint ugyanis a koronavírus gazdatest nélkül is több napig életben maradhat, így akár az eldobott szemét is fertőzés veszélyét hordozhatja.

Hulladék 

Szárba szökkenő szemétkupacok miatt aggódnak a soproniak

Egy belterületi telepen régóta óriási mennyiségben áll a szabad ég alatt a felbálázott hulladék. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a mintegy nyolcvan-száz méter hosszan elnyúló szeméthegyek tetején itt-ott indák, sőt már fák is kinőttek. 

Hulladék 

A koronavírus és a klímavédelem küzdelme

Az egyszer használatos műanyaggal szembeni környezeti megfontolásokat átmenetileg félreállítják a higiénia követelményei.

Hulladék 

A magyar vizekben is egyre több a mikroműanyag

Évente mintegy 25-26 millió tonna műanyaghulladékot kezelnek Európában. Ezek jelentős része, bekerülve a természetes ökoszisztémákba, vizekbe, egyre nagyobb károkat okoz.

Hulladék 

Az otthonunkba szorulva hamar útban lesz a hulladék

Most, hogy a járvány megállítása érdekében ennyien kényszerülünk a négy fal közé, különösen fontos, hogy mindig laposra tapossuk a szelektív szemetünket. 

Hulladék 

A lomok egyelőre maradnak az otthonokban

Az FKF Nonprofit Zrt. a budapesti lakosság, valamint a közszolgáltatásban részt vevő saját munkatársai védelmében hozta meg a halasztásról szóló döntést.

Hulladék 

A műanyagszennyezés nem játék

Akár 1300 évig is megőrződnek az óceánban a legókockák egy új tanulmány szerint.

Hulladék 

Építési hulladék, autógumi, tévé, injekciós tű, sokzsáknyi ruha került elő a bokrok aljáról

A balatonalmádi önkéntesek éppen azért választották ezt a korai időpontot, hogy a fák, bokrok kizöldülése előtt könnyebben rábukkanjanak a szemétre: többmázsányit sikerült összegyűjteniük.

Hulladék 

Kérdések és tévhitek a szelektív szemétgyűjtés körül

Az utóbbi években a hulladékok szelektív gyűjtése örvendetes módon egyre szélesebb körben elterjedt. Vannak viszont olyan szempontok, amelyeket ha figyelmen kívül hagyunk, jelentősen megnehezíthetjük a hulladékok újrahasznosításának esélyét.

Hulladék 

Összehangolt intézkedések vethetnek gátat a szemétnek

A kormány új hatóság, szigorúbb szankciók és új visszaváltórendszer segítségével lép a tiszta Magyarországért. (Fotó: battabikee/Wikimedia Commons)

origo.hu