2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

A héten tisztítják a magyar utak környékét

A Tisztítsuk meg az országot! programhoz kapcsolódva az elmúlt időszakban keletkezett út menti illegális szemét összegyűjtését végzi a héten a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Hulladék 

Keresd a tartós kapcsolatot!

Az újrahasználható csomagolások elterjedése nélkül elképzelhetetlen a körforgásos gazdaság megvalósulása. Azáltal, hogy az anyagokat hosszabb ideig használjuk, hozzájárulunk az erőforrások megőrzéséhez, a hulladék mennyiségének csökkenéséhez, valamint enyhülnek a csomagolások előállításával, fogyasztásával és hulladékként történő kezelésével járó környezeti hatások. 

humusz.hu
Hulladék 

Társadalmi összefogásban tisztult meg egy súlyosan szennyezett folyó Bolíviában

Az éveken át elhanyagolt Uru uru tó, illetve az azt tápláló Tagaret folyó megtisztításához több száz ember megfeszített munkájára volt szükség.

Hulladék 

Ahonnan a Tisza tisztán indul és műanyaggal érkezik

Kárpátalján a Tisza jó kétszáz kilométert kanyarog, mire a magyar határhoz ér. Ennél azonban sokkal nagyobb az a terület, ahonnan mellékfolyóival együtt nemcsak a vizet hozza a hegyekből, hanem a lakossági hulladékot is.

telex.hu
Hulladék 

Tavaly újabb 2,2 tonna szeméttől szabadították meg a Csomolungmát

Mióta a kereskedelmi expedíciók tevékenysége nyomán a világ legmagasabb hegycsúcsa mindenki által elérhető látványossággá vált, szinte megszállják a csoportok a hegyet, ami rengeteg hulladékkal jár.

Hulladék 

Ilyen arányban kell újrahasznosítani a hazai hulladékot

A múlt héten közölt kormányrendelet értelmében „2025. december 31-ig el kell érni, hogy a tárgyévben országosan képződő hulladékká vált csomagolás teljes tömegének legalább 65%-át újrafeldolgozzák.”

Hulladék 

A műanyaghulladék a Fekete-tenger élővilágára is veszélyt jelenthet

Orosz környezetvédők több száz elhullott madarat találtak a Fekete-tenger keleti partvidékén. Megítélésük szerint elhullásukban a területen tapasztalható plasztikszennyezés is szerepet játszhatott.

Hulladék 

Vizsgálják a pécsi hőerőmű egykori hulladékának hasznosíthatóságát

A korábban széntüzeléssel működő pécsi hőerőműben keletkezett és a baranyai megyeszékhely belvárosának közelében egykor elhelyezett pernye hasznosítását vizsgáltatja Pécs önkormányzata.

Hulladék 

Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás?

Egy friss tanulmány arra tesz kísérletet, hogy bebizonyítsa: a kémiai újrahasznosítás lehet a természetes élőhelyeket fenyegető, évtizedek óta húzódó probléma megoldása. Ugyanakkor az eljárás kritikusai szerint a módszer magas energiaigénye miatt nem fenntartható.

Hulladék 

Górcső alatt a műanyag újrahasznosításával kapcsolatban elért hazai eredmények

A műanyaghulladékok újrahasznosításának uniós megfelelőségét vizsgálja az Állami Számvevőszék.

Hulladék 

Jó helyre került a veszélyes hulladék: rengeteg használt sütőolajat gyűjtött be tavaly a MOL

2020-ban 464 tonna használt sütőolajat adott le a MOL-hoz a lakosság országszerte, 30 százalékkal többet, mint az előző évben.

Hulladék 

A természet vigaszt ad a járvány idején – a szeméttel borított táj ugyanakkor meglehetősen vigasztalan látvány

A pandémia idején megteltek szeméttel az erdők: a budai hegyekben és a fővároshoz közeli, kedvelt kirándulóhelyeken gyűlt össze a legtöbb hulladék. 

Hulladék 

Az egyszer használatos csomagolások megújulása közös érdek

Szükséges a fenntarthatóbb, élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelő új élelmiszer-csomagolási és hulladékhasznosítási megoldások kialakítása, ami az élelmiszerlánc-szereplők és a fogyasztók közös érdeke – állapították meg az idén 6. alkalommal rendezett, egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetéséről folytatott konferencia részvevői a Nébih közleménye szerint.

Hulladék 

Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában

Egy új magyar találmánynak köszönhetően évtizedes probléma oldódhat meg a fólia- és műanyaghulladékok összegyűjtésével és feldolgozásával.

Hulladék 

Elkerülhet végre Kiskunhalasról a veszélyes hulladék

Idén pont kerülhet a több mint tíz éve húzódó ügy végére: a kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szállíttatja el az ott hagyott 1500 tonnányi veszélyes hulladékot.

Hulladék 

Minden hőszigetelés energiatakarékos, de nem mindegyik egyformán környezetbarát

Otthonunk megfelelő szigetelésével jelentősen javíthatjuk hőérzetünket és csökkenthetjük a fűtésre és hűtésre fordított energiát. Az alkalmazott technológia kiválasztásakor azonban nem csak a hatékonyságra érdemes odafigyelnünk: a szigetelés gyártása, élettartama és újrahasznosíthatósága is befolyásolja, mekkora lesz otthonunk környezeti lábnyoma.

Hulladék 

Jobb lesz a környezetnek, ha betiltják az egyszer használatos műanyag ételdobozokat?

A koronavírus-járvánnyal a házhoz szállítás és így az étel- és italtárolók piaca is felpörgött, miközben hamarosan eljön a határideje az egyszer használatos csomagolóanyagok betiltásának. Az alternatívák azonban nem feltétlenül jelentenek minden szempontból jobb, olcsóbb és zöldebb lehetőséget.

hvg.hu
Hulladék 

Országos tavaszi nagytakarítás indul

Az erdők-mezők megtisztítására hív az Aktív Magyarország, hogy a pandémia alatt megsokasodott hulladéktól megtisztítsák a természetet.

Hulladék 

Sztárok kampányolnak az illegális hulladékégetés ellen

A #freeair – Ne égesd el! elnevezésű kampányt a Levegő Munkacsoport indította el a súlyos megbetegedéseket okozó lakossági hulladékégetés visszaszorítására. A kampányhoz közel 30 színész, műsorvezető és énekes csatlakozott.

Hulladék 

A bakelitlemeztől a mikroműanyagokig – A szennyezés, ami tényleg mindenhol ott van

„Megisszuk, megesszük, belélegezzük, hordjuk, arcot tisztítunk vele – miközben fogalmunk sincs róla, hogy hosszú távon milyen hatással lesz a szervezetünkre vagy a földi ökoszisztémákra. Hosszú utat járt be az emberiség az elmúlt szűk 200 évben, az első műanyagok feltalálásától odáig, hogy mikroműanyagokkal borítottuk be az egész bolygót” –  mutat rá írásában Jurecska Laura mikrobiológus.

masfelfok.hu