2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket

A Nespresso nem csak a végtelenszer újrahasznosítható alumínium kezeléséről gondoskodik: a visszagyűjtött kapszulákból származó zacc sem végzi egyszerűen a szemétben.

Hulladék 

Magyar minta alapján tisztítaná meg a folyóit Románia

A romániai szakhatóságok számára prioritás a határon átnyúló folyószennyezés megszüntetése – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Hulladék 

Tetszettek a fogyasztóknak a Coca-Cola papírpalackjai

A kísérleti csomagolást itthon a Kifli.hu-val közösen tesztelte a gyártó. A tapasztalatok alapján még fejlesztik a terméket, de a hazánkban is népszerű papírpalack hamarosan a boltokba kerülhet.

Hulladék 

Csomagolás újrahasznosításra tervezve

Részletes, egyelőre angol nyelven elérhető útmutató segíti a csomagolások tervezőit, hogy munkájuk során a termékek épségének és szállíthatóságának elősegítése mellett a környezet szempontjait is érvényre tudják juttatni.

Hulladék 

A Magyar Közút idén is csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz

A közútkezelő országszerte több ezer munkavállalójával dolgozott az utak menti területek hulladékmentesítésén október 18-án, hétfőn.

Hulladék 

Jó úton halad a csendes-óceáni szemétsziget megtisztítása

A közel 1800 milliárd hulladékrészecskét tartalmazó, Texas állam méretét kétszeresen meghaladó szennyezés felszámolását szeptember óta sikerrel végzi az Ocean Cleanup missziója, többtonnás szemétfogásokat emelve a fedélzetre.

Hulladék 

Hol a helyük a kiürült patronoknak?

A kiürült patronok veszélyes hulladéknak számítanak, a festékmaradványok lebomlási ideje több száz év is lehet – figyelmeztet a TonerPartners.hu csapata.

Hulladék 

Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih

Spórolási tanácsokat és ajándékokat is kaphatnak azok, akik részt vesznek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérésében. Két évvel ezelőtt arra jutottak, hogy egy átlagos magyar állampolgár évente több mint 32 000 forintot pazarol így el.

Hulladék 

Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország

Egy jövő évben hatályba lépő, a hulladékok kezelését célzó törvény részeként harminc gyümölcs- és zöldségfélénél tiltja be a műanyag csomagolás használatát a francia kormány.

Hulladék 

Idén a kínai nagy fal tömegét is meghaladó mennyiségű elektromos hulladékot halmoz fel az emberiség

Az elektronikus eszközök globális problémája ellen küzdő nemzetközi szakértői csoport (WEEE Forum) becslése szerint a kidobott elektronikus eszközök tömege idén meghaladja az 57 millió tonnát. 

Hulladék 

Baktériumok segíthetnek a bányászathoz kapcsolódó szennyezés felszámolásában

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) statisztikái szerint 2017-ben a nyugati országok mintegy egymillió tonna fémhulladékot termeltek, amelynek csak töredéke lett újrahasznosítva, a nehézfémek és a savas víz pedig a vízgyűjtők forrásvidékének mintegy 40 százalékát szennyezték. A fémbányászat környezeti lábnyomát chilei kutatók fémevő baktériumokkal csökkentenék.

Hulladék 

India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen

Az indiai központi kormány még augusztusban jelentette be, hogy 2022. július 1-jétől betiltja az országban a legtöbb egyszer használatos műanyag használatát.

Hulladék 

Szemétszedésen találtak palackpostát a Szőnyi-szigeteknél

A komáromi Szőnyi-szigeteken több mint negyven fő részvételével zajlott október 9-én, szombaton egy szemétszedés, ahol a résztvevők körülbelül ötvenzsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze. Az akciót a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete szervezte.

Hulladék 

Közösségi akció keretében tisztul meg a szeméttől négy magyar város

Október 2-án Százhalombattán volt a sor, október 16-án és 17-én pedig Budapesten, Miskolcon és Szigetváron szervez közösségi szemétszedést és várja az önkéntesek csatlakozását a Jobbvilág mozgalom.

Hulladék 

A modern ember a homok korszakában él, mégsem bánik vele gazdaságosan

Egy belga és olasz dizájnerek összefogásában megvalósuló projekt az elektromos hulladékból kinyert üveg feldolgozásával vetne véget a nyersanyagpazarlásnak.

Hulladék 

Újrahasznosítanák a papírtörlőket

A hulladéktelep helyett az újrahasznosító üzembe szállítaná a papír kéztörlőket az Essity.

Hulladék 

Újabb nehezen hasznosítható hulladéknak találtak új funkciót

A nyugdíjazott szélturbinák biciklitárolóként hasznosulhatnak.

Hulladék 

A halak kopoltyúja segíthet feltartóztatni a mosógépekből áradó műanyagszennyezést

Egy német kutatóintézet adatai szerint minden kiló megtisztított ruha után több száz milligramm, a talaj, a vizek és a levegő elszennyezésére alkalmas mikroszál távozik a mosóvízzel.

Hulladék 

Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén

Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék – bevásárlózacskó, vizespalack, polisztirol, mikroműanyag – lebeg a Földközi-tenger felszínén a Görög Tengerkutató Központ (HCMR) tanulmánya szerint.

Hulladék 

A szemét elégetésével az egészségünk is füstbe mehet

Fontos tudni, hogy a vonatkozó jogszabály szerint a háztartásban keletkező papír- és a kezeletlen fahulladék kivételével kályhában, kazánban, kandallóban szemetet elégetni tilos.