2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból

A brit szépségipari szereplő évtizedek óta dolgozik azon, hogy a kozmetikumaiba kerülő alapanyagok a természettel összhangban, méltányos munkakörülmények között kerüljenek előállításra. Most bebizonyítanák, hogy az újrahasznosított műanyag is lehet fairtrade, ami az indiai szemétgyűjtők életébe is fordulatot hozhat.

Hulladék 

Hatalmas szeméthalom végezte egy pécsi védett területen

Az elkövetők 100 köbméter építési törmeléket raktak le illegálisan az Ezeréves Gesztenyés mellé Pécsett – értesült olvasójától a Szabad Pécs.

Hulladék 

A metán segíthet helyettesíteni a műanyagot?

Egy biotechvállalkozás mikrobák segítségével alakítja át az üvegházhatású metánt olyan anyaggá, amiből például könnyen lebomló evőeszközöket és szívószálakat tudnak készíteni.

Hulladék 

Addig oké, hogy kivezetjük a műanyag zacskót, de mi lesz helyette?

2021. július elsejétől nem lesz többé műanyag villa és bevásárlózacskó sem a boltokban. A nyáron elfogadott törvény alapján egy sor egyszer használatos műanyag eszköz kerül kivezetésre. A betiltott termékek kiváltására két opció van: a tartós, nem eldobható eszközök használata, vagy pedig az eldobható, de lebomló anyagú bioműanyagoké.

444.hu
Hulladék 

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás

Boros Anita a Tisztítsuk meg az országot! program települési önkormányzatokat érintő próbaprojektjeinek sümegi helyszínén arról beszélt: az applikáción keresztül jelezni lehet az illegális hulladéklerakóhelyeket, a hulladék mennyiségét, összetételét az ország egész területén. 

Hulladék 

A MÁV-nál sínen van a szemétgyűjtés

Eddig 250 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze a MÁV Rákos állomás rendezőterületéről – mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón, a Tisztítsuk meg az Országot! kísérleti (pilot) időszakának zárásakor.

Hulladék 

Media Markt: 55 százalékkal nőtt a háztartásoktól begyűjtött e-hulladék mennyisége

Az első nyolc hónapban 1067 tonna e-hulladék került a feldolgozókhoz a Media Markt vásárlóitól, másfélszer annyi, mint egy éve, a műszaki áruházlánc és az elektronikai hulladékok kezelésével foglalkozó Inter-Metal Recycling Kft. adatai alapján.

Hulladék 

Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba

2019 nyarán a vízügyi és civil oldallal összefogva a Coca‑Cola Magyarország vállalta, hogy segítenek megtisztítani a Tiszát. A cél két év alatt legalább nyolcvan tonna hulladék begyűjtése és újrahasznosítása volt. A takarítási világnap alkalmából beszámoltak az eddig elért eredményekről.

Hulladék 

Nem csak a bolygón okoz gondot a hátrahagyott szemét

Elkerülő manővert hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták kedden, hogy megakadályozzanak egy űrszeméttel való ütközést – közölte a NASA amerikai űrhivatal.

Hulladék 

Temérdek hulladék terheli a Pilisi Parkerdőt

Az idén több mint 5,5 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot találtak a Pilisi Parkerdőben az erdészek – közölte a nemzetközi hulladékgyűjtő nap alkalmából a Pilisi Parkerdő az MTI-vel szerdán.

Hulladék 

Óvatosan a bambuszpoharakkal!

Nem környezetbarát, és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár – közölte kedden a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest.

Hulladék 

Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza

Elindult az illegálisan elhelyezett hulladék felszámolására indított „Tisztítsuk meg az Országot!” program kistelepülési szakasza – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren.

Hulladék 

Mindenhova eljut a műanyag

A Greenpeace munkatársai a Nyizsneszvirszkij természetvédelmi területre utaztak, hogy megtisztítsák az övezetet a mindent elárasztó műanyaghulladéktól. (Fotó: Kemal Kozbaev/Wikimedia Commons)

szabadeuropa.hu
Hulladék 

Hathatós eszközzel számolná fel a szemetelést egy thai nemzeti park

A felelőtlen turisták az otthonukban, postán kapják vissza a hátrahagyott hulladékot.

Hulladék 

Visszaszámláló óra figyelmeztet a globális felmelegedés veszélyeire New Yorkban

Visszaszámláló órát helyeztek ki helyi klímaaktivisták New York központjában, a szerkezet azt mutatja, hogy mennyi idő van hátra addig, amíg a globális felmelegedés eléri a kritikus szintet.

Hulladék 

Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja – hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.

Hulladék 

Már háromezer bejelentésnél tart a HulladékRadar alkalmazás

Háromezer, illegális hulladéklerakásról szóló bejelentés érkezett a Tisztítsuk meg az Országot!  programot segítő telefonos alkalmazáson keresztül az elmúlt két hónapban – mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Hulladék 

Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz?

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem vezette kutatócsoport egy egészen elképesztő megoldási lehetőséget talált a lítiumion-akkumulátorokban található fémek kinyerésére.

Hulladék 

A talajt is elborítják a mikroszálak

Amióta a műszál meghódította a ruhaipart, az emberiség hétmilliárd polárfelsőre elegendő plasztik mikroszálat juttatott a környezetbe.

Hulladék 

Hat tonna hulladéktól szabadult meg a Bodrog

Hat tonna hulladékot gyűjtött össze a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti szakaszáról az I. Bodrogi PET Kupa mezőnye – közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel.