2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Hulladék 

A világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a műanyaghulladékok aránya

A világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a mikroműanyagok, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék előfordulási aránya – állapították meg szakemberek, akik a világon elsőként gyűjtöttek és elemeztek adatokat az óceánok eddig felderítetlen régióinak egy részéből.

Hulladék 

Dilemmák a műanyag csomagolás felváltása kapcsán

A The Spectatorban megjelent írás összefoglalja egyrészt, milyen káros hatása lehet a műanyag csomagolóanyagoknak, másrészt rámutat arra, hogy megjelenésük óta egészségesebb lett a táplálkozásunk, illetve a műanyag csomagolóeszközök kiváltására alkalmas anyagok környezetterhelését is felmutatja mint dilemmát.

mashol.net
Hulladék 

Az Északi-sarkot is veszélyezteti a sok műanyaghulladék

A tengerbe jutó műanyaghulladék az Északi-sarkvidéket sem kíméli, a műanyag mikroszemcséi beépülnek a tenger jegébe, és a sarkkörön túli élővilágot is veszélyeztetik.

Hulladék 

Több száz kamionnyi élelmiszert mentettek meg a kidobástól

Magyarországon az élelmiszer-felesleg mennyisége becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki évente, ebből megmenthető lehetne 80 000–100 000 tonna. Az Élelmiszerbank 2017-ben 9300 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani. A megmentett termékek összértéke eléri az 5,2 milliárd forintot. 

Hulladék 

Miért csak a fogyasztók fizetik meg a szemét árát?

A műanyaghulladék tönkreteszi az élővilágot, a nagyvállalatokat ugyanakkor továbbra is támogatjuk az olcsó műanyag előállításában. Itt lenne az ideje, hogy a szennyezők pénzügyi felelősséget vállaljanak az általuk okozott kárért – fogalmaz Geraint Davies, a brit parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja a Guardian-ben megjelent írásában.

Hulladék 

A Gangesz szent folyó, de hogy tiszta lenne...

Mind láttunk már fotókat a Gangeszről, a szemetes-koszos vízben fürdőző gyerekekről, de arról, hogy honnan indul ez a folyó, talán még soha. A szent folyó, amelyet kristálytiszta gleccservizek táplálnak, a nagyvárosokhoz érve borzasztó átalakuláson megy keresztül, és mire a Bengáli-öbölhöz ér, összefüggő, iszapos szeméthalom lesz belőle.

Hulladék 

Kína visszalépése óta az egész világ fuldoklik a szemétben

Ígéretét betartva Kína 2018. január 1-jén bezárta határait bizonyos típusú importált hulladékok előtt. Másnap több európai nagyhatalom és Észak-Amerika is pánikba esett a tonnányi felhalmozódott szemét láttán, mivel senkinek nem volt rá alternatívája, hogy mitévő legyen vele. A kínai döntést a környezetvédő szervezetek természeti katasztrófának nevezték: Arnaud Brunet – a hulladékhasznosító ipart világszinten képviselő Bureau of International Recycling vezetője – földrengéshez hasonlította az intézkedést.

24.hu
Hulladék 

A tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag-mikroszemcsék

A tengerek óriásait, a bálnákat, cápákat, rájákat veszélyeztetik a műanyag-mikroszemcsék, naponta akár több százat is lenyel belőlük némely egyed – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport. A mikroszemcsék öt milliméternél kisebb műanyagdarabkák, melyek az óceánok és tengerek élővilágát veszélyeztetik. A tudósok olyan kutatásokat sürgetnek, amelyek kimutatják a műanyag-mikroszemcsék hatását az úgynevezett szűrögető állatokra, melyek a tengervízből szűrik ki a kis méretű táplálékot, rákokat, planktont – olvasható a BBC híroldalán.

Hulladék 

Európa-szerte ivókutakat telepítenének, a palackos víz visszaszorítására

Az EU kötelezné a tagállamokat, hogy biztosítsanak szélesebb hozzáférést a nyilvános ivókutakhoz, az éttermeket pedig arra ösztönözzék, hogy ingyenes csapvizet kínáljanak. A kezdeményezés egyik célja, hogy Európa-szerte visszaszorítsák a palackos ásványvizek fogyasztását.

Hulladék 

Börtönnel büntetnék a kéretlenül adott szívószálakat Kaliforniában

Egy új törvényjavaslat szerint a jövőben a szövetségi államban pincéreknek akár komoly pénz- vagy börtönbüntetéssel is számolniuk kellene, ha kéretlenül szívószálat tesznek a vendégek italába.

Hulladék 

Több tonna egészséges gyümölcs kerül szemétre naponta

Senki sem tudja megmondani, hogy mennyi ehető, csak tökéletlennek kinéző zöldséget, gyümölcsöt dobnak ki a világon, de a becslések szerint ez a teljes termelt mennyiség 20-40 százaléka lehet. E hatalmas pazarláson próbálnak változtatni azok a vállalkozások, amelyek diszkontáron direkt csúnya almát, narancsot, répát, brokkolit kínálnak a – szegény és/vagy környezettudatos – vásárlóknak.

Hulladék 

Úton a teljes újrahasznosítás felé

A teljes körű hulladékfeldolgozásra való átállás finanszírozásának kérdése a valaha volt legnagyobb gazdasági lehetőséget rejti magában, vélekedik a Lenardo DiCaprio Alapítvány igazgatója, Terry Tamminen. A szakértő a Nemzetközi Hulladékkezelési Szimpóziumra készülve beszélt a hulladékfeldolgozás jövőjéről.

Hulladék 

Skócia betilthatja a fültisztító pálcikát

Skócia lehet az egyik első ország a világon, ahol betiltják a fültisztító pálcikák használatát – a tengerpartokon ugyanis nagy problémát jelent az ezekből adódó szennyeződés. A határozat elfogadásáról hamarosan döntenek.

Hulladék 

Az Evian is a környezetvédelem útjára lép

Egyre több élelmiszergyártással és -forgalmazással foglalkozó vállalat tesz erőfeszítéseket a világ hulladékproblémájának megoldására. Az ikonikus ásványvíz, az Evian – amely a Danone-csoporthoz tartozik – bejelentette, hogy 2025-re minden palackja újrahasznosított műanyagból fog készülni. Az Evian több céggel is együttműködik, hogy elérje a kitűzött célt.

Hulladék 

A csapból is ez folyik... Víz ezerszeres áron?

„Kezdjük a kemény tényekkel: a palackozott ásványvíz literenkénti ára alsó hangon 50 forintnál kezdődik, a csapvíznél ez Budapesten például 0,22 forint, de csatornadíjjal együtt is ritkán haladja meg a 0,5 forintot. Amerikában a változó árak miatt nehezebb ezt számszerűsíteni, de a WWF 2001-es tanulmánya nyomán máig azt emlegetik, hogy ott akár ezerszeres áron is simán kapkodják a palackozott vizeket.” – írja Bodnár Zsolt a dolgok mélyére ásó, alapos és figyelemre méltó cikkében a Qubiten.

Hulladék 

Az ankarai kukások új könyvtárat alapítottak

Lassan 7 hónapja üzemel napi 24 órában egy új könyvtár Ankarában, amelyet a helyi szemétszállító vállalat dolgozói hoztak létre. A kötetetek, mostanra mintegy 4700 darab, egytől egyig a szemétből kerültek megmentésre. Az ötletgazdák további fejlesztésen törik a fejüket.

Hulladék 

Rengeteg pénzt dobunk ki, és tönkretesszük a Földet, de ezen változtatunk!

Nem szeretjük a műanyaghulladékot, mert az élővilágot és a szépérzékünket is bántja. Ráadásul veszendőbe menő nyersanyagról van szó, amiből a gazdaság profitálhatna – ezen a helyzeten kíván segíteni az EU új műanyag-stratégiája. Karmenu Vella környezetpolitikai, tengerügyi és halászati biztos és Elzbieta Bieñkowska belső piacért, ipar-, vállalkozás- és kkv-politikáért felelős biztos közös véleménycikkét a portfolio.hu közölte.

portfolio.hu
Hulladék 

Az európai átlagnál kevesebb szemetet termelünk

Szinte hihetetlen mennyiségű szemetet termel Magyarország, lakosonként egészen pontosan 379 kilót évente. Ezzel egyébként az alsó harmad közepén szerepelünk az Eurostat (Európai Statisztikai Hivatal) listáján, meglepő ugyanakkor, hogy újrahasznosításban majdnem az átlagnak megfelelően teljesítünk.

Hulladék 

Környezetbarát vállalást tett a Coca-Cola

Új globális hulladékkezelési stratégiát hirdetett pénteken a Coca-Cola, a világ legnagyobb üdítőital-gyártója. Csomagolási gyakorlatának gyökeres átalakításával az atlantai székhelyű vállalatnak az a célja, hogy 2025-ig csomagolóanyagai 100 százalékban újrahasznosíthatók legyenek, 2030-ig pedig 100 százalékra növelje palackjai visszagyűjtési és újrahasznosítási arányát.

Hulladék 

Számítógépekből visszanyert aranyból készül ékszer

Ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, a Global E-waste monitor legutolsó jelentése szerint az elektronikai hulladékkal együtt évi 500 tonna arany végzi a szemétben – szerencsére vannak kezdeményezések, amelyek változtatnának a helyzeten. A Bayou with Love „The Circular Collection” nevet kapott ékszerkollekció alkotói kincsekké varázsolják a elektronikai hulladékot. A Dell a kezdeményezés támogatása mellett új termékeiben is alkalmazza a hulladékból visszanyert nyersanyagokat.