2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Nincs jobb szó: égő, amit a fejlett világ a szemetével művel

Azóta, hogy 2018 elején Kína kitiltotta a szétválogatatlan és megtisztítatlan műanyagszemét importját az országból, a nyugati világ taktikája nem változott: még mindig Ázsiában köt ki a hulladékuk, ahol gyakran egyszerűen elégetésre kerül. 

Hulladék 

MediaMarkt: a lakosság majdnem fele helytelenül kezeli az e-hulladékot

Bár a többség nyitott a szelektív gyűjtésre, az elektronikai eszközökből származó hulladékokat a lakosság csaknem fele rosszul helyezi el – derül ki a MediaMarkt országos felméréséből.

Hulladék 

A mérőeszköz is belegabalyodik a töméntelen műanyagba

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége az elmúlt hatvan évben – erősítették meg tanulmányukban az angliai Plymouthi Egyetem és a brit Tengerbiológiai Társaság kutatói.

Hulladék 

Konferencia a fenntartható fejlődésről

Fontos, hogy a diákok elkötelezettek legyenek a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem ügye mellett – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a témában rendezett nemzetközi konferencián.

Hulladék 

A műanyag nem csak szemétként szennyez

Először mérték fel a kutatók a műanyag termékek életciklusa során közvetlenül vagy közvetett módon a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét.

Hulladék 

A műanyag Attenborough-ban emberére akadt

Sir David Attenborough és a Blue Planet (Kék bolygó) című sorozata hatására egyre kevesebben használnak műanyagot az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Hulladék 

Eddig védettnek hitt területeket is elérnek a műanyagszemcsék

A műanyagszennyezéstől eddig védettnek hitt, lakatlan hegyvidéki területekre is eljutnak a szél és csapadék által szállított mikroműanyagok – állapította meg egy skót és francia szakemberekből álló kutatócsoport, amely a Pireneusok egy több mint 1500 méter magasan lévő meteorológiai állomásánál végzett vizsgálatokat.

Hulladék 

Színt vallott az egyik legnagyobb szennyező

Először közölte a Coca-Cola, mennyi műanyag csomagolást termelnek egy évben.

Hulladék 

Egy kis szuperhős, akinek a szemét az ellensége

Szuperhőskosztümben harcol a szemét ellen egy 4 éves kisfiú. Édesanyja szerint a kis Parker úgy érzi, az a küldetése, hogy „megszabadítsa a világot a hulladéktól”.

Hulladék 

Magyarország perrel tartaná távol a hulladékot a Tiszától

Magyarország kész kártérítése pert indítani a Tiszába Kárpátalján kerülő háztartási hulladék miatt.

Hulladék 

Műanyagmentes sziget horvátországban

A dalmáciai Zlarin-sziget lesz az első műanyagmentes sziget Horvátországban.

Hulladék 

Használható telefonok végzik a szemétben, pedig nem kellene így lennie

Lehet, hogy a készülék, amely a mi mércénket már nem üti meg, kis szakértelemmel felújítva mást még sokáig szolgálhat – ahelyett, hogy a környezetet szennyezné. De ehhez egy kis odafigyelésre is szükség van.

Hulladék 

Vak szemétválogató robottal kísérleteznek

A hulladék szortírozása egyelőre jórészt emberi feladat, de kutatók dolgoznak a módszeren, amellyel nagyobb fokú gépesítéssel lehetne megoldani a környezetvédelem szempontjából kulcsfontosságú problémát.

Hulladék 

Terápiás kutyával egy egészségesebb ember-környezet kapcsolatért

Az Öko-kutya projekttel Éden, a terápiás labrador és felvezetője, Ramasz Vanda pedagógus a Föld természeti kincseinek megóvására hívja fel a figyelmet.

Hulladék 

A Penny az élelmiszer-takarékosság bajnoka

A Penny nemrég „Zu gut für die Tonne” (Túl jó a szemétbe”) díjat kapott, amely a diszkont-szupermarketláncnak az élelmiszer-hulladék csökkentésére tett lépéseit értékelte.

Hulladék 

Búcsút veszünk az egyszer használatos műanyagoktól

Az Európai Parlament megszavazta azt a direktívát, mely betiltja az egyszer használatos plasztik evőeszközöket, szívószálakat és kávéspoharakat. Mi a következő lépés?

Hulladék 

Tovább folytatódik az ország megtisztítása

A szemetelés megelőzésére, a hosszú távú megoldás érdekében a kormány átfogó programot dolgoz ki, az illegális szemétlerakók kérdésében azonban gyors megoldásokra van szükség.

Hulladék 

Nem egyszerű leszokni a műanyagról – de muszáj lesz

A csomagolóeszközöket gyártó cégek és a vendéglátóipar is célkeresztbe került az eldobható műanyagok betiltásával, hiszen a műanyaghulladék egy részét az egyszer használatos csomagolóanyagok, elviteles dobozok teszik ki. (Kép: maxpixel.net)

mfor.hu
Hulladék 

Ugyanannyi mikroműanyag szennyezi a gleccsereket, mint az óceánok mélyét

Több millió műanyagrészecskét hagynak hátra a gleccsereken a hegymászó turisták: ugyanannyi mikroműanyag található már ott, mint a tengerpartokon és az óceánok fenekén – számolt be egy olasz vezetésű kutatócsoport.

Hulladék 

Facebook-kihívással a hulladék ellen

Sokan fotózzák kedvtelve a konyhájukból kikerülő ételkölteményeket. Csakhogy az egészséges és gusztusos fogások ínycsiklandó képe mögött  felsejlik egy másik, a csomagolóanyagokkal és szerves hulladékkal teletömött szemetesről. De ennek nem feltétlenül kellene így lennie.