2019. augusztus 26., Izsó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Valószínűleg nem károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Úgy tűnik, „minimális egészségi kockázatot” jelentenek az ivóvízben lévő műanyag-mikroszemcsék – állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése.

Hulladék 

Kétmilliárdos fejlesztés az oroszlányi hulladékkezelőnél

Az Oroszlány, Tata és több kistelepülés hulladékkezelését végző társaság uniós támogatással  bővíti a helyi lerakót, 22 új járművet állít forgalomba, és szelektív hulladékkezelési rendszert vezet be.

Hulladék 

A legmagasabb, de nem a legtisztább – megelégelték a szemetelést a Csomolungmán

A nepáli hatóságok betiltották az egyszer használatos műanyagokat az Everest régióban, hogy csökkentsék a hegymászók által hátrahagyott szemetet.

Hulladék 

Szlovákia betiltja az egyszer használatos műanyag eszközöket

Szerdán jóváhagyta a szlovák kormány a környezetvédelmi minisztérium javaslatát az egyszer használatos műanyag eszközök betiltásáról.

Hulladék 

Szemét: meghökkentő számok

A Világbank becslése szerint az emberek 2025-ig – csak a városi régiókban – évente annyi szemetet fognak termelni, ami az Empire State Buildig tömegének 6850-szeresével egyenlő.

Hulladék 

Naponta 27 ezer fát engedünk le a WC-ken – De akkor mi a megoldás?

Fejlődik a világ, egyre több toalettpapírt használunk. Egyetlen fából alig 810 papírhenger készül. Gondolta volna, hogy naponta 27 ezer fát engedünk le a WC-ken? A legnagyobb gyártók ráadásul szinte kizárólag frissen kivágott fákból dolgoznak, az erdőknek pedig nincs lehetőségük regenerálódni. Ez súlyos környezeti probléma, amelyen azonban enyhíthetnek az új generációs vállalkozások, amelyek szem előtt tartják a fenntarthatóságot.

Hulladék 

Megtisztítják a szovjet szennytől az esztergomi Strázsa-hegyet

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) 591 millió forintos költséggel megtisztítja a korábban itt állomásozó szovjet harckocsizók üzemanyag- és nehézfém-szennyeződésétől az esztergomi Strázsa-hegyet, mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kedden esztergomi sajtótájékoztatóján.

Hulladék 

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a pillepalackhajó-versenyen

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET Kupa idei résztvevői. Közlésük szerint a csaknem 80 folyami kilométeres távon 16 hajó és 320 fős legénység bevonásával, a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében valósult meg a 7. Tiszai PET Kupa. 

Hulladék 

Szemét és fekália veszélyezteti az Adriai-tengert

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is le kellett zárni a fürdőzők elől az Adriai-tenger egyes partszakaszait fekáliaszennyezés miatt. A helyzet a hajók számának növekedésével egyre csak rosszabb – idézi a Magyar Hang az Index.hr cikkét.

Hulladék 

A műanyag benne van az esőben, a hóban, az óceánokban és az emberi szervezetben is

A műanyag volt a legutolsó dolog, amire Gregory Weatherbee gondolt, amikor mikroszkóp alatt elemezte a coloradói Sziklás-hegységben gyűjtött esővízmintákat. A kutató leginkább talajrészecskékre és ásványokra számított, ehelyett sokszínű, mikroszkopikus műanyag szálakat, szemcséket és szilánkokat talált.

Hulladék 

Belgrádban is betiltanák a műanyag zacskókat

Belgrád polgármester-helyettese bejelentette, hogy a városi képviselő-testület elé kerül az a javaslat, hogy a város 2020. január 1-jétől megtiltsa a műanyag zacskók árusítását, írja a Magyar Szó. A testület a hónap végén dönt a javaslatról, a kereskedők nejlon helyett papírszatyrot kínálhatnak.

Hulladék 

Ausztrália többé nem exportálja a szemetét

Az óceánokat szennyező műanyagokkal kapcsolatos globális aggodalmak és az ázsiai országok egyre hangosabb tiltakozása miatt az ausztrál kormány úgy döntött, hogy befejezi az újrahasznosítható szemét exportját, és minden olyan megoldást elutasítanak, aminek az lehet a vége, hogy a hulladék a vizekben végzi.  

Hulladék 

A hőségben még mindig mértéktelenül fogy a palackos ásványvíz

Műanyagmentes július ide vagy oda, a nagy hőségben még mindig rengeteg ásványvíz és üdítő fogy, összegzi a nagy áruházak tapasztalatait a keddi Világgazdaság. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója elmondta a lapnak, hogy ásványvízből háromszor annyi fogy kánikula idején, mint egy átlagos hőmérsékletű nyári napon.

Hulladék 

Németországban teljesen betiltanák a műanyag zacskókat

Radikális lépésre készülnek: a kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezik Németországban. A jövőbe mutató kezdeményezés a törvényhozás mindkét kamarájában napirendre kerülhet – írja az MTI beszámolója a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap alapján.

Hulladék 

Több műanyagot gyártottunk, és többet is hasznosítottunk újra 2018-ban

Jól állunk a PET-palackok feldolgozásával is. Nagyjából 1618 ezer tonna műanyag-alapanyagot állítottak elő 2018-ban Magyarországon, csaknem 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – írja a HVG a Magyar Műanyagipari Szövetség 355 cég bevonásával készült, éves jelentésére hivatkozva.

Hulladék 

Szokatlan módon harcol a maradék ellen egy vendéglő

Az egyik csehországi vendéglő tulajdonosa megelégelte, hogy vendégei több ennivalót rendelnek, mint amennyit el tudnak fogyasztani, így kilószám megy a maradék pocsékba. Durván lépett fel ügyfeleivel szemben, és sikerrel járt.

Hulladék 

Papírcsomagolást kap a Kitkat a környezettudatosság jegyében

Japánban elképesztően sok ízváltozatban lehet kapni az édességet, így nem véletlen, hogy a Nestlé a japán piacon próbálta ki az utóbbi évek egyik legnagyobb újdonságát: papírra cserélik a műanyag csomagolást a Kitkaten. Ráadásul az új papírcsomagolással még origamizni is lehet, így akár darut is hajtogathatunk csokievés közben. 

Hulladék 

Szennyezőbb a műanyagnál a cigarettacsikk

A cigarettacsikk a leginkább elterjedt, ember által előállított szennyező anyag, írja a Mother Nature Network. Sokáig a műanyag szívószál volt az első számú közellenség, de kiderült, van egy nála sokkal alattomosabb veszélyforrás is: a cigarettacsikk.

Hulladék 

Egyedülálló klímavédelmi program valósul meg idén a Szigeten

Úttörő környezetvédelmi programmal készül a 2019-es Sziget – erről Dominus Ákos, a fesztivál fenntarthatósági menedzsere beszélt a TV2 Mokka című műsorában. A tavalyi rendezvényhez képest is hatalmas hulladékspórolásra számítanak, pedig már a 2018-as Szigeten is másfél millió műanyag pohárral és 600 ezer szívószállal tudták csökkenteni a műanyagfogyasztást, emellett egy egyedi komposztálórendszert is tesztelni fognak.

tv2.hu
Hulladék 

Megfeketedett halakat fognak ki a Földközi-tengerből

A térségben egyre súlyosabb és ijesztőbb méreteket ölt a a víz szennyezettsége. Tunéziában kifejezetten nagy a baj. „Alig maradt mára hal, az a kevés pedig, amit ki lehet fogni, mocskos. Ha felnyitod a kopoltyúját, láthatod, hogy belül fekete” – nyilatkozta egy lakos a The Guardian kérdésére Tunisz egyik tengerparti negyedében.