2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre

A zacskókon és a szállítóedényeken kívül a tilalom a műanyag szívószálakra, táskákra, evőeszközökre, keverőpálcákra, valamint a dobozok és palackok hatos csomagolásához használt gyűrűkre is vonatkozik.

Hulladék 

Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán

Rekord mennyiségű, 1549 zsák szeméttől mentesítették Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán a Tisza-tavat.

Hulladék 

A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel

Tizennégy pillepalackokon lebegő hajóval és kenus különítménnyel június 17-én, pénteken elstartoltak a III. Tisza-tavi folyótisztító és hulladékgyűjtő PET Kupán részt vevő csapatok Tiszafüredről.

Hulladék 

Megtisztult az újpesti Szilas-patak

Az első, áprilisi akció után ezúttal a meder egy szakaszát tisztították meg Újpest Önkormányzata, az Újpesti Városgondnokság és a Fővárosi Csatornázási Művek szervezésében június 15-én: 4,8 köbméter szemetet szedtek össze egy 1270 méteres szakaszon.

Hulladék 

Mesterséges cápa szája nyeli el a szemetet Hollandiában

A Waste Shark egy nagyjából másfél méteres vízi drón, amely a műanyagszemetet porszívózza fel egy rotterdami tóból.

Hulladék 

Sajátos eszközzel próbálják a kukák használatára bírni a svédeket

Malmö városa mindent bevet, hogy megtisztítsa az utcákat a szeméttől – még a pajzánul beszélő hulladékgyűjtő ötletétől sem riadtak vissza.

Hulladék 

Apró példa a körkörös gondolkodásra a Budapesti Állatkertből

Az Állatkert 1866-os megnyitása óta szegélyezik a sétányokat a hulladékgyűjtő kosarak. Ezek legszebb darabjai az 1909–12-es nagy átépítés idején születtek meg és hosszú évtizedekig szolgálták a látogatókat. Mostanra az 1990-as években készült replikáik is nyugdíjazásra kerültek, de természetesen nem végezték a szemétben.

Hulladék 

Rekordszámú csapattal startol a III. Tisza-tavi PET Kupa

Immáron tizedik éve szervez folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület. A június 16. és 19. között megvalósuló környezetvédelmi programon ezúttal 14 pillepalackokon lebegő hajó és kenus különítmény tisztítja a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát.

Hulladék 

Már 660 kg szeméttől mentette meg a földet a RAKUN Dobozközösség

A 2021-ben Vodafone Digitális Díjjal jutalmazott vállalkozás már másfél éves működése alatt is jelentős mennyiségű hulladék termelésétől kímélte meg a bolygót.

Hulladék 

Javult a műanyaghelyzet Ausztráliában

A helyi intézkedések hatására hat év alatt sokat javult a tengerpartok állapota.

Hulladék 

Egyre több háztartásban tűnik fel ez a különleges vödör

A komposztálás nem csak a kertes otthonnal rendelkezők kiváltsága, és gilisztákkal sem feltétlenül kell szövetségre lépned, ha visszafognád a szeméttermelésedet, és hasznosítani szeretnéd a konyhádban keletkező szerves hulladékot. Erre a helyzetre kínál ugyanis praktikus megoldást a Bokashi vödör.

Hulladék 

Már a friss hóban is találtak mikroműanyagot az Antarktiszon

A tudósok szerint ezek a szennyeződések az emberi szervezeten kívül a bolygó működésére is negatív hatással vannak.

Hulladék 

Szuperférgekkel bontanák le a műanyagot ausztrál kutatók

A gyászbogárlárvák emésztőrendszerében talált enzimek forradalmasíthatják a műanyagok újrahasznosítását.

Hulladék 

Nagy az alumíniumcsomagolás támogatottsága Magyarországon

Magyarországon a megkérdezettek 91 százaléka támogatja a végtelenszer újrahasznosítható csomagolást, és általános elvárás, hogy az állam tegyen valamit a környezetkárosító anyagok használata ellen – közölték az MTI-vel csütörtökön a Minden Doboz Visszajár program szervezői.

Hulladék 

A háború ellenére tovább küzdenek a szemét ellen Kárpátalján

Az Interreg Duna Transznacionális Program által támogatott Tid(y)Up projekt keretén belül az önkéntesek Nagydobronynál tisztították meg a Latorcát. A Tisza mellékfolyóját háromtonnányi műanyagtól szabadították meg.

Hulladék 

Így lehet tudatos hulladékkezelésre ösztönözni az embereket

A válasz nem a lelki fröccsben, hanem a játékosságban és a kényelemben rejlik: a Behavioural Insight Team (BIT) a viselkedési közgazdaságtan jól ismert eszközeit segítségül hívva vizsgálta meg, hogyan lehet elősegíteni a tudatos hulladékkezelés elterjedését.

Hulladék 

2050-re megvalósulhat a karbonmentes műanyaggyártás?

A BloombergNEF szakértőinek legújabb jelentése szerint lehetséges a nettó nulla kibocsátású műanyaggyártás 2050-re, de ehhez 759 milliárd dollárt kell újításokba fektetniük a cégeknek.

Hulladék 

Algoritmus által kreált enzim vette fel a harcot a műanyaggal Texasban

Texasi kutatók egy algoritmus segítségével olyan műanyaglebontó enzimet hoztak létre, amellyel két nap alatt kényelmesen le tudtak bontani egy teljes műanyag tálcát.

Hulladék 

A Mol megpályázta a magyarországi települési szilárdhulladék-kezelési szolgáltatások hosszú távú koncesszióját

A Mol kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a magyar állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatra – jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Kiemelték: a hulladékgazdálkodásba tervezett belépés teljes mértékben összhangban áll a Mol 2030+ „Shape Tomorrow” stratégiájával, amely új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságba való befektetéseket céloz meg.

Hulladék 

A szemétdíjak differenciálásával és a betétdíjjal kezelné a hazai hulladékhelyzetet az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 2022. május 19-én Fenntartható egyensúly és felzárkózás címen mutatott be 144 pontos programjavaslatot a magyar gazdaság helyzetének javítására.