2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Hulladék 

Véletlenül megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot

Kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, amely lebontja a műanyag palackokat – ráadásul egészen véletlenül. A felfedezés hatalmas áttörést jelenthet a fennálló műanyagpalack-krízisben, és  – az emberiség történetében először – akár a palackok százszázalékos újrahasznosíthatóságát is lehetővé teszi majd – írja a Guardian.

Hulladék 

Focipálya méretű „takarítóhajóval” tisztítanák meg az óceánokat a műanyaghulladéktól

Focipálya méretű „takarítóhajóval” tisztítaná meg az óceánokat a nagy méretű műanyag­hulladékoktól egy svájci felfedező-kalandor, aki a szerdán megkezdődött 46. Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállítás első napján mutatta be a közönségnek a világon egyedülállónak számító Manta nevű hajó makettjét.

Hulladék 

A Sea Shepherd a Műanyag óceán tragikus szépségével rázza fel a fiatalokat

A Sea Shepherd új kampányfilmje hatásos eszközökkel irányítja a figyelmet a műanyagtól fuldokló óceáni élőlények sorsára. A tengerek és óceánok műanyagszennyezettségéről szóló kampányt Plastic Ocean (Műanyag óceán) címmel az FF New York ügynökséggel közreműködésben indították.

Hulladék 

A Nestlé 2025-re teljesen átáll az újrahasznosítható csomagolóanyagokra

A Nestlé 2025-re már csak száz százalékban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagokat alkalmaz majd. A vállalat célja, hogy semmilyen csomagolóanyag ne végezze a hulladéklerakóban vagy szemétként – így a műanyagok se. 

Hulladék 

Kitiltják Romániából a vékony műanyag szatyrokat

Júliustól Románia betiltja a vékony műanyag szatyrok importját, jövő évtől kezdődően pedig a forgalmazásukat is – az erről rendelkező törvényt szerdán hirdette ki a román államfő. A jogszabály azt a 2015-ben elfogadott törvényt szigorítja, amely összhangba hozta a román szabályozást a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentését célzó európai uniós irányelvvel.

Hulladék 

Több mint száz mikroműanyag-szemcsét nyelhet le az ember minden főétkezéskor

Akár száznál több mikroműanyag-szemcsét is lenyelhet az ember minden egyes főétkezéskor – állapították meg a skóciai Heriot-Watt Egyetem kutatói. A szakemberek szerint a műanyagszemcsék, amelyek egyebek között a bútorszövetekből és szintetikus textíliákból származnak, a házi porral keveredve hullanak az ételekre – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Hulladék 

Játék a szeméttakarítás a Chicago folyón

A Chicago River annyira szennyezett, hogy az veszélyessé teszi a fürdőzést, a szemét eltakarítása viszont bonyolult folyamat. Egy helyi startup, az Urban Rivers megelégelte a dolgot: távvezérlésű robothajót fejlesztettek a folyó kitakarítására.

Hulladék 

Nyílt levelet írtak Áder Jánosnak a Hulladékvadászok

A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány nyílt levelet írt Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének az illegális hulladéklerakás környezeti problémájával kapcsolatban. Az alapítvány felajánlotta együttműködését, illetve a hulladekvadasz.hu honlap üzemeltetése során szerzett tapasztalatait az országos léptékű probléma rendezése érdekében.

Hulladék 

Felválthatja a bioműanyag a hagyományos plasztikot

Ha kiteregetnénk a műanyagot, amelyet évente eldobunk, négyszer megkerülhetnénk rajta a Földet. 2025-re a tengerekben gomolygó plasztikszemét mennyisége eléri az évi 250 millió tonnát. A növényi alapú bioplasztik megoldást jelent a problémára: kiválthatja a ma használatos műanyagokat.

Hulladék 

Csomagolásmentes bolt nyílt Újlipótvárosban

Kézműves joghurtok zárható üvegedényekben, zab-, rozs-, árpapehely, köles, kukoricadara nagy méretű tárolókban, gyógy-, gyümölcs-, fekete és zöld teák fémdobozokban, hidegen sajtolt olajok, péksütemények, házi készítésű szörpök és lekvárok sorjáznak katonás rendben a Ligeti Bolt fehér polcain. Magyarország egyetlen csomagolásmentes üzlete és kávézója múlt szerdán nyitott az újlipótvárosi Kresz Géza utcában. Az alapítóval az mno.hu készített interjút.

mno.hu
Hulladék 

Kidobott okostelefonokból készítik a következő olimpia érmeit

Nyolc tonna elektromos hulladékot próbálnak összegyűjteni a tokiói olimpia szervezői, hogy ezekből készíthessék el az érmeket.

Hulladék 

A szemétpiacon válaszol Peking

Tervei átgondolására szólította fel Kínát az Egyesült Államok azzal kapcsolatban, hogy Peking azt tervezi, környezetvédelmi okokból megszünteti 24 különböző típusú hulladék átvételét. A nyugatiak szerint emiatt a hulladékfeldolgozás rendszerének teljes átalakulása fenyeget, szakértők pedig rámutatnak: Kína lépése az amerikai vámokra adott válaszként is értékelhető.

Hulladék 

Ecoladrillo – Házak PET-palackból

Az ecoladrillo szó a spanyol ladrillo, égetett tégla, térkő szóból származik. Az  építkezési formák között egyre elfogadottabbá válik az ecoladrillóval, ökotéglával, PET-palackok újrahasznosításával megvalósított építés. A világon egyre több példával találkozhatunk: a Húsvét-szigetektől egészen Chiléig.

Hulladék 

Fontos brit jelentés összegzi az óceánokban rejlő problémákat és lehetőségeket

Egy évtizeden belül kezelhetetlenre nőhet a tengerbe kerülő műanyagok mennyisége, hacsak nem teszünk valamit a szemét begyűjtéséért. 2015 és 2025 között az óceánokban háromszorosára nőhet a műanyag mennyisége – írja egy nagy léptékű tanulmány.

Hulladék 

Fél Európát beterítené az óceáni szemétfolt

Akkorára nőtt a csendes-óceáni szemétfolt, hogy nagyjából Spanyolországot, Franciaországot, Németországot és Lengyelországot is egyben beterítené. Több mint 1,6 millió négyzetkilométeren terül el a hulladék. A szelek és az áramlatok hordák össze a nemzetközi kutatócsoport által 88 000 tonnásra becsült műanyaghalmot, amely Kalifornia és Hawaii közt félúton található.

Hulladék 

Már épül a többször használatos tárgyak világa

Kin múlik valójában, hogy egyszer használatos dolgok világában élünk? „Ha a javítást a gyártók aktívan ellehetetlenítik, a dolgok megjavítása politikai tetté válik” – vallja az egyszer használatos tárgyak kultúrája ellen síkra szálló önkéntes, Stuart Ward a theguardian.com-nak nyilatkozva. A szigorú szervizfeltételek és a tervezett elavulás világa mellett ugyanis lassan felépül egy másik: a tudatos vásárlók, a tudásmegosztó közösségek és a meghibásodott tárgyaknak új életet adó üzletek világa.

Hulladék 

22 tonna szemetet szedtek össze a Galápagos-szigeteknél

Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek össze a különleges védelem alatt álló Galápagos-szigetek partjainál. A hulladékot az esetleges invazív fajok érkezése miatt át is vizsgálják – közölték szombaton a térség nemzeti parkjának illetékesei.

Hulladék 

A PET-palack új élete

Az Index.hu munkatársai gazdagon dokumentálva követték végig egy budapesti műanyag palack útját egy csepeli szelektív gyűjtőkonténertől a szállításon és szelektáláson át a teljes feldolgozásig, majd újjászületésig.

Index.hu
Hulladék 

A brit kormány inkább jutalmazással nevelné a kávésokat

Közel száz forintot kellett volna fizetni minden műanyag pohárban vett ital után, ehelyett a brit kormány azoknak adna inkább kedvezményt, akik saját bögrét visznek a kávézókba.

Hulladék 

A hulladék új élete – amikor a szemét értékké válik

A háztartásokban és közterületeken keletkező temérdek szemétnek még mindig csak elenyésző részét gyűjtjük szelektíven, így nagy többségük hulladéklerakókban végzi. Pedig manapság már számos megoldás létezik a hulladék újrahasznosítására: a dísztárgyaktól és kiegészítőktől kezdve a bútorokon és használati eszközökön át egészen a közlekedési eszközökig. A tozsdeforum.hu összegyűjtötte a legkreatívabb és legmeglepőbb ötleteket!

tozsdeforum.hu