2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Hulladék 

Sikerrel és tiszta partokkal zárult a Dunamentő kaland

Önkéntesek egész hada lepte el szeptember 16-án délelőtt a Fővám teret, hogy megtisztítsák Magyarország legnagyobb folyóját a mindent elborító szeméttől.

Hulladék 

A tengeri teknősök több mint fele eszik műanyagot – ami akár halálos is lehet

A világ vizeiben élő tengeri teknősök több mint fele eszik műanyagot, amelyből akár egyetlen darab is halálos lehet egy ausztrál kutatás szerint – számolt be az MTI alapján az origo.hu.

Hulladék 

Lassan Magyarországon is búcsút mondhatunk a műanyag zacskóknak

Jelentős szigorítást tervez 2019-től az Innovációs és Technológiai Minisztérium a műanyag zacskók és egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Várhatóan szeptember végén kerül nyilvánosságra az a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várják – számolt be az index.hu.

Hulladék 

Szemétszedésre fel!

Szemeteszsákkal és kesztyűvel a Duna megmentéséért! címmel Dunamentő kalandot szervez a 2018-as Takarítási Világnap (World Cleanup Day) alkalmából a hulladekvadasz.hu honlapot is üzemeltető JÖN Alapítvány.

Hulladék 

Országszerte akcióba léptek a hulladékkommandók

Ahol elindultak, hatékonyan működnek a hulladékkommandók, és mind többeket tartanak vissza a szemeteléstől és komolyabb szabálysértésektől a magyaridok.hu beszámolója szerint. A küzdelem azonban éves szinten súlyos milliókat emészt fel.

Hulladék 

Tisztítsuk meg a soroksári Duna-partot!

A Duna soroksári része rendkívül kedvelt a családok, kirándulók körében. Nem véletlenül, hiszen meseszép a partszakasz, azonban a kellemes időtöltést beárnyékolja, hogy gyakran kisebb-nagyobb szemétkupacokkal találkoznak az arra járók.

Hulladék 

Hulladékégetés elleni kampányt indít a katasztrófavédelem

A hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára figyelmeztető kampányt indít az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával.

Hulladék 

Hagyományos Hulladékgazdálkodási Konferencia Gyulán

Huszadik alkalommal rendezik meg szeptember 27–28 között Gyulán a hulladékgazdálkodási konferenciát.

Hulladék 

Hagyjuk a boltban a hulladékot!

Az Európai Unió 5 pontos hulladékhierarchiáját követve biztosak lehetünk benne, hogy fogyasztásunk a lehető legkisebb terhet jelenti majd a környezet számára.

Hulladék 

Megkezdődött a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Szombaton veszi kezdetét az Ocean Cleanup projekt: eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék nagy részét – számolt be az MTI alapján az index.hu.

Hulladék 

Egy város, ahol szinte alig termelnek szemetet

Egy japán település megmutatta, mire képes a szelektív hulladékgyűjtés: a szemét több mint 80 százalékát újrahasznosítják. Terveik szerint két év múlva már egyáltalán nem lesz a kisvárosban hulladék. A mindössze maroknyi – nagyjából 1700 – lakos mára bebizonyította, együtt sokat tehetünk környezetünk védelmében.

Hulladék 

A megbecsült hulladék hasznot hajt

A hulladék nem szemét, hanem nyersanyag – véli Baranyai László, több cég tulajdonosa és társtulajdonosa, nemzetközi cégvezetési tanácsadó. Ha a termelési rendszerbe a hulladékok feldolgozását eleve beépítjük, számszerűsíthető anyagi haszonra tehetünk szert.

Hulladék 

Egy dán sörgyár is a hulladékcsökkentés útjára lép

A Carlsberg az italosdobozokat összefogó műanyag gyűrűket ragasztóra cseréli.

Hulladék 

Szlovénia a nulla hulladék útján

Szlovénia, amikor csatlakozott az EU-hoz, még nagyon rosszul állt szelektív hulladékgyűjtés terén. Azonban csupán 10 év alatt az élre törtek közel 50%-os újrahasznosítási aránnyal. Hogyan sikerült mindez? 

Hulladék 

Vajon hova tűnnek a megunt, kidobott ruháink?

A megunt ruhákkal már a jótékonysági szervezetek sem tudnak mit kezdeni. A Council for Textile Recycling felmérése szerint csak Amerikában 11 milliárd kiló vadiúj textíliát vásárolnak az emberek évente, amelynek körülbelül a 85 százaléka végzi hulladéklerakókban, a maradékot pedig használtruha-lerakatokban teszik le.

Hulladék 

A lebomló műanyag szatyrok egy fajtája szemfényvesztés?

Aki felejtett már a tűző napon egy lebomlónak hirdetett, nagy áruházláncok által előszeretettel kínált nejlonzacskót, az gyorsítva megnézhette, hogyan tűnik el egy korábban „elpusztíthatatlannak” hitt anyag. Sajnos azonban a valóság lelombozó: csak szemfényvesztés az egész!

Hulladék 

Radikális lépéssel ösztönöznék a szelektív hulladékgyűjtést Lengyelországban

Az elmúlt időszakban Lengyelország különböző vidékein egy sor hulladéktároló gyulladt ki, a tüzek pedig komoly környezetszennyezéssel jártak. A lengyel Környezetvédelmi Minisztérium törvény-javaslatot dolgozott ki a hulladékgazdálkodás területén tapasztalható fegyelmezetlenség megszüntetésére. A fő cél az újrahasznosított hulladék arányának növelése.

Hulladék 

Cigarettacsikkek úsznak az óceánokban

Évente mintegy 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amelyekhez cellulóz-acetátból készülnek a cigarettafilterek. Az apró műanyagok ugyan csak részben képesek kiszűrni a rákkeltő anyagokat, de így is elég méreg reked meg bennük ahhoz, hogy a természetbe kerülve tetemes károkat okozzanak.

Hulladék 

Nem használhatnak vékony műanyag zacskót Brüsszel üzletei szombattól

Érvénybe lépett szombaton az egyszer használatos, 50 mikronnál vékonyabb műanyag zacskókra vonatkozó tilalom Brüsszel és a brüsszeli régió üzleteiben – közölte a La Libre Belgique belga napilap.

Hulladék 

Magas életszínvonal – magas szeméthegyek?

A skandináv országok az életszínvonal tekintetében Európa élmezőnyébe tartoznak, azonban az európai uniós átlag feletti gazdasági teljesítmény hátulütőkkel is jár. Dánia az első, Norvégia a második, Izland pedig a negyedik legtöbb egy főre jutó lakossági hulladékot termelő európai ország.