2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Erősödnek a műanyaghulladékkal kapcsolatos aggodalmak

Európában minden második fogyasztót jelentősen aggaszt a műanyagválság.

Hulladék 

A műanyagszennyeződés csúszós terep

A műanyag mindenhol ott van, ahol csak ember megfordulhat. Ezt elégelték meg az észak-olaszországi Pejo-völgyben, ahol a világ első műanyagmentes síterepét alakítják ki. A kezdeményezést egy kutatás ihlette, amely alapján az alpesi gleccserekben annyi az apró műanyagrészecske, mint az európai tengerekben.

Hulladék 

A hawaii tengerben nyüzsög a műanyag

Hawaii partjainál egyes helyeken hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal – derül ki egy most publikált kutatásból.

Hulladék 

Nem minden hulladék kap második esélyt

Az elméletben újrahasznosítható anyagok töredéke hasznosul újra ténylegesen. A hulladék újrahasznosítását piaci szereplők végzik, vagyis nem a társadalom (vélt) érdeke, hanem a pénz határozza meg, mikor mi lesz a szelektíven válogatott hulladék sorsa. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

g7.hu
Hulladék 

Egy amerikai atomtemetőt is fenyeget a klímaváltozás

Az évszázad végére a tengerszint emelkedése miatt megrepedhet az a Marshall-szigeteken található betonépítmény, amelyben az USA atomkísérleteinek nukleáris hulladékát és más, rendkívül szennyező anyagokat temettek el.

Hulladék 

Környezettudatosságból jól állunk, körültekintésből már nem annyira

A hulladékkezelés területén a papír igazi sikertörténetnek számít: 2016-ra az Európai Unió területén 72 százalék fölé sikerült tornázni az újrahasznosítás arányát. Ugyanakkor úgy tűnik, az érzékeny információkat tartalmazó iratok előzetes ledarálásáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Hulladék 

Fenntartható kereskedelem, forradalmi csomagolásban

Hogyan lehet megelőzni, hogy teljesen ellepjen minket a műanyagszemét? Milyen kísérletek vannak a probléma orvoslására, és mit tesznek a legnagyobb szennyezők a válság enyhítése érdekében?

Hulladék 

Nem csak a „világbékéért”, a tiszta tengerpartokért is tesznek a szépségkirálynők

A Miss Scuba International szépségverseny a tengerek és óceánok szennyezettségére hívja fel a figyelmet.

Hulladék 

Átmenetileg nem veszik át a veszélyes hulladékot Budapesten

Extrém mennyiség érkezett festékhulladékból és növényvédő szerből, megteltek a hulladékudvarok.

Hulladék 

Új csodafegyver száll szembe a hulladékkal Hollandiában

Légbuborékok alkotta gáttal gyűjtik össze Amszterdam csatornáiból a műanyaghulladékot még az előtt, hogy az az Északi-tenger vízébe jutna.

Hulladék 

Új módokon hasznosulhat a töménytelen hacuka

Szőnyegek és szigetelőanyagok gyártására alkalmas textilipari alapanyagokat tudnak előállítani használt ruhaneműkből svájci kutatók.

Hulladék 

Németország megálljt parancsol a műanyag zacskóknak

A német szövetségi kormány elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette szerdán a kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazásának korlátozására készített javaslatát.

Hulladék 

Betiltanák az eldobható műanyagokat Ausztráliában

Száműznék az egyszer használatos műanyag termékeket az északkelet-ausztráliai Queenslandből, hogy segítsék az állam partjaitól nem messze fekvő Nagy-korallzátony és a környező területek élővilágának regenerálódását és megóvását.

Hulladék 

A halloween hulladéklábnyoma is rémisztő

Az Egyesült Királyság több mint kétezer tonna szemetet termel halloween idején, és ebbe még nem is számolták bele a játékokat és a dekorációkat.

Hulladék 

Az óceánokban lévő szemét tíz százaléka a halászatból származik

Az óceánokban lévő hulladékok tíz százaléka halászati eszköz a környezetvédők szerint.

Hulladék 

Szegeden keresik a megoldást a nukleáris hulladék problémájára

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki a Tisza-parti városban, az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá az együttműködés szereplői.

Hulladék 

Változatos megoldásokkal a műanyagválság ellen

Nem kérdés, a plasztikhoz való viszonyunkat sürgősen újra kell gondolnunk. Ezt tanúsítják a mikroműanyaggal szennyezett tengerek, tavak és óceánok, a megemészthetetlen plasztikdaraboktól pusztuló állatok, és a világ minden táján magasra tornyosuló szeméthegyek is.

Hulladék 

Többet szelektáltunk

Nőtt az elkülönítetten gyűjtött települési hulladék aránya tavaly, és az elszállított szemét csaknem negyede hasznosult újra – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló kiadványából.

Hulladék 

A probléma nem vész el, csak átalakul

A Greenpeace rövid videóval hívja fel a figyelmet azokra a látszólagos megoldásokra, amelyekkel a vállalatok a műanyagválságra adott válaszként lépnek elő – de valójában csak további problémákat generálnak.

Hulladék 

Az átláthatóság fokozza a válogatási kedvet

Egy friss kutatás azt vizsgálta, mennyire hatékonyak a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos reklámok – kiderült, hogy más módszerekkel sokkal hatékonyabban el lehetne érni, hogy többen gyűjtsék külön a szemetet.