2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Szédítő iramban a szemét ellen

Fiatalok és idősebbek, kicsik és nagyok együtt szedték a szemetet a Futafok futóverseny Campona által indított és támogatott ploggingfutamain.

Hulladék 

Portugália felveszi a harcot a PET-palackokkal

A műanyag palackok visszagyűjtését ösztönző rendszert vezet be Portugália.

Hulladék 

Égető kérdés a hulladék megfelelő kezelése

Szűk hat év, és tilos lesz többé hegyeket emelni a biológiailag lebomló hulladékból – pedig Magyarországon jelenleg a szemét 60 százaléka kerül a lerakókba.

Hulladék 

30 üres műanyag palack egy metrójegyet ér Rómában

Egy automatába kell bedobálni a palackokat, és máris kapjuk a jegyet, amellyel metrózni lehet, vagy 100 percig bármelyik buszt használni.

Hulladék 

Különleges palackokkal rukkolt elő a Coca-Cola

Az óceánok megtisztítását végző szervezetek toplistáin évek óta „előkelő” helyen szereplő vállalat új csomagolása a tengereket szennyező műanyaghulladékból készült.

Hulladék 

Szabadulnának a hulladéklerakótól

A környékbeli települések polgármesterei és a civilek egy csoportja már évek óta azért küzd, hogy a bűz és a környezeti hatások miatt lakat kerüljön a királyszentistváni hulladékkezelő kapujára.

Hulladék 

A lehulló falevél valami új kezdete is lehet

Egy fiatal kárpátaljai zseni felismerte, hogy az avar akár környezetbarát alapanyag is lehet.

Hulladék 

Németország teljesen betilthatja a műanyag zacskókat

Egyre kevesebb műanyag zacskót használnak Németországban, de a 2015 óta elért 64 százalékos csökkenés Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter szerint nem elégséges.

Hulladék 

Hó nélküli sípálya nyílt egy koppenhágai szemétégetőn

Kényszer szülte találékonyság: az Aémager Bakke nevű létesítmény energetikai jelentősége miatt a város központi helyére került, de megtalálták a módját, hogy a téli sportokért rajongó dánok így is megszeressék.

Hulladék 

A legeldugottabb helyek sincsenek biztonságban a műanyagszeméttől

Többnyire Ázsiából, döntően Kínából származnak azok a műanyag palackok, amelyeket az Atlanti-óceán déli részén fekvő Inaccessible Island területén találtak dél-afrikai és kanadai kutatók.

Hulladék 

Mégis sikerülhet a Csendes-óceán megtisztítása

Megkezdte a műanyaghulladék begyűjtését a Csendes-óceánon egy holland feltaláló lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés, amelynek egy évvel ezelőtti tesztüzeme kudarccal végződött.

Hulladék 

Egyelőre drága és bonyolult, hogy a hulladék ne vesszen kárba

Jelentős társadalmi és kormányzati törekvés, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétlerakókban, a feldolgozók szerint azonban egyelőre olcsóbb megsemmisíttetni a mellékterméket, mint újra felhasználni.

Hulladék 

Szeretné szelektíven gyűjteni a szemetet? Megmutatjuk, hogy mit hogy, meg azt is, hogy mit:)

A klímaváltozás egyre forróbb téma az egész világban, így Magyarországon is. Az emberek egyre nagyobb részének fontos, hogy környezettudatosan éljen, de ez sokszor nem olyan egyszerű. A cikkünkben található videóval az Index szerkesztői azoknak kívánnak praktikus útmutatást nyújtani a Humusz Szövetség szakmai segítségével, akiknek fontos, hogy otthonaikban és munkahelyeiken valóban okosan tudják szelektálni a különböző újrahasznosításra szánt hulladékokat.

Hulladék 

India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen

Betiltanak többféle egyszer használatos műanyag terméket Indiában.

Hulladék 

Hulladékfeldolgozás napenergiával

Portugál és spanyol kutatók környezettudatos módszert fejlesztettek ki, amelyben a napenergiát használják föl a városi szemét és a szennyvíztisztító telepek iszapjának szárításához.

Hulladék 

Külön kukát kap a komposzt Tatán

A szelektív hulladékhoz és a biológiailag lebomló szeméthez is kapnak egy-egy kukát a családi házban élők Tatán.

Hulladék 

Tényleg nem jó ötlet mindent műanyagra cserélni...

A parányi műanyagrészecskék környezetbe eregetésében régóta bűnösként ismerjük a kozmetikumokat, a súrlódástól kopó autógumikat, de a műszálas ruhákat is. Egy újabb kutatás a konyhánkban, egész pontosan a teásbögréinkben talált egy komoly szennyezésforrást.

Hulladék 

Egy alkalmazás oldhatja meg Zimbabwe hulladékproblémáit

Az ország rendkívül súlyos gazdasági válsága közepette a kormánynak hatalmas falat az utcák tisztán tartása – a fővárosban havonta keletkező mintegy 30 000 tonna hulladéknak csak a kétharmadát képesek elszállítani.

Hulladék 

Így keletkezett a nagy óceáni szemétsziget

Megdöbbentő videó a Texas államnál kétszer is nagyobb csendes-óceáni szemétsziget kialakulásáról.

Hulladék 

Nemzetközi lépések a Tisza védelmében

A tiszai PET Kupa résztvevői 7 év alatt közel 70 tonna szennyező anyagtól mentesítették a folyót. Ahhoz azonban, hogy a helyreállított területeket ne szennyezze be újabb műanyagáradat, a Tisza menti országok együttműködése szükséges.