2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Kihívás előtt a hazai éttermek

A cégeknek egy év áll rendelkezésükre, hogy megoldást találjanak több eldobható műanyag eszközük kiváltására, ugyanis az Európai Unió 2021-től betiltja a „könnyen és gyorsan” helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat. Bár a hazai vendéglátóhelyek 60 százaléka igyekszik környezettudatossá válni, a helyek adottságai miatt nem tudják elhagyni az egyszer használatos csomagolást – derül ki az Indepack Kft. friss kutatásából.

Hulladék 

A tudatossággal együtt nő a szelektíven gyűjtött gyógyszerek mennyisége

Az elmúlt 10 évben több mint 2500 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be a lakossági szelektív gyógyszerhulladék begyűjtését végző nonprofit cég. A háztartások hulladéktermelésének mértéke 2005 óta megkétszereződött.

Hulladék 

Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció

A műanyaglevessé silányuló óceán képeit látva hiába próbáljuk a hatalmas távolságba kapaszkodva eltolni magunktól a felelősséget. A tenger csak a végállomás: a szeméttől roskadozó patakokból és árterekről a szemünk előtt hordják el a hulladékot a számunkra kedves folyók hullámai.

Hulladék 

Madárlátta szemét érkezik Magyarországra

Mi is visszakapjuk a szemetünket: Malajzia újabb 110 konténernyi műanyaghulladékot küld vissza egyes országokba, köztük hazánkba azt követően, hogy korábban már 150 konténernyi hulladékot visszajuttatott a küldő országokba.

Hulladék 

Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát

Az ásványvíz- és üdítőital-gyártók 2030-ig 50 százalékra növelik az újrahasznosított műanyag alapanyagok arányát a palackokban, és valamennyi cég saját kampányt indít az italcsomagolások szelektív gyűjtésének népszerűsítésére.

Hulladék 

Kína is búcsút mond az egyszer használatos műanyagnak

A nejlonzacskókra és a szívószálakra is nemet mondanak.

Hulladék 

Malajzia sem lesz a világ szemétdombja

A délkelet-ázsiai ország 150 konténer hulladékot küldött vissza a fejlett államokba, ahonnan származtak.

Hulladék 

Ingyenes lehet a veszélyes hulladék kezelése

A hulladékgazdálkodási jogszabályok módosítása még idén a parlament elé kerül.

Hulladék 

Komolyan veszi a műanyagkrízist a Nestlé

A Nestlé megközelítőleg 2 milliárd svájci frankot ruház be, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára, és felgyorsítsa a fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését.

Hulladék 

Górcső alatt a felelős hulladékgazdálkodás

Az állami számvevőszék 2020-ban a hulladékgazdálkodás ellenőrzésével arra keresi a választ, hogy a hulladékgazdálkodás szabályozási és szervezeti rendszerének kialakítása és működtetése biztosítja-e a közfeladat megfelelő, eredményes és hatékony ellátását.

Hulladék 

Országszerte dúl a sziszifuszi küzdelem az illegális szemét ellen

Az önkormányzatok országszerte tehetetlenek: hiába számolják fel a szeméthegyeket, másnap újra megjelenik az illegális szállítmány.

Hulladék 

Jól sikerült passzokkal az afrikai élőhelyek megóvásáért

Látványos eredményeket hozott a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2018 novemberében indult „Passzold vissza, Tesó!” című, használt mobiltelefonokat gyűjtő kampánya.

Hulladék 

Búcsút mondhatunk a műanyag csomagolásoknak?

Virginijus Sinkevicius, a környezetért és óceánokért felelős európai bizottsági megbízott a Die Weltnek adott interjúban beszélt arról, hogy a bizottság fontolgatja a műanyag csomagolások betiltását az EU-ban, a gyártók számára pedig új csomagolási előírásokat határoznának meg.

Hulladék 

Közös akciókkal és virtuális jutalommal a szeméthalmok ellen

A kormány klímavédelmi akcióterve értelmében két év alatt minden illegális szemétlerakó helyet fel kell számolni az országban. Ebben segíthet a megújult Hulladékvadász új applikációja is.

Hulladék 

Áldott „tudatlanság” – csattanós jelenet egy kínai nagyvárosból

Ki is érti félre a világ működését? Az autós, aki az utcára hajítja a kiürült flakont, vagy a bölcsődés, aki jó szándékúan visszaszolgáltatja, amit „elveszített”?

Hulladék 

A földanya nem kér a műanyagból

Három évvel ezelőtt a maják szent tava, a Guatemalában található Atitlán-tó és környezete fuldoklott a műanyaghulladékban. Az áldatlan állapotok fenyegetést jelentettek a tó élővilágára és a partján élő emberekre is, hiszen megélhetésüknek több szempontból is a tó a forrása: onnan származik az ételük, illetve a turizmusnak köszönhetően a bevételük is.

Hulladék 

Még mindig rengeteg hulladékot termelünk az ünnepek alatt

A magyarok karácsonyi szokásairól készült felmérés szerint minden 5. megkérdezett kapott feleslegesnek tartott ajándékot, és ugyanennyien dobtak ki ételt az ünnepek alatt. A válaszadók 60%-a vásárolt csomagolópapírt.

Hulladék 

Szomorú szemétrekord Pécs mellett

Karácsony előtt mintegy 40 tonnányi szemetet raktak le Komló és Mánfa között egy kamionról.

Hulladék 

Moszkva is nekigyürkőzik az újrahasznosításnak

A 12 milliós orosz fővárosban hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik naponta, ennek mértékét az újrahasznosítás révén tervezik csökkenteni.

Hulladék 

Mi lesz veled, textilhulladék?

Az Európai Unióban évente 8 millió tonna textilhulladék keletkezik. E mennyiségnek jelenleg csupán egyötödét hasznosítják újra. A többi szeméttelepeken végzi vagy simán elégetik.