2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Hulladék 

Amerika hadat üzent a szívószálnak – csakhogy sokak számára nélkülözhetetlen

Egyetlen laza csuklómozdulattal törölné el, ha nem is a Föld, de legalább New York színéről a műanyag szívószálat a város tanácsának demokrata tagja. 
A 21. századi szívószál-ellenességet azonban a fogyasztóknak épp azon csoportja nehezményezi, akik számára a szívószál hajlékony verzióját kifejlesztették. Így a brit Penny Pepper – a Greenpeace környezetvédő szervezet aktív tagja – sem tud szívószálak nélkül élni, sok más fogyatékkal élőhöz hasonlóan.
Borítókép: pixnio.com

qubit.hu
Hulladék 

Saját szemete betegíti meg a fogyasztói társadalmat

A mikroműanyagok hatáskutatása elég friss terület, ezért egyelőre rengeteg a bizonytalanság, de egy biztos: ha továbbra is ilyen mértékben halmozódik a világ vizeiben a műanyag szemét, nem sok jóra számíthatunk.

Hulladék 

A Starbucks követi a McDonald's jó példáját

A Starbucksra, ahogy a gyorsétteremláncokra is, egyre nagyobb nyomás nehezedik a vásárlók és a környezetvédő aktivisták részéről, akik a környezetszennyező műanyag szívószálak lecserélését szorgalmazzák.

Hulladék 

Egy kontinens mond morogva nemet a műanyag szatyrokra

További két ausztrál államban tiltották be az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat, így Új-Dél-Wales állam kivételével már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyag zacskót osztogatni a vásárlóknak, emellett két nagy áruházlánc önként országos viszonylatban is elállt a zacskóosztogatástól.

Hulladék 

Megtisztult a gödi Homoksziget

Lelkes és a Duna szeszélyei dacára is kitartó helybéli önkéntesekkel varázsolták tisztára a szigetet a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai.

Hulladék 

Belefullad a hulladékba az orosz főváros

A kukásautók garmadája szállítja Moszkvából a környező településeken található hulladéklerakókra a nagyváros szemetét. Az ott keletkező depóniagáz és a talajvizek szennyezése veszélyezteti a Moszkva környékén élők egészségi állapotát. Az egyre súlyosbodó helyzet miatt a települések lakói tiltakozásba kezdtek.

Hulladék 

Seattle az elsők között tiltotta be a műanyag szívószál és evőeszköz használatát

A smaragdvárosban az egyszer használatos műanyagokkal szembeni szigor nem előzmények nélküli: 2008 óta szigorodtak a szabályok, így mostanra a lehetséges helyettesítő termékek is az éttermek és kávézók rendelkezésére állnak – számolt be a Huffingtonpost.com.

Hulladék 

Magyar szabadalom: hulladékból beton

Világszerte egyre nagyobb gondokat okoz a műanyaghulladék kezelése. Legnagyobb részét eltemetik vagy elégetik. A nem újrahasznosítható vagy csak nehezen feldolgozható műanyaghulladékból egy magyar szabadalomnak köszönhetően az építőipar számos területén felhasználható beton készülhet.

Hulladék 

Júliusban küldd szabadságra a műanyagokat!

Júliusban a Plastic Free July elnevezésű nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot. A kampányt Műanyagmentes Piknikkel indítják el július 7-én.

Hulladék 

Fejlesztik a hulladékgazdálkodást Miskolcon és környékén

A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2,44 milliárd forintból továbbfejleszti szolgáltatását, környezetbarát és területi szinten egységes hulladékgyűjtési és -kezelési rendszert valósít meg Miskolcon és környékén – hangzott el a projekt ismertetésekor Miskolcon, június 29-én.

Hulladék 

A Duna mellékfolyóiban is találtak mikroműanyagot

Szomorú hír: a Tisza után a Duna mellékfolyóiban, az Ipolyban és a Rábában is találtak mikroműanyagot annak az átfogó projektnek a keretében, amelynek célja, hogy megmérje Magyarország felszíni vizeinek mikroműanyag-tartalmát – közölte az MTI-vel a projekt kommunikációs vezetője.

Hulladék 

Ötvenezer magyar követeli a nejlonzacskó betiltását

Sokak egyetértésével találkozott a Greenpeace aláírásgyűjtő akciója, amelyet az egyszer használatos műanyag zacskók magyarországi betiltásáért indítottak. A petícióhoz 20 nap alatt már 50 ezren csatlakoztak – idézi a szervezet közleményét az index.hu.

Hulladék 

Már a tengeri sóban is van műanyag

A műanyagszennyezés hamarosan az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válhat, mert egyre több élelmiszerben mutatnak ki mikroműanyag-részecskéket. Egy kínai tanulmány most a tengeri sóban talált műanyagot.

Hulladék 

Akcióban az űrszemétvadász műhold

Amerikai és orosz űrügynökségek 2016-os számításai szerint több mint 23 ezer, 10 centiméternél nagyobb űrszemét körözhet bolygónk körül, míg az 1 és 10 centiméter közötti szeméttárgyak száma elérheti a félmilliót – nem beszélve az ennél is kisebb darabkákról, amikből akár több milliárd is előfordulhat a Föld körül.

Hulladék 

Elindult a Parányi Plasztiktalány!

A mikroműanyagok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a természetben: kiemelt környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot jelentenek. Magyarországon eddig csak a Felső-Tisza és a Tisza-tó mikroműanyag-koncentrációját mérte meg egy független laboratórium, idén nyáron azonban az Ipolyra, a Rábára, a Bükkös-patakra és a Dunára is sor kerül.
(Fitó: Mikroműanyag, Oregon State University/flickr.com)

recity.hu
Hulladék 

Mocskos szemétlerakó lett a Csomolungmából

Ugye, milyen idegesítők azok a turisták, akik a világ elszigetelt részein keresik az érintetlen természetközeli életet, aztán jól felháborodnak, amikor a helyszínen egy csomó szuvenírárusba és Lonely Planetet szorongató turistákba botlanak? Nincs ez másként a világ legmagasabb hegycsúcsával sem – írja az index.hu.

Hulladék 

A műanyag lett a 2018-as év gyerekszava

Az Oxford University Press (OUP), az Oxford angol értelmező szótár kiadója, a BBC Radio 2 által meghirdetett 500 Words (500 szó) elnevezésű versenyre beérkezett pályaműveket elemezve jutott arra, hogy az 5–13 éves korosztály írásaiban a műanyag szó előfordulási aránya növekedett a legjobban az előző évhez képest.

Hulladék 

Zavaró szagot érez a környéken? Vagy furcsa zajt hall? Itt pár kattintással bejelentheti

Zavaró szaghatások, zajok és illegális hulladéklerakók bejelentésére hozott létre weboldalt a Felsőfokú Tanulmányok Intézete (iASK): az EnviroMind nevű, magyar nyelven is elérhető környezetvédelmi honlapon nem csak panaszt tehetnek a lakókörnyezetükben tapasztalt kellemetlenségekről a felhasználók, a fejlesztők arra is törekednek, hogy a gond híre el is jusson a települések illetékeseihez.

Hulladék 

A műanyag színe sem mellékes

A brit Greenpeace szerint országukban minden évben mintegy 1,3 milliárd fekete műanyag tálcát használnak az emberek, ezek legtöbbje azonban a szemétlerakóba és nem az újrahasznosítóba kerül. Ennek az az oka, hogy a fekete műanyagot nagyon nehéz újrahasznosítani.

Hulladék 

Online petíció: Mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra!

A legfrissebb kutatások szerint nemcsak a tengerek, óceánok, hanem a hazai folyók, a Duna és a Tisza is műanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt, a mikroműanyag-darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. A Greenpeace online petíciója a műanyagszennyezés elleni fellépésre ösztönöz, lévén közös környezetünk, saját egészségünk a tét!