2018. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hulladék 

Munkába áll az első élelmiszermentő autó

A Tesco évek óta stratégiai partnerként támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében. Ezt az együttműködést emeli most új szintre az áruházlánc Debrecenben egy kisteherautó adományozásával.

Hulladék 

Évtizedekig a szőnyeg alá söpörtük a szemetet

Kína megunta, hogy a világ szemétdombja legyen – a fejlett világ országainak pedig szembe kell nézniük a ténnyel, hogy a hulladék nem szűnik meg létezni, ahogy átlépi az államhatárt. Ha nem akarunk belefulladni a szemetünkbe, az egyetlen megoldás, ha áttérünk a minimális hulladékot termelő életmódra.
(Fotó: National Archives at College Park/Wikimedia Commons)

444.hu
Hulladék 

Szem előtt a szemetelők

A szelektív hulladékgyűjtő nem lomtalanításra van. Ezt sokan vagy nem tudják, vagy nem akarják tudomásul venni. Debrecenben kamerával szerelték fel a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket.

Hulladék 

Véget ért a kísérlet, nem bomlott le a csodazacskó – nem véletlenül

Véget ért a Qubit nyolc héten át tartó kísérlete: egy kukoricakeményítő-alapú, politejsavból (vagyis PLA-ból) készült szatyor lebomlását vagy le nem bomlását lehetett élőben követni a portál YouTube-csatornáján.

qubit.hu
Hulladék 

Mi lesz a szemetünkkel?

A jövő nemzedékek szószólója szerint nem biztos, hogy rossz a rendszer, csak most rosszul működik. A hibákat ki lehetne javítani.

Hulladék 

Már a vadon élő állatok ürülékében is jelen van a műanyag

Először mutattak ki műanyag mikroszálakat vadon élő állatok ürülékében amerikai kutatók, akik a Marine Pollution Bulletin című folyóiratban publikálták tanulmányukat.

Hulladék 

Mely veszélyes kémiai anyagok hozhatók összefüggésbe a műanyag csomagolásokkal?

A műanyag csomagolóanyagok felhasználása globálisan egyre csak nő, ami egyre több környezeti és egészségügyi problémát idéz elő. A műanyag csomagolások számos káros kémiai anyag forrásául szolgálhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy tudjuk: mely kémiai anyagok találhatók meg a műanyag csomagolásokban, és melyek jelentenek valós kockázatot.
(Fotó: pxhere.com)

humusz.hu
Hulladék 

Hogyan állhatnánk másképp a hulladékhoz?

A hulladékkal foglalkozó szakemberek és szervezetek a készülő országos környezetvédelmi szemléletformálási stratégia kialakításakor arra keresik a válaszokat, hogyan tehetnék aktívabbá és tudatosabbá a magyar társadalmat.

Hulladék 

Másfél tonna szeméttel lett „szegényebb” a Duna-part

Szemétszedő akcióval hívták fel civilek a figyelmet a fenntartható életmód fontosságára. A program nem kötődött környezetvédelmi világnaphoz vagy más nemzetközi kampányhoz. Egyszerűen csak fontosnak érezték a szervezők, hogy tegyenek valamit a tisztább és egészségesebb fővárosért.

Hulladék 

Illegális szemétlerakóra bukkantak Hajdúböszörmény határában

A Hulladékvadász Egyesülethez eljuttatott bejelentés alapján derült fény a többtonnányi, illegálisan elhelyezett hulladékra.

Hulladék 

Plazmalövő vadászműhold szabadíthat meg minket az űrszeméttől

Viszonylag keveset foglalkozunk vele, de az egyre növekvő mennyiségű űrszemét komoly problémákat okozhat a világűrben, minél több van belőle, annál veszélyesebb – ezért is fontos, hogy minél előbb kezdjünk vele valamit, amíg még tudunk.

Hulladék 

Nyílt levélben kérik a multinacionális bankokat: állítsák le a hulladékégetés finanszírozását!

Nemzeti, regionális és nemzetközi civil szervezetek, továbbá országok alulról szerveződő és közösségi csoportjai aggodalmukat fejezték ki, amiért a multilaterális fejlesztési bankok (MDB) támogatják a hulladékégetőket.

Hulladék 

Angliában az „egyszer használatos” lett az év szava

Az elmúlt öt évben négyszer többet használták a környezetszennyezéssel elválaszthatatlanul összenőtt kifejezést a Collins Dictionary kiadója szerint.

Hulladék 

Ploggingolók tisztították meg a Duna-partot

Lelkes civilek csoportja hirdette meg a „Tisztítsuk meg a Duna-partot!” elnevezésű szemétszedő akciót, amelynek keretében a folyó esztergomi partszakaszát szabadították meg a hulladéktól.

Hulladék 

A hazai szemétszállítás megreformálására biztat az ombudsman

A hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatás nem ösztönöz környezettudatosságra, az arra vonatkozó jogszabályok pedig ellentmondásosak, és folyamatosan változnak. A magyarországi hulladékgazdálkodási közszolgáltatást vizsgálta az alapvető jogok biztosának hivatala.

Hulladék 

Globális összeomlás felé tart a hulladékfeldolgozás rendszere

Az évtizedekig sikeresnek tűnő globális szelektív hulladékgyűjtési és újrahasznosítási rendszer idén súlyosan megrendült. A fejlemények ébresztőt jelenthetnek a világnak, rávilágítva arra, hogy a rendszer eddig sem működött megfelelően, ezért rendszerszintű változásokra van szükség.

Hulladék 

Az illegális hulladékégetés nem csak tilos, veszélyes is

Az illegális hulladékégetés a fűtési szezonban egyre gyakoribb. Sokan nincsenek tisztában a gyakorlattal járó súlyos egészségügyi kockázatokkal.
(Fotó: geograph.org.uk)

hulladekvadasz.hu
Hulladék 

Hulladéklerakónak nézte a nemzeti parkot

Egy budapesti építkezésen keletkezett a törmelék, amely a Hortobágyi Nemzeti Parkban végezte.

Hulladék 

Buszjegyet vehetünk műanyag palackokért Indonéziában

A műanyaghulladék Indonéziában is óriási problémákat okoz. Az ország második legnagyobb városában újszerű megoldást találtak a szeméthegyek csökkentésére.

Hulladék 

Az avarral a pénzünk is elfüstölhet – ráadásul a környezetünknek és az egészségünknek is ártunk

A ősz beköszöntével Magyarországon elkerülhetetlenül beindul az avarégetési szezon, és vele sok helyen érezhető a szálló füst. Pedig a növényi hulladék eltüzelése nemcsak káros, hanem jogszabályban tiltott és büntethető is.