2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikroműanyag: a Földközi-tenger a legszennyezettebb

Európa legkedvesebb nyári úti céljának állapota rámutat, a felelős műanyaghasználatért és hulladékkezelésért küzdőknek messze még a pihenés. A mikroműanyag, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja jelenleg a Földközi-tengerben a legmagasabb a világon. Az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) adatai szerint a koncentráció mértéke eléri a négyzetkilométerenkénti 1,2 millió mikroműanyagot.

„A Földközi-tengerben akkora a mikroműanyag koncentrációja, mint az óceánok nagy örvényeiben ” – mondta Maria Cristina Fossi, a Sienai Egyetem ökológia- és ökotoxikológiai professzora a Milánóban tartott One Ocean fórumon. Kiemelte, a Földközi-tenger a fórumon elsőbbséget élvező téma, mivel ez a világ egyik legzsúfoltabb területe, „egy zárt tenger”.

A szakértő szerint a mikroműanyag károsítja a tengeri biodiverzitást, mert a halak tápláléknak hiszik és megeszik, egyes halak bele is akadhatnak a műanyagba.

„A mikroműanyagnak olyan fizikai tulajdonságai vannak, amelyekkel elnyelhetik a tenger felszínén lebegő szennyezőanyagokat, műanyag adalékanyagokat hagynak hátra, fizikailag károsítják annak szövetét, amivel kapcsolatba lépnek, ráadásul patogéneket, kórokozókat szállítanak. A planktonoktól kezdve a nagy tengeri organizmusokig, például a bálnákig mindenre hatással vannak” – fejtette ki Fossi.

A műanyaghasználat csökkentéséhez, újrafelhasználásához célirányos intézkedésekre van szükség, idézi a kutatót az mno.hu.

Neked ajánljuk
A halak kopoltyúja segíthet feltartóztatni a mosógépekből áradó műanyagszennyezést A halak kopoltyúja segíthet feltartóztatni a mosógépekből áradó műanyagszennyezést A szemeteléstől a túlhalászatig: folyamatosan károsítjuk az egyik legfontosabb karbonelnyelőt A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam