2018. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Olcsó fűtés zöldhulladékból: a komposztkazán

Komposztálni jó, ezt már régóta tudjuk. Előnye nemcsak az, hogy így nem kell fizetni a zöldhulladék elszállításáért, de a kert földjének tápanyagpótlása mellett akár a fűtést is meg lehet vele oldani. A környezetbarát energiaforrás módszere ugyan nem új keletű, de napjainkban is nagy hasznát vehetjük.

Így néz ki a komposztkazán a gyakorlatban  Fotó: Youtube


A komposzt – sokak elképzelésével ellentétben – nem büdös, és ha a tárolója megfelelő, akkor nem is csúnya. Azon túl, hogy a szerves hulladékot újra lehet hasznosítani, ez a módszer a környezetnek is jót tesz, különösen akkor, ha fűtésre is használjuk. 

Kiválóan lehet vele fűteni

Ráadásul nem is olyan új keletű az ötlet, sokkal inkább újrafelfedezésről beszélhetünk. A komposzt – tisztaságától függően – különböző hőfokon bomlik. Igen, meleget is ad, mivel a szerves anyagot lebontó baktériumok munkájuk során hőt is termelnek, amit hasznosítani lehet.

A komposzt érése során különböző hőmérsékletűvé válik a benne élő mikroorganizmusok élettevékenysége miatt. A komposzt összerakása után – megfelelő nedvességtartalom mellett – ezek az élőlények szaporodni kezdenek, és a különböző élőlénycsoportok hatására a komposzt hőmérséklete akár 70-80°C-ra is felmelegedhet.

Ez a folyamat nemcsak átalakítja a komposztot, hanem fertőtleníti is.

A hő kihasználása

A komposzt belsejében, csőrendszerben kell a vizet áramoltatni, melynél a komposzt külseje felől befelé áramlik a víz, majd a felmelegedett folyadékot visszavezetik a házba. A rendszerhez közvetlenül kell kötni a csöveket, így nagyjából 35-45 °C-os víz jön létre, mely például padló- és falfűtésre tökéletes.

Tény, hogy a hidegebb teleken szükség lehet a fűtésrásegítésre is, de a költségeket mindenképpen lejjebb lehet nyomni, ráadásul a környezetünket is megkímélhetjük a komposztkazán segítségével.

Tavasszal pedig, amikor a fűtésre már nincsen szükség, a komposztálódott szerves fűtőanyagok földdé alakulnak, melyben nagyon sok a tápanyag, így a földbe forgatva a növényeknek, virágoknak, zöldségeknek is nagyon jót tesz.

Tovább a forrásra: okoregio.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést