2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Cigarettacsikkből új alapanyag?

Szerencsére egyre több vállalkozás látja meg a lehetőséget a hulladékban mint erőforrásban. Ma már olyan szemét is új életet kezdhet, amelyről talán nem is gondolnánk. Franciaországban a MéGo nevű startup Castrés városával szövetkezett a cigarettacsikek begyűjtésére és újrahasznosítására.

Bastien Lucas, a vállalkozás megalapítója sokáig irodai hulladékok újrahasznosításával foglalkozott. Talán nem véletlen, hogy egy egykori szenvedélyes dohányos kezdett el azon gondolkodni, miként lehetne a településeket a cigaretták súlyosan mérgező végtermékeitől megtisztítani, sőt: ezekből újrahasznosítás útján ismét eladható, tiszta terméket előállítani.

Eddig a francia köztereken a csak nagyon esetlegesen összegyűjtött cigarettamaradványokat egy brit újrahasznosító céghez küldték. Castres városának az együttműködés keretében csak vízhatlan csikkgyűjtő ládákat kellett biztosítania, a begyűjtést már a MéGo végzi. Castrés polgármestere szerint a ládák kirakása jelentéktelen összeg, viszont a város sokkal tisztább lett  – írja a Le Figaro nyomán a HVG.hu.

A begyűjtött csikkeket a Bourg-Blanc-ban lévő újrafeldolgozó üzembe viszik, ahol a különös elővigyázatossággal kialakított szűrőknek hála káros anyag kibocsátása nélkül feldolgozzák őket. A végeredmény számos területen használható műanyag alapanyag.

A sikeres kezdet után a MéGO számos céggel és szállodalánccal kötött szerződést, és több önkormányzat is érdeklődik a megoldás iránt.

Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
10 éves a Bélaműhely 35 milliós támogatás vár magyar zöld startupokra A bioműanyag az új alternatíva A bútorbérlés lesz a jövő? A fogyasztók már nem elégednek meg a „zöldre festéssel”