2018. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A mikroműanyag a mélytengereket is elérte

Bebizonyosodott: a mikroműanyag-szennyezés már a Föld legrejtettebb zugait is elérte. A Newcastle-i Egyetem kutatói a Csendes-óceán legmélyebb árkaiból származó élőlények bélrendszerét vizsgálták. A szennyezés már a 11 kilométer mélyen élő tengeri férgekben is kimutatható.

A műanyagszennyezés aggasztó szintjéről az utóbbi hónapokban sorra érkeznek a bizonyítékok. Kutatások mutatták ki a műanyag jelenlétét a csapvízben, a tengeri halakban és az édesvízi folyókban, így a Tiszában is.

Az emberiség az 1950-es évek óta megközelítőleg 8,5 milliárd tonna műanyagot állított elő. Ebből jelenleg 300 millió tonna az óceánt szennyezi. Nagy részük a felszínen lebeg, azonban a bomlásuk során keletkező apró részecskék fokozatosan lesüllyednek az óceánok aljára, ahol összegyűlnek.

A Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja 90 mélytengeri élőlényt vizsgált, és a különböző mélytengeri árkokból származó minták 50-100%-ában bebizonyosodott a bélrendszerbe jutott műanyag szálak jelenléte. A műanyagok összetétele alapján ezek vegyesen származtak műszálas textiliákból, PET-palackokból és műanyag halászati eszközök vagy egyéb, műanyag csomagolóanyagok bomlásából.

Dr. Alan Jamieson, a kutatás vezetője nagyon aggasztónak nevezte a helyzetet, úgy véli, az eredmények bitrokában kijelenthetjük: mára nincs olyan tengeri ökoszisztéma, amely mentes lenne az ember okozta szennyeződés hatásaitól.

Neked ajánljuk
Rengeteg pénzt dobunk ki, és tönkretesszük a Földet, de ezen változtatunk! Online petíció: Mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra! Brodie Neill – Ocean Terrazzo Megszépült a martonvásári kastély parkja Kitalálja, mivel működik ez a zseblámpa?
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam