2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengeri hulladék nyomában

8 millió tonna szemét jut a világ óceánjaiba naponta. Egy új kutatás eredményei alapján a szennyezés mintegy 60%-a öt országból származik. Kína, Indonézia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és Thaiföld műanyag-felhasználása ráadásul az előrejelzések alapján csak fokozódni fog. A jó helyen tett erőfeszítések nagy eredménnyel járhatnak a tengerek állapotának javításában.

A két szervezet, az Ocean Conservancy és a McKinsey üzleti és tanácsadó központ közös kutatásának eredményeként kiadott jelentés 2025-ig a műanyag-felhasználás további 80%-os emelkedését prognosztizálja.

A nagyfokú műanyagéhség az említett országok sikerességével magyarázható: a gazdasági fellendülés a szegénység visszaszorulását, a jólét és a fogyasztás fellendülését eredményezte. Mindez fokozza a nagy műanyagigényű termékek előállítását és a feleslegessé váló csomagolóanyagok mennyiségét is. 

Sajnos a a hulladékgazdálkodás és kezelés nem fejlődik ilyen ütemben az érintett országokban. Márpedig a szakértők szerint

ha az említett öt országban sikerül a technológiák és források fókuszálásával kezelni a hulladékhelyzetet, az a következő 10 évben akár 45%-kal csökkenthetné a tengerbe kerülő műanyaghulladék mennyiségét.

A tanulmány szerzői a hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás lehetséges legjobb modelljeit is kidolgozták az öt érintett ország esetében. Andreas Merkl, az Ocean Conservancy ügyvezetője kiemelte: „A jelentés eredményei igazolják, amit sokan régóta gondolunk: az óceánszennyezés a szárazföldön kezdődik. Ez a gazdasági és természeti probléma csak a kormányzatok, az ipar és a civil szervezetek összehangolt erőfeszítésével oldható meg.”  

Neked ajánljuk
Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Veszélyes mennyiségű műanyagot esznek meg a frissen kikelt tengeri teknősök Floridában ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: ecowatch.com
Vissza
Hírfolyam