2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország szelektál

Az elmúlt évtizedben, leginkább a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének és elterjedésének köszönhetően, megduplázódott Magyarországon a csomagolási hulladékot rendszeresen szelektíven gyűjtők aránya. Az italos kartondobozok szelektálásában azonban van még hova fejlődnünk.

Ma már 10-ből 9 magyar lakos vallja magáról azt, hogy változó rendszerességgel, de szelektíven gyűjti a hulladékot – derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) legfrissebb felméréséből.

Az IKSZ által október folyamán 1023 fő megkérdezésével készített online felmérésből kiderült, hogy az elmúlt 10 év során 46 százalékról 90 százalékra emelkedett a csomagolási hulladékokat valamilyen rendszerességgel szelektáló lakosoknak az aránya.

Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formája a lakosság körülbelül 71-80 százaléka számára elérhető, azonban az infrastruktúra kiépítettsége mellett a motiváció is kiemelkedően fontos szempont. Az IKSZ felmérésében megkérdezett lakosok 89 százaléka környezetünk tudatos védelmét, 53 százaléka pedig a családtagoknak és másoknak történő példamutatást jelölte meg annak okaként, amiért részt vesz a szelektív gyűjtésben. 

A felmérésben megkérdezettek 35 százaléka, azaz 363 fő állította önmagáról, hogy nem gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékot. Ezt általában a folyamat kényelmetlenségével, illetve hely- vagy időhiánnyal magyarázták.

Az IKSZ megvizsgálta azt is, hogy mely csomagolási hulladékot gyűjtik leginkább a magyarok. Első helyen a műanyag palackok végeztek, ezt követte a papír, majd a fém- és alumíniumdobozok szelektív gyűjtése. Legkevesebben az italos kartondobozokat gyűjtik szelektíven.

„Örömteli tény, hogy a felmérésben megkérdezettek immár fele tudja, hogy az italos kartondoboz egy összetett, azaz társított csomagolás, mely papírból, alumíniumból és műanyagból áll” – mondta el Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. 

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam