Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Írország: amikor az elsőség korántsem dicsőség

Fejenként 61 kilogramm műanyag szemetet termelnek évente az írek, ami az európai uniós átlag csaknem kétszerese – állapította meg a kölni Német Gazdasági Intézet (iwd) szerdán bemutatott tanulmánya. Az Európai Unió átlaga fejenként 31,1 kilogramm, az újrahasznosítás aránya 40 százalék. 

Az Eurostat adatai szerint Bulgária teljesít legjobban, ahol fejenként 14 kilogramm szemetet termelnek, amelynek 61 százalékát újrahasznosítják. Írországban az újrahasznosítási arány csak 31 százalékos.

2015-ben világszerte 322 millió tonna műanyag szemét keletkezett, csaknem hétszer több, mint az 1970-es évek közepén.

A világtengerekben hatalmas „műanyagszőnyegek” alakultak ki. Mivel a műanyag alig bomlik le, a táplálékláncon keresztül bejut a növényekbe, az állatok és az emberek szervezetébe. Az anyagra sok kutató már ugyanolyan nagy veszélyforrásként tekint, mint az üvegházhatású gázokra.

A becslések szerint a világon előállított műanyag legalább egynegyede csomagolóanyag, amely előbb vagy utóbb a kukában végzi.

Neked ajánljuk
Ártalmas falatok nyomában Összekeverik a műanyag és a táplálék szagát a teknősök Fenntartható sportfelszereléssel készül az olimpiára a Nike Így készíts a természet színeiben pompázó tojásokat Az alkalmazkodás új útjain
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam