2018. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Írország: amikor az elsőség korántsem dicsőség

Fejenként 61 kilogramm műanyag szemetet termelnek évente az írek, ami az európai uniós átlag csaknem kétszerese – állapította meg a kölni Német Gazdasági Intézet (iwd) szerdán bemutatott tanulmánya. Az Európai Unió átlaga fejenként 31,1 kilogramm, az újrahasznosítás aránya 40 százalék. 

Az Eurostat adatai szerint Bulgária teljesít legjobban, ahol fejenként 14 kilogramm szemetet termelnek, amelynek 61 százalékát újrahasznosítják. Írországban az újrahasznosítási arány csak 31 százalékos.

2015-ben világszerte 322 millió tonna műanyag szemét keletkezett, csaknem hétszer több, mint az 1970-es évek közepén.

A világtengerekben hatalmas „műanyagszőnyegek” alakultak ki. Mivel a műanyag alig bomlik le, a táplálékláncon keresztül bejut a növényekbe, az állatok és az emberek szervezetébe. Az anyagra sok kutató már ugyanolyan nagy veszélyforrásként tekint, mint az üvegházhatású gázokra.

A becslések szerint a világon előállított műanyag legalább egynegyede csomagolóanyag, amely előbb vagy utóbb a kukában végzi.

Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup 10 éves a Bélaműhely 13 európai város légszennyezettségét pontozta a Greenpeace 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon 2024-től jöhet a kötelező otthoni komposztálás az Európai Unióban