2018. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét számokban

Európa-szerte 13 400 akció valósult meg az Európai Hulladékcsökkentési Héten. Magyarország minden megyéjéből jelentkeztek résztvevők a programba, és összesen 361 akciót valósítottak meg a hazai önkéntesek. A legaktívabbak – a szervezők örömére – az oktatási intézmények voltak. A regisztrált saját ötletek 82 százalékát oktatási-nevelési intézményekben valósították meg.

Az idei rendezvénysorozat időtartama alatt a www.vallalom.eu oldalon további 4311 önkéntes regisztrált, akik saját akcióötlettel nem vettek részt a kezdeményezésben, de vállalást tettek az általuk termelt hulladék mennyiségének csökkentésére, felelősebb kezelésére.

A nagy sikerre való tekintettel a hazai szervezők úgy döntöttek, hogy a www.vallalom.eu felületen a hét befejezése után sem zárul le a regisztráció lehetősége, tehát újabb vállalások tehetők a 2018. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdetéig, azaz a jövő év novemberének utolsó hetéig.

Az idei „Adj új életet tárgyainak!” jelmondattal meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Héthez 30 országból összesen 13 400 akciót regisztráltak az önkéntes hulladékcsökkentők, míg 2009-ben, a kampány európai indulásakor még csak 14 országban 2672 akciót szerveztek.

A 2009 óta minden év november utolsó hetében meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét egy olyan nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezés, melynek keretében a csatlakozó önkéntesek egy héten át valósíthatják meg saját hulladékképződést megelőző ötleteiket, akcióikat, az ezáltal szerzett ismereteket pedig beépíthetik  a mindennapjaikba.  Ezek a – sokszor egyszerű – megoldások bizonyítják, hogy egy kis odafigyeléssel a hulladék keletkezése megelőzhető, a hulladékmennyiség csökkenthető, az anyagok többsége pedig újra használható vagy újrahasznosítható, esetleg megjavítható.  

Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „A nap fotói” a National Geographicról „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára