2018. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ökopalack a javából

Egy francia vállalkozásnak hála új front nyílhat a mindent elárasztó műanyagszemét elleni küzdelemben. A termékdíjra irányuló kezdeményezések és a szelektív gyűjtést népszerűsítő kampányok mellett most itt a szerves anyagokból előállított, lebomló palack, amely a környezetbe kerülve sem okoz problémát.

A 41 éves Nicolas Moufflet olyan palackot gyárt, amely kizárólag környezetbarát növényi melléktermékből és állati hulladékból készül, vagyis eldobva sem szennyezi a környezetet. Márpedig az üvegek kilencven százaléka a szemétben végzi, és nem a visszaváltóban. Moufflet, aki korábban hagyományos palackgyártó üzemekben volt vezető szakember, 2015-ben alapította meg a saját vállalkozását, a Lyspackagingot. És azóta is azon töri a fejét, hogyan lehetne a környezetet kímélő palackokban forgalmazni a kitűnő borokat, konyakokat, pálinkákat vagy üdítőket és ásványvizeket. A jelek szerint megtalálta a módszert.

A cukornád feldolgozásának fő melléktermékét, a kipréselt nádrostokat használja alapanyagként. Ezt persze importálni kell, főleg Afrikából és Indiából érkeznek a tengeri szállítmányok.

Nicolas Moufflet, az ökopalackgyártó Fotó: lavoixdunord.fr

Az üzemben a növényi szálakból granulátumot alakítanak ki, majd a klasszikus üvegfúvásra emlékezető művelet kezdődik. A képlékeny, kémcsőszerű anyagot fújással formázzák. Így jön létre a „veganbottle”, amely az út szélére dobva is lebomlik, és nem terheli a környezetet – írja az AFP.

Persze Nicolas Moufflet egyelőre a hagyományos, tehát kőolajtermékeket tartalmazó, és nem a környezetbarát palackokra alapozza évi 600 ezer eurós forgalmú vállalkozását. Jelenleg a haszon nyolcvan százaléka a még nem lebomló, szennyező termékekből ered. De húsz százalék már a nem kártékony palackokból jön. Tervei szerint az üzleti haszonráta hamarosan fordul, és nem sokára már a cég bevételeinek 80 százaléka a környezetbarát palackokból származik majd. 

Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup 10 éves a Bélaműhely 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon 2018 nagy fenntarthatósági trendjei 2024-től jöhet a kötelező otthoni komposztálás az Európai Unióban