2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasznosítás útjai

Az hulladékhasznosítás témaköre napjainkra sarkalatos kérdéssé vált, hiszen a környezetszennyezés mértéke évről évre nő, a tágabb ökoszisztémára is jelentős átalakító hatást gyakorolva. Sokan az újrahasznosításban látják a megoldást, így gyakorta hallani a recycling és upcycling folyamatokról. De mi a különbség a két fogalom között? És miért előnyös egyik vagy másik módszer?

Az újrahasznosítás egyszerűbb módja a recycling, más szóval a hulladékok anyagukban történő újrahasznosítása, amelyet jórészt a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás fed le. Ide sorolható a PET-palackok gyűjtése alapanyagként történő újbóli felhasználáshoz, majd újabb PET-palackok gyártása. Ilyen folyamat része az üvegvisszaváltás is, amelyet követően a törmeléket szétválogatva és előkészítve újabb üvegeket készítenek.

Szintet lépni

Ezzel szemben az upcycling egyfajta értéknövekedést jelez, azaz egy adott – hulladékként kezelendő – anyagból valami olyat alkotnak, amely értéktöbblettel bír; többel, mint csupán az alapanyag maga. Erre jó példa a PET-palackból pulóver készítése, esetleg bőrmaradékokból táska készítése, de még az elhasznált kávékapszulák is képesek akár ékszerként születni újjá.

Míg a recycling a már említett anyagában történő újrahasznosítás szintjéhez tartozik a hulladékpiramison, addig az upcycling az újrahasználathoz sorolható inkább, hiszen maradék anyagokból készül valamilyen többletértékkel rendelkező eszköz. Ez utóbbi egy fokkal tudatosabb szemléletmód, hiszen a hulladék kezelésének kérdését kikerüli, és így nem szükséges a hulladéknak minősített anyagot kezelni (mivel az ebbe a kategóriába sorolt anyagok külön tárolást, szállítást és elhelyezést igényelnek, ami pedig többletköltségekkel jár). Léteznek már olyan központok is, amelyek egyfajta elosztóhelyként, illetve áruházként üzemelnek.

A scrapstore egyelőre az angolszász országokban terjedt el leginkább, és neve is jelzi (az angol ’scrap’ szó jelentése maradék, selejt, darabka), hogy ezekben a maradékbazárokban a legkülönfélébb jellegű – gyártási folyamatokból származó – hulladékanyagok érhetők el, amelyeket az egyéni felhasználástól kezdve akár iskolás csoportok technika órájához vagy kreatív klubok foglalkozásaihoz is igénybe lehet venni.

Ezekben az üzletekben általában egy bizonyos összegű tagdíj fejében lehet hozzájutni az anyagokhoz. Ez a megoldás a körkörös gazdaság egyik elemét is jelenti, hiszen mindkét fél nyer az „üzleten”. A gyártóknak egyrészt nem kell hulladékként kezelni és elszállíttatni a gyártási maradékot (amely számukra pluszköltséget jelent), másrészt CSR, vagyis a társadalmi felelősségvállalási tevékenységbe is besorolható és kommunikálható lépés.

Magyar helyzet

Sajnos jelenleg a termelődő hulladék mennyiségének is csak igen csekély részét hasznosítják újra. Ez az arány Magyarországon például 10 százalék, holott hazánk nem is számít igazán elmaradott, fejlődő térségbeli országnak.

Magyarországon is terjedőben van az upcycling szemléletmód, azonban itthon jellemzően egyéni alkotók foglalkoznak ezzel. Többek között bőr-, valamint textilmaradékokból, újságból és magazinokból, esetleg molinókból, vagy akár kiszuperált biztonsági övekből, illetve lyukas gumimatracból is készülnek alkotások. És ez csupán csak pár alapanyag, amellyel számtalan redizájn művész dolgozik. 

Redizájn művésznek nevezik az olyan alkotókat, akik a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében bizonyos alapanyagokból (akár maradék anyag, akár kész használati tárgy) új alkotásokat készítenek.

Az upycling fogalmához szervesen kapcsolódik a repurpose fogalma. A repurpose lényegében azt a folyamatot – sőt, inkább szemléletmódot – jelenti, amikor egyes tárgyaknak vagy anyagoknak új „életcélt” adunk. Ilyenre jó példa, amikor egy régi gyümölcsös rekeszből éjjeliszekrényt készítünk. Tehát az upcycling és a repurpose azonos szemléletmódra épül, azonban míg az upcycling maradék anyagokkal dolgozik, esetleg egy tárgy feldolgozását követően jut alapanyaghoz, addig a repurpose egy adott tárgyat változatlan formájában használ fel egy eltérő célra.

Neked ajánljuk
Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A csomagolások fényes és árnyas oldaláról Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést
Tovább a forrásra: korkorosgazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam