2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A saját jó példánk is ragadós

Nem csak mások viselkedése adhat inspirációt, ha egy területen sikerélményben van részünk, könnyen lendületbe jöhetünk. Egy új kutatás alapján ez a környezettudatosság terén is így működik. Amerikai viselkedéskutatók a szelektív komposztgyűjtés bevezetésének hatásait vizsgálva jutottak erre az eredményre.

Számos ügyet tudnánk felsorolni a tengerek szemétszennyezésétől a túlzott vízfelhasználásig, amelyekkel kapcsolatban az egyéni döntések megváltozásával nagy előrelépést érhetne el az emberiség. De hogyan lehet rávenni az egyént, hogy szűkös energiáiból a környezetre való figyelemre is áldozzon?

Az Ohiói Állami Egyetem kutatása biztató eredményre jutott. A viselkedéskutatók a túlcsorduló hatás vizsgálatára egy olyan kerület lakosai körében végeztek felmérést, ahol a közelmúltban került bevezetésre a szerves hulladékok szelektív begyűjtése.

Illusztráció Fotó: pixabay.com

Túlcsorduló hatásról beszél a viselkedéspszichológia, ha egy új szokás felvétele további pozitív vagy negatív változásokat indít el: például amikor valaki sportolni kezd, és ezzel párhuzamosan az étkezése is tudatosabbá válik, vagy (negatív túlcsurdulás) a nagyobb salátafogyasztás ürügyén megemeli a csokiadagját.

A kutatás alapján Costa Mesa lakosai

a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését követően a környezettudatos életmód más aspektusaiban is tudatosabbá váltak: jobban odafigyeltek a takarékos víz- és energiahasználatra, a tudatos vásárlásra.

A kutatók szerint ez részben az emberi psziché azon sajátosságával magyarázható, hogy törekszünk a gondolkodásunk és cselekedeteink közötti összhang fenntartására.

A kutatást vezető Nicole Sintov kiemelte, az eredmények fontos információval szolgálhatnak a döntéshozók számára is, felhívva a figyelmüket arra, hogy egy környezetbarát intézkedés hasznosságát mérlegelve a járulékos pozitív hatásokat is érdemes tekintetbe venniük.

Neked ajánljuk
Uniós támogatással fejlesztik a homokhátsági települések hulladékgazdálkodási rendszerét A szemét közös ügyünk Kibővült tartalommal jön májusban a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam