2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 200 ország kötelezte el magát az óceánok műanyaghulladék-szennyezettségének csökkentésére

Több mint 200 ország írta alá azt az ENSZ-határozatot, amely az óceánokban és tengerekben lévő műanyaghulladék jelentős csökkentésére tesz ígéretet, az ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségének (UNEP) Nairobiban folyó miniszteri tanácskozásán elfogadott dokumentum a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt.

Ha a szennyezés a jelenlegi mértékben folytatódik, több műanyag lesz a világ tengereiben és óceánjaiban, mint hal. Évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag – egyszer használatos palack, csomagolóanyag és más hulladék – kerül az óceánokba, amely megöli a tengeri élőlényeket, és bekerül az emberi táplálkozási láncba is – olvasható az UNEP-dokumentumban.

„A határozat nagyon határozott hangvételű. Megszületett egy megállapodás arról, hogy megvizsgáljuk egy kötelező érvényű okirat lehetőségét és más intézkedéseket, és ezt a következő 18 hónapban nemzetközi szinten meg fogjuk tenni”

– mondta Vidar Helgesen norvég környezetvédelmi miniszter a Reuters brit hírügynökségnek. 

A határozatot Norvégia kezdeményezte, amely első kézből megtapasztalta a szennyezés okozta károk bizonyítékait. „Találtunk mikroműanyagot kagylókban, amelyeket megeszünk. Januárban egy ritka fajú, kimerült bálna vetődött partra egy norvég strandon, amelyet le kellett ölni. Gyomrában 30 műanyag zacskót találtunk” – tette hozzá a miniszter.

Fotó: pxhere.com

„A műanyaghulladék legnagyobb termelője Kína, amely megkezdte erőfeszítéseit az ilyen szennyezés csökkentésére. Jelenleg Kína az egyetlen ország, amely jóval nagyobb ütemben változik e tekintetben, mint a többi állam. Kormányának eltökéltsége és gyorsasága roppant nagy” – mondta el Erik Solheim, az UNEP főtitkára.

A határozat értelmében az aláíró országok kötelezték magukat arra, hogy figyelemmel kísérik, mennyi műanyagot öntenek az óceánokba. 

Ez a határozat nem egyezmény, de jelentős az előrelépés, 39 kormány vállalt új kötelezettségeket a műanyaghulladék csökkentésére. Chile, Omán, Srí Lanka és a Dél-afrikai Köztársaság ma új intézkedéseket jelentett be a műanyag szatyrok betiltásáról, új tengeri rezervátumok létrehozásáról és a műanyag-újrahasznosításról – közölte Sam Barrat, az UNEP illetékese.

Neked ajánljuk
A jövőben hulladék hajthatja a szemétszedő hajókat A légkör is tele van mikroműanyaggal, ez pedig a klímaváltozást is befolyásolhatja A Nagy-korallzátony legalább 80 százalékát érintette legalább egyszer súlyosan a kifehéredés Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Forrás: MTI/Reuters
Vissza
Hírfolyam