2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vissza kell venniük a nagy boltoknak az élelmiszer-tárolásra szolgáló üvegeket

Egy rendelettervezet szerint 2018. január elejétől a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak kötelező lesz visszavenni a vásárlóktól az élelmiszerek tárolására szolgáló használt üvegeket.

A hulladékgazdálkodás okos dolog, hiszen szennyezéstől, pazarlástól óv. Önmagában az a szándék sem vitatható, hogy a nagyobb élelmiszerboltok vegyék vissza a vásárlóktól az üveghulladékot. A szaktárca rendeletének napokban napvilágot látott tervezete erre irányul, amikor előrevetít egy olyan kötelezettséget, hogy a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak 2018 január elejétől kötelező lesz visszavenni a vásárlóktól a hulladék-, használt, élelmiszereket tároló üvegeket.

Ez nem betétdíjas rendszer, amikor pénz ellenében lehet az üvegeket visszaváltani a boltban, hanem a vásárló elszántságára épít. Egyébként jelenleg is gyűjtenek vissza üveget a nagyobb élelmiszer-áruházak, ez része a hulladékgazdálkodásnak.

Fotó: pixabay.com

Az érintett üzletek döntő részben a nagy hazai és nemzetközi láncok körébe tartoznak, összesen csaknem kétezer üzlet válhat kötelezetté. A rendelet tervezete szerint az üvegek visszagyűjtése több módon is végezhető, így parkolóba vagy bolt elé helyezett konténerrel vagy a bolton belül kialakított helyen.

Ugyanakkor a felkészülésre nem sok idő marad, mivel kihirdetett rendelet még nincs, csak tervezet. A karácsonyi, szilveszteri vásárlási dömping időszakában kellene konténereket vásárolni, helyet kialakítani, van, ahol a boltban. Ráadásul olyan biztonságos konténerekre van szükség, hogy ne sérülhessen meg a vásárló a bedobott üveg szilánkjaitól, ne akadályozza a visszagyűjtés a vásárlók és az eladók mozgását.

Neked ajánljuk
Előrelépések Hódmezővásárhelyen Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban Mit visz a szennyvíz? Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: blokkk.com
Vissza
Hírfolyam