2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szereti a műanyag ételt, de repülni még nem tud – mi az?

Ráadásul sokan csúnyácskának is tartják. Ám, ahogy mondani szokták, a külső nem minden: nemrég ugyanis kiderült róla, hogy ő nem egy tipikus pondró, sőt, valójában egy született hős, aki sokat tehet a bolygónkért – legalábbis a szakemberek ezt állítják.

A felfedezés során egy méhész, Federica Bertocchini a méhlépekről szedegette le a viaszmolylárvákat, és zacskóba dobálta őket. A zacskón azonban átrágták magukat. Ekkor vette kezdetét a Bertocchini által vezetett kutatás, aki történetesen a spanyolországi IBBTEC szakavatott tudósa.

A viaszmoly lárvája  Fotó: Flickr

A tudós csapatával jelenleg azon dolgozik, hogy rájöjjön a nagy viaszmoly lárvájának titkára: pontosan miként képes megemészteni a polietilént?

Egyik legutóbbi kísérletük során 100 viaszmolyt helyeztek egy műanyag zacskóra. 40 perc elteltével lyukak jelentek meg a zacskón, 12 órával később a műanyag tömege 92 mg-mal csökkent.

Váratlan, ám mégsem oly meglepő módon a műanyag zacskó és a lárvák természetes elesége, a méhviasz között van ugyanis hasonlóság: „A viasz polimer, egyfajta természetes műanyag; kémiai struktúrája nem sokban különbözik a polietiléntől" – mondta Bertocchini. Kollégája, Paolo Bombelli szerint, „ha egy enzim felelős a kémiai folyamatért, annak reprodukálása a mai biotechnológiai metódusokkal elérhető lehet”.

Amennyiben a kutatás eredményesnek bizonyul, egy lépéssel közelebb kerülünk bolygónk megtisztításához.

Azonban nemcsak a viaszmolyok, hanem mi magunk is sokat tehetünk a mikroműanyag-szennyezés csökkentéséért. Első lépésként érdemes letölteni a My Little Plastic Footprint alkalmazást, amellyel nemcsak a saját műanyag-lábnyomunkat számolhatjuk ki, de a környezettudatos mindennapok aranyszabályait is játszva sajátíthatjuk el.

Neked ajánljuk
Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország Új utakon hasznosulhatnak a plasztikpalackok Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam